Pokaż wyniki od 41 do 50 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam tokine od kilku miesiecy ale zdarzyla juz dostac solidnie w kosc.

Pisalem juz o niej na forum ale nie pamietam gdzie. Budowa naprawde solidna sam metal i szklo co przeklada sie na wage. Wielka soczewka chroniona na szczescie przez dolaczana oslone przeciwsloneczna. Minusem jest duza srednica filtra - 77 mm wiec ewentualna UV'ka zakosztuje (o polarze nie wspomne).

Pierscienie chodza super ... oczywiscie wszystko w komplecie IF i cos na ksztalt USM - nie tak szybkie ale ciche (sigma nie-hsm moglaby sie wiele nauczyc).

AF pracuje bardzo kulturalnie cicho, szybko i precyzyjnie- raz odwalil mi straszna kiche i stracilem zdjecie (ale to tez moja wina ze nie looknalem na podglad bo blad byl koszmarny i bylby widoczny nawet na LCD). Reszta zdjec w punkt.

Nie zauwazylem zeby zasysala paprochy do srodka jednak pojawil sie inny dziwny problem. Pracuje w bardzo zasyfionym srodowisku i po pewnym czasie pierscien ostrosci/FTM zaczal skrzypieć od nagromadzonego pod nim piasku. Niemila kwestia musze przyznac. Ustawilem obiektyw pionowo poruszalem pierscieniem i wszystko wypadlo ale generalnie w ogole takie sytuacje nie powinny miec miejsca. Przy pierscieniu zooma nie ma takich kwiatkow.

System przelaczania AF/MF oryginalny i dziala perfekcyjnie. Zoom kreci sie wg mnie nie w ta strone ale to kwestia przyzwyczajenia

Optycznie jest tak sobie ale nie ma co ukrywac ... to nie stalka 50 mm tylko ultra szeroki zoom. Na 12 mm jest najslabiej (ale odkrycie) przy 18-24 mm bardzo dobrze. Znieksztalcenia nie odbiegaja od tego czego mozna sie spodziewac pod takich konstrukcjach. Dystorsje najwieksze przy 12 mm (jak dla mnie ogromne) potem spadaja do wartosci niezauwazalnej.

Najgorsza w tym szkle jest aberracja chromatyczna. Takiego poziomu nie mialem w zadnym szkle i pewnie juz nie bede mial. Zdecydowanie najmniejsza na 24 mm ... ogromna natomiast na 12 mm przy kazdej przyslonie.

Praca pod swiatlo znosna ale jak do tej pory nie mialem takich typowych sytuacji gdzie slonce swieciloby mi prosto w soczewke wiec trudno mi cokolwiek sensownego na ten temat powiedziec.

Na temat tego co lepsze Sigma czy Tokina sie nie wypowiem. Robilem troche zdjec testowych sigmami 10-20 i 12-24 ale za malo zeby jednoznacznie powiedziec ktory z tych obiektywow jest najlepszy. Tokina zdecydowanie najsolidniejsza
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 10-12-2006 o 14:50
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uprawnienia umieszczania postów