Fotki wrzuce pozniej teraz na szybko co do pytan.
Tokine kupilem ze wzgledu na cene solidnosc i duza ilosc pozytywnych opinii. Sigmy wkurzaja mnie beznadziejnoscia AF a w mojej pracy kazde zdjecie musi byc trafione bo najczesciej nie robie dubli. Nie musi byc przy tym mega ostre ... wazne zeby bylo czytelne.
Te CA widoczne sa glownie na 100% powiekszeniach ale zwrocilem na to uwage bo najczesciej tak wlasnie ogladam zdjecia.
Te ktore robie amatorsko dla siebie nie powiekszam wiec sprawa aberracji nie jest istotna. W aberracjach najgorsze nie jest to ze sa kolorowe ale zamazuja i uszkadzaja krawedzie fotografowanych obiektow co powoduje dodatkowy spadek ostrosci i kontrastu takiego zdjecia.
Teraz cos o plastyce tego szkla (wczesniej nie pisalem nic na ten temat bo jest on tak plynny ze niekiedy podchodzi pod fotovoodoo). Przesiadlem sie na te tokine z kita i jest wyrazniej lepiej. I nie chodzi tu tylko o ostrosc ale o caloksztalt (ostrosc, kolory, kontrast). Wrzuce wieczorem kilka przykladowych fotografii ... zadnej rewelacji nie mam bo wiekszosc to foty dokumentacyjne ale cos napewno sie znajdzie