Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    .........Nie mam porównania z innymi obiektywami, ale krąży opinia, że w Sigmie i tak zniekształcenia wyglądają najlepiej (czyt. są najmniejsze) ze wszystkich UWA.
    W testach na optycznych.pl są podane wartości, dotyczące m.in. zniekształceń (dystorsji) poszczególnych obiektywów
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Witam.

Jako świeży użytkownik forum pozwolę sobie wtrącić parę słów.

Jestem użytkownikiem Sigmy 10-20 od jakiegoś pół roku. Kupiłem Sigmę głównie ze względu na to, że jestem aberracjofobem, a każdy inny obiektyw pokroju WA rysuje obwódki, że hej.

Nie zawiodłem się - szkiełko podpięte do 50d sprawuje się rewelacyjnie. Ostrzy szybko i w punkt, pięknie przerysowuje perspektywę, bardzo zacnie zachowuje się pod światło, centrum kadru żyleta...

Używam głównie w studio, tudzież jako dynamiczne plenerowe szkiełko. Polecam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    ......... Polecam.
    Pod względem AF także - jak on się sprawuje w Twoim przypadku
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie Zobacz posta
    Ostrzy szybko i w punkt.
    Mogę porównać do C24-70/2.8 i chyba nie popełnię gafy jeśli powiem, że zauważalnych różnic w szybkości nie odczuwam. Sigma odrobinę głośniejsza.

U mnie żadnych FF/BF nie zaobserwowałem, natomiast w trybie AI Servo (sesja typu jogging) spisała się znakomicie.

Wady szkła? Spadek rozdzielczości na brzegach (zauważalne) oraz pomarańczowa tinta jaką rzuca na foty. Jednak szybko tą tintę można zdjąć w RAWie (saturation oranges na -20).

O winiecie nie wspominam, bo ja lubię winietki, a jak mi nie pasi to też ściągam suwaczkiem w ACR.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

A czy jest ktoś może kto posiada Tamrona 10-24, gdyż jestem ciekawy jego osiągnięć. Na pewno ma lepsze światło, ale jak wygląda sprawa AF jak i sama optyka. Wiem i tutaj pewnie zaczną się odnośniki do optyczne.pl, lecz do tych testów podchodzę z pewną rezerwą. Będę wdzięczny za info.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Nie mam tego tamrona ale brałem go pod uwagę i wiesz co zadecydowało? USM. Kupiłem 10-22 Canona i jak na razie nie narzekam. Głównie szybki AF był mi potrzebny i się nie zawiodłem. Na allegro spokojnie kupisz używkę za 2-2.2 tys. zł
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Post informacyjno-ostrzegawczy.
    Zakupiłem tokinę 12-24mm F4 i generalnie byłbym bardzo zadowolony (jakość wykoniania ~ 17-40L, rewelacyjna ostrość w centrum, dobre kolory), gdyby nie tzw. "decentering defect", czyli znaczny spadek ostrości na brzegu kadru (w moim przypadku na lewym), bez względu na przysłonę... Wada dość częsta w przypadku tokiny, dlatego też odradzam zakup używek bez wcześniejszego sprawdzenia.

Centrum

Lewy brzeg

Prawy brzeg
    Obiektyw wrócił już do sklepu, czekam na nową sztukę.
    Dziękuję za uwagę.

Domyślnie

Przeczytałem całe 32strony, zamierzam zakupić tą tokinę lecz pewna osoba powiedziała mi że z biegiem czasu ostrość w tych obiektywach spada (jest to podobno czynnik naturalny) . Czy ktoś się z tym spotkał czy to jakaś bzdura ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Ja mam tokine v1 od paru lat i ie zauważyłem spadku ostrości. Natomiast jakieś 2 tyg. temu tokina odmówiła współpracy - od 12-15mm nie domyka przesłony i daje err99 - na f4 działa ok w pełnym zakresie. No cóż, może to zmęczenie materiału...
    5Dmk2,300D,S8,S85,Tokina12-24,c17-40,c50/1.4, c580mk2, c580mk1,Nissin di622,Kit

Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów