czyli reasumując. Koledzy polecacie Tokine?? Czytając test na optyczne byłem zdecydowany na sigmę, czytając post(y) widze że powinienem kupić Tokinę. Sam nie wiem. Mozna prosić o mała podpowiedz??
Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,
jestem za sigma 12-24
A jak faktycznie wygląda kwestia użyteczności polara z szerokimi kątami? Czy rzeczywiście nierównomierna polaryzacja stanowi taki ból? A może akurat w przypadku tego obiektywu i po uwzględnieniu cropa ujdzie w tłoku? Sam mam ten obiektyw i myslałem o polarze ale ta średnica filtra to już większe pieniądze i niechciałbym wtopić...
ja chyba wiem co mial vresviik na mysli - i tez jestem za sigmą 12-24 - roznica w szerokosci nie za duza w porownaniu do 10-20 a za to jakosc fotek o niebo lepsza
"Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
flickr
Kupiłem tokinę i jestem baaardzo zadowolony. Cena 1800zł zwrot 70zł czego chcieć więcej.
Tokina zrobiła coś podobnego jak Canon.