Strona 5 z 36 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

xay
    Guest

Domyślnie

Witam forumowiczów (to mój pierwszy post tutaj ,

Kupiłem 2 dni temu Sigmę 10-20mm EX - generalnie rewelacja. Szeroko i ostro jest Bardzo dobre szkło, ale niestety dość drogie. Jeżeli komuś zależy na samplach to mogę gdzieś zarzucić.

Pozdrawiam,
    xay

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

A daj je, chętnie oglądnę ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

xay
    Guest

Domyślnie

Zarzuciłem tu : http://www.freewebtown.com/zzay/foto/sigma10-20sample/ . Całe zdjęcia, nie cropy. Zmiejszone z orginałów o 50%. Wszystkie chyba robione na 10mm.

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

straaaasznie nienaturalnie to wyglada... według mnie lepsze przy takich kątach jest rybie oko 100x ale to juz kwestia gustu... (ps gdzie do cholery ta tokina 10-17 fisheye?! )
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Kupiłem pod koniec zeszłego roku Canona 10-22 z HongKongu... 2400PLN
    Nie porównywałem z innymi Sigmami i Tokinami... nie jestem typem, który liczy pixele i szuka lupą aberacje
    Zdjęcia można robić takim szkłem że palce lizać... tylko, że 10mm nie rowna się 12mm prawie robi czasem wielką różnice.

xay
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    straaaasznie nienaturalnie to wyglada... według mnie lepsze przy takich kątach jest rybie oko 100x ale to juz kwestia gustu... (ps gdzie do cholery ta tokina 10-17 fisheye?! )
    Dla mnie fisheye wygląda nienaturalnie - ale masz rację kwestia gustu Ja jestem z tej sigmy bardzo zadowolony. Tak jak powiedział powyżej jacab1 do krajobrazów jest rewelacyjna, ale także do wnętrz czy akcji.

Pozdrawiam,
    xay

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Witam!
    Zastanawiam sie nad kupnem szkła ultraszerokiego pod cyfraka i nie mogę się zdecydować czy ma to być sigma(w tym wypadku 10-20) czy tokina 12-24. Wiem, że było już o tym parę razy na forum, ale sądze , że podpowiedzi ze strony użytkowników w/w szkieł pomogą mi w podjęciu decyzji.

Widzę po samplach, że szkło świetnie sprawdza się w krajobrazach, tylko ,że mnie oprócz krajobrazów interesuje również jak ta tokina sprawdziła by się w reporterce/street photo/koncertach(wiem ,że ciemna, ale mam już ciemniejszy obiektyw i daje rade ;] ) Robiliście może tego typu zdjęcia ?

Jak jest z af w tym obiektywie, szybko ostrzy ? Jest tak cichy jak USM w Canonie ?

Czytałem, że ma bardzo dobrą jakość wykonania i że jest solidna. Chciałbym się dowiedzieć jak to wypada w praktyce i długookresowym użytkowaniu ? Pojawiają sie jakieś luzy ? Dużo paprochów zassysa ? Łatwo się rysuje (obudowa/soczewka) ? Może jakieś spadki kontrastu, ew. jakość w rogach ? Jak pod światło, mocno flaruje ?

O ile tokiny nie miałem w rękach, o tyle sigme było mi dane pomacać. Byłem przejazdem we Wrocku i wstapiłem do Foto-master , akurat nie mieli tokiny , więc potestowalem tylko sigme. Hmm z jednej strony ma ciekawy zakres, ale z drugiej, jak juz obejrzalem fotki na kompie , to na 10mm ma dosyć mocne zniekształcenia. I rysowala tak nieco miękko w porównaniu do np. sigmy 12-24. Obudowa S 10-20 sprawiała dosyć kruche wrażenie w porównaniu z tokina (ze zdjęć wygląda na pancerna) i tubus jej sie wysuwa przy zmianie ogniskowej, niewiele bo ok. 1cm ale zawsze to potencjalny element przyszłego luzu :P

Mam też analoga więc rozważałem zakup sigmy 12-24, niestety używke mieli w cenie 2400, to już dość sporo, bo tokine po odliczeniu vat'u moge miec za ok 1550, podobnie z sigma. Ale czytałem gdzieś tu na forum, że Tokine ludzie podpinali do analoga i dawało się focić powyżej 20mm :grin:

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam,
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Widzę po samplach, że szkło świetnie sprawdza się w krajobrazach, tylko ,że mnie oprócz krajobrazów interesuje również jak ta tokina sprawdziła by się w reporterce/street photo/koncertach(wiem ,że ciemna, ale mam już ciemniejszy obiektyw i daje rade ;] ) Robiliście może tego typu zdjęcia ?
    Z ludźmi w tym obiektywie jest ten drobny problem że Ci co się znajdą blisko krawędzi kadru będą wyglądali dosć dziwnie...

