Strona 31 z 36 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie ale chyba gdzieś w tym wątku był link do szczegółowego testu porównawczego obiektywów (bodajże Canon, Nikon, Tokina, Sigma i Tamron). Poszukaj dobrze a znajdziesz.
    Wg wspomnianego testu, o ile np. Sigma ma mniejsze zniekształcenia niż Tokina, to są one znacznie trudniejsze do skorygowania. Warto również na to zwrócić uwagę.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Odświeżę nieco temat i pochwalę się swoim zakupem. Mam 40D i C24-70 czasami był za wąski, np. w tłumie lub fotografując pomieszczenia. Więc zapadła decyzja o poszerzeniu zestawu o UWA. Uznałem, że nie warto kupować czegoś co ma 17 czy 18 mm to za bardzo będą się pokrywały ogniskowe a i czasami też może być za wąsko.

Miałem dwa szkła do wyboru: Tamrona 12-24 F4 AT-X PRO DX Aspherical oraz Sigmę 10-20 f4-5.6 EX DC HSM. Różne opinie krążyły o nich, część lepiej oceniała Sigmę. Po krótkim przeglądzie okazało się, że w Szczecinie dostępna od ręki jest tylko Sigma i to w "sklepie dla wielu idiotów". Zajechałem z laptopem, szybki test na BF i FF i kupiłem. Po drodze narobiłem kilka zdjęć (z odległości około jednego metra w kadrze mieści się cała Corsa), w domu kilka zdjęć i okazało się, że ten UWA... jest fantastyczny.

Chyba miałem szczęście, bo moja Sigma 10-20 jest raczej ostra na obu końcach od pełnej dziury, na 10 mm chyba minimalnie mniej ale przymknięcie pomaga. W kolejnych testach okazało się, że ostrzy już od 9-10 cm i z tej odległości potrafi objąć całą dużą głowę modela.

Napęd HSM jest szybki i cichy, moim zdaniem minimalnie głośniejszy od 70-200 f/2.8 L USM.

Soczewka minimalnie wypukła, spłaszczona na czubku. Problem jest z dekielkiem bo słąbo się trzyma gwintu flitra, wyjściem jest nałożyć i delikatnie dokręcić jak filtr.

Samo szkło to pompka, ale wysuwająca się zaledwie na 3-5 mm. W porównaniu do C 24-70 L USM krótszy o 4 cm, lżejszy o jakieś 320-340 g.

Zdjęcia z Exifem bez wybierania najlepszego, pierwsze wykonane prosto z puszki tutaj (5 MB), centralny AF:
    10 mm, f/4: http://img29.imageshack.us/img29/6640/img1356v.jpg
    20 mm, f5.6: http://img188.imageshack.us/img188/4012/img1355h.jpg

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

C80 a jak jest z kwestią dystorsji Zauważyłem, że na tym zdjęciu (10 mm - drugie nie chce mi się otworzyć) jest ona widoczna - może spróbujesz zrobić takie samo ujęcie tego kościoła, ale w położeniu równoległym do niego i porównać je z tym zrobionym jak stałeś trochę z boku
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Minimalne zniekształcenie obrazu występuje. Moim zdaniem minimalne i dla mnie pomijalne, ale jednak.

Oto drugie zdjęcie: http://img37.imageshack.us/img37/7897/kosciolu.jpg

Jutro lub pojutrze postaram się zrobić kilka innych zdjęć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Praw fizyki nie da się jednak oszukać choć inżynierowie Sigmy w kwestii dystorsji popisali się w porównaniu z Canonem. Przestrzegając pewnych reguł rzeczywiście można ją praktycznie zminimalizować i być w sumie zadowolonym z zdjęć

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

Dołączę się do tematu, czy Sigma ma rację bytu na imprezach typu śluby, studniówki chodzi głównie o światło, czy lepiej się rozejrzeć za np. Tokiną 11-16 2,8f ?
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    Dołączę się do tematu, czy Sigma ma rację bytu na imprezach typu śluby, studniówki chodzi głównie o światło, czy lepiej się rozejrzeć za np. Tokiną 11-16 2,8f ?
    Ma rację bytu pod warunkiem, że żaden wizerunek osoby (a tym bardziej jej twarzy) nie znajdzie się z boku kadru Sigmy 10-20. Chyba, że lubisz karykatury - ale jednak chyba nie o to w tym Twoim przypadku chodzi Pamiętaj, że światło to nie wszystko

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Przy 10 mm nie tylko pojawią się zniekształcenia na bokach, ale także pogorszenie ostrości. Gdzieś na CB jest zdjęcie pokazujące parking na którym samochody w środku kadru mają normalne rozmiary, a na bokach są mocno rozciągnięte.

Nie mam porównania z innymi obiektywami, ale krąży opinia, że w Sigmie i tak zniekształcenia wyglądają najlepiej (czyt. są najmniejsze) ze wszystkich UWA.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No to się wypowiem jako posiadacz i zadowolony użytkownik Tokiny 12-24. To jest naprawdę niezłe szkło w tej cenie. Ma stałe światło i do zastosowań typu krajobrazy, gdzie i tak przymyka się obiektyw do 8-11, daje naprawdę super ostre zdjęcia. Też się swego czasu zastanawiałem nad Sigmą i Canonem 10-22, ale Canon wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi od tej Tokiny jest gorszy. Sigma z kolei jest u mnie skreślona, bo tyle się w życiu nasłuchałem o kompatybilności z Canonem, że już nawet jej nie chcę oglądać. Poza tym AF w Sigmach, które testowałem zwykle działał kiepsko i długo. Wybrałem Tokinę. Jest tania, ma fajny zakres i dobre światło. Jest trochę problemów z abberacjami, ale daje się to usunąć w PS-ie łatwo. Używam tego obiektywu najczęściej poza 17-55/2.8 IS. Podpinałem go też do 1D MkIII - tam winietuje pięknie tak do 19mm, potem nie ma już wyraźnego kółka i da się robić foty. Generalnie polecam Tokinę. Aha, jeszcze ten wspaniały mechanizm przełączania AF/MF - rewelacja. Szkoda, że Canon takich nie robi
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    C80 a jak jest z kwestią dystorsji Zauważyłem, że na tym zdjęciu (10 mm - drugie nie chce mi się otworzyć) jest ona widoczna - może spróbujesz zrobić takie samo ujęcie tego kościoła, ale w położeniu równoległym do niego i porównać je z tym zrobionym jak stałeś trochę z boku
    Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM. Zdjęcie sprzed kościoła, pełna rozdzielczość bez wyostrzania, jedynie ponowny zapis w jpg 88%. 10 mm f/4 http://img188.imageshack.us/img188/2559/kosci.jpg

Jak na Sigmę to jestem zdziwiony, że trafiłem tak dobrą, ostrą sztukę. Szkoda tylko, że jest ciemna.

Strona 31 z 36 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów