Pokaż wyniki od 1 do 10 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    ...Bardzo chwalę to szkło![Tokina 12-24/4] Lekko sie gubi pod ostre światło(lubię fotki pod słońce). Tzn. nie ma problemów z AF tylko czasami dziwne kolorowe flary powstają...
    To fakt:
    ,

ale od czego jest PS i inne :

Ja lubię to szkło szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach - takie ogniskowe są tu niezastąpione.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    To fakt:
    ,

ale od czego jest PS i inne :

Ja lubię to szkło szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach - takie ogniskowe są tu niezastąpione.
    Faktycznie można się tak bawić ale ostatnio w górach miałem 17-40L ze sobą i tu bije Tokinę na głowę... 5mm mniej ale lepsze kolory, super pod słońce, żadnych aberacji. W innych warunkach Tokina faktycznie może się równać z Canonem no może oprócz dość mocnych aberacji. W Pradze była jednak niezastąpiona
    Niestety do ok 16mm w 5D strasznie winietuje. Wobec spadającej ceny używanych 17-40 dla mnie decyzja byłaby jednoznaczna...
    A ze kupiłem jednak 24-70 to już inna bajka

Podsumowując, Tokina jest dobrą alternatywą na cropa. W pozostałych wypadkach lepsza inwestycja to 17-40L (albo Canon 10-22
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uprawnienia umieszczania postów