No to się wypowiem jako posiadacz i zadowolony użytkownik Tokiny 12-24. To jest naprawdę niezłe szkło w tej cenie. Ma stałe światło i do zastosowań typu krajobrazy, gdzie i tak przymyka się obiektyw do 8-11, daje naprawdę super ostre zdjęcia. Też się swego czasu zastanawiałem nad Sigmą i Canonem 10-22, ale Canon wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi od tej Tokiny jest gorszy. Sigma z kolei jest u mnie skreślona, bo tyle się w życiu nasłuchałem o kompatybilności z Canonem, że już nawet jej nie chcę oglądać. Poza tym AF w Sigmach, które testowałem zwykle działał kiepsko i długo. Wybrałem Tokinę. Jest tania, ma fajny zakres i dobre światło. Jest trochę problemów z abberacjami, ale daje się to usunąć w PS-ie łatwo. Używam tego obiektywu najczęściej poza 17-55/2.8 IS. Podpinałem go też do 1D MkIII - tam winietuje pięknie tak do 19mm, potem nie ma już wyraźnego kółka i da się robić foty. Generalnie polecam Tokinę. Aha, jeszcze ten wspaniały mechanizm przełączania AF/MF - rewelacja. Szkoda, że Canon takich nie robi