Jak jest z af w tym obiektywie, szybko ostrzy ? Jest tak cichy jak USM w Canonie ?
    Jest niewiele głośniejszy niż USM ale ostrzy znacznie wolniej.

Czytałem, że ma bardzo dobrą jakość wykonania i że jest solidna. Chciałbym się dowiedzieć jak to wypada w praktyce i długookresowym użytkowaniu ? Pojawiają sie jakieś luzy ? Dużo paprochów zassysa ? Łatwo się rysuje (obudowa/soczewka) ? Może jakieś spadki kontrastu, ew. jakość w rogach ? Jak pod światło, mocno flaruje ?
    Trudno moje użytkowanie nazwać długookresowym ale będzie niedługo rok jak ją mam i na razie pod względem mechanicznym jest bez zarzutu. Generalnie jestem z niej zadowolony ale używam głównie do krajobrazów... Jedyne co mnie denerwuje to abberacja chromatyczna...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam tokine od kilku miesiecy ale zdarzyla juz dostac solidnie w kosc.

Pisalem juz o niej na forum ale nie pamietam gdzie. Budowa naprawde solidna sam metal i szklo co przeklada sie na wage. Wielka soczewka chroniona na szczescie przez dolaczana oslone przeciwsloneczna. Minusem jest duza srednica filtra - 77 mm wiec ewentualna UV'ka zakosztuje (o polarze nie wspomne).

Pierscienie chodza super ... oczywiscie wszystko w komplecie IF i cos na ksztalt USM - nie tak szybkie ale ciche (sigma nie-hsm moglaby sie wiele nauczyc).

AF pracuje bardzo kulturalnie cicho, szybko i precyzyjnie- raz odwalil mi straszna kiche i stracilem zdjecie (ale to tez moja wina ze nie looknalem na podglad bo blad byl koszmarny i bylby widoczny nawet na LCD). Reszta zdjec w punkt.

Nie zauwazylem zeby zasysala paprochy do srodka jednak pojawil sie inny dziwny problem. Pracuje w bardzo zasyfionym srodowisku i po pewnym czasie pierscien ostrosci/FTM zaczal skrzypieć od nagromadzonego pod nim piasku. Niemila kwestia musze przyznac. Ustawilem obiektyw pionowo poruszalem pierscieniem i wszystko wypadlo ale generalnie w ogole takie sytuacje nie powinny miec miejsca. Przy pierscieniu zooma nie ma takich kwiatkow.

System przelaczania AF/MF oryginalny i dziala perfekcyjnie. Zoom kreci sie wg mnie nie w ta strone ale to kwestia przyzwyczajenia

Optycznie jest tak sobie ale nie ma co ukrywac ... to nie stalka 50 mm tylko ultra szeroki zoom. Na 12 mm jest najslabiej (ale odkrycie) przy 18-24 mm bardzo dobrze. Znieksztalcenia nie odbiegaja od tego czego mozna sie spodziewac pod takich konstrukcjach. Dystorsje najwieksze przy 12 mm (jak dla mnie ogromne) potem spadaja do wartosci niezauwazalnej.

Najgorsza w tym szkle jest aberracja chromatyczna. Takiego poziomu nie mialem w zadnym szkle i pewnie juz nie bede mial. Zdecydowanie najmniejsza na 24 mm ... ogromna natomiast na 12 mm przy kazdej przyslonie.

Praca pod swiatlo znosna ale jak do tej pory nie mialem takich typowych sytuacji gdzie slonce swieciloby mi prosto w soczewke wiec trudno mi cokolwiek sensownego na ten temat powiedziec.

Na temat tego co lepsze Sigma czy Tokina sie nie wypowiem. Robilem troche zdjec testowych sigmami 10-20 i 12-24 ale za malo zeby jednoznacznie powiedziec ktory z tych obiektywow jest najlepszy. Tokina zdecydowanie najsolidniejsza
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 10-12-2006 o 14:50
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Pierscienie chodza super ... oczywiscie wszystko w komplecie IF, FTM i cos na ksztalt USM - nie tak szybkie ale ciche (sigma nie-hsm moglaby sie wiele nauczyc).
    FTM ??? Przecież pierścień ostrości bo przesunięciu na MF jest całkowicie odłączony od silnika...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 5 z 36 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów