Pokaż wyniki od 1 do 10 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z tytułu tematu zdecydowanie polecam