Pokaż wyniki od 1 do 10 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

witam!czy slyszal ktos o tokinie 11-16 f 2.8?na photozone swiete wyniki ma...???Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sorry juz znalazlem-kilka stron dalej :-(
    Ostatnio edytowane przez Naps ; 21-09-2008 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    slyszal ktos o tokinie 11-16 f 2.8?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27723

Domyślnie

Witam wszystkich, to będzie mój pierwszy post na forum, choć przeglądam je już prawie od roku, a informacje tutaj zebrane pomogły mi w wyborze sprzętu i doskonaleniu umiejętności fotograficznych

Chcę kupić UWA do 40D.
    Przeznaczenie: krajobraz i architektura.

Po przeczytaniu tego wątku mam lekki mętlik, wziąłbym bez zastanowienia Tokinę 12-24, ale bardzo kusi mnie te 10 mm w Sigmie...

Czy ktoś ma jakieś porównanie tego samego kadru na 10, 12 i 18 mm ?
    (z pośrednich porównań trudno mi wyciągnąć wnioski).
    Chciałbym znacznie szerzej niż 18 mm, którymi obecnie dysponuję.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Witam

Czy ktos moze podpinal Tokine 12-24 pod APS-H lub FF ? jak to wyglada, od jakiej ogniskowej niewidac winiety i czy niema problemow technicznych z podpieciem ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A jak wygląda kwestia "beczki" w tych szkłach w przypadku zdjęć w plenerze obiektów nie będących w równoległym położeniu względem matrycy aparatu - któremu z producentów najbardziej udało się oszukać prawa fizyki w tej kwestii Słyszałem, że ponoć Sigma zachowuję się w tym przypadku nawet całkiem przyzwoicie - co sądzicie na ten temat
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Nie pamiętam dokładnie ale chyba gdzieś w tym wątku był link do szczegółowego testu porównawczego obiektywów (bodajże Canon, Nikon, Tokina, Sigma i Tamron). Poszukaj dobrze a znajdziesz.
    Wg wspomnianego testu, o ile np. Sigma ma mniejsze zniekształcenia niż Tokina, to są one znacznie trudniejsze do skorygowania. Warto również na to zwrócić uwagę.

Uprawnienia umieszczania postów