witam!czy slyszal ktos o tokinie 11-16 f 2.8?na photozone swiete wyniki ma...???Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry juz znalazlem-kilka stron dalej :-(
witam!czy slyszal ktos o tokinie 11-16 f 2.8?na photozone swiete wyniki ma...???Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry juz znalazlem-kilka stron dalej :-(
Ostatnio edytowane przez Naps ; 21-09-2008 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost
Witam wszystkich, to będzie mój pierwszy post na forum, choć przeglądam je już prawie od roku, a informacje tutaj zebrane pomogły mi w wyborze sprzętu i doskonaleniu umiejętności fotograficznych
Chcę kupić UWA do 40D.
Przeznaczenie: krajobraz i architektura.
Po przeczytaniu tego wątku mam lekki mętlik, wziąłbym bez zastanowienia Tokinę 12-24, ale bardzo kusi mnie te 10 mm w Sigmie...
Czy ktoś ma jakieś porównanie tego samego kadru na 10, 12 i 18 mm ?
(z pośrednich porównań trudno mi wyciągnąć wnioski).
Chciałbym znacznie szerzej niż 18 mm, którymi obecnie dysponuję.
Pozdrawiam.
Witam
Czy ktos moze podpinal Tokine 12-24 pod APS-H lub FF ? jak to wyglada, od jakiej ogniskowej niewidac winiety i czy niema problemow technicznych z podpieciem ?
A jak wygląda kwestia "beczki" w tych szkłach w przypadku zdjęć w plenerze obiektów nie będących w równoległym położeniu względem matrycy aparatu - któremu z producentów najbardziej udało się oszukać prawa fizyki w tej kwestiiSłyszałem, że ponoć Sigma zachowuję się w tym przypadku nawet całkiem przyzwoicie - co sądzicie na ten temat
![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Nie pamiętam dokładnie ale chyba gdzieś w tym wątku był link do szczegółowego testu porównawczego obiektywów (bodajże Canon, Nikon, Tokina, Sigma i Tamron). Poszukaj dobrze a znajdziesz.
Wg wspomnianego testu, o ile np. Sigma ma mniejsze zniekształcenia niż Tokina, to są one znacznie trudniejsze do skorygowania. Warto również na to zwrócić uwagę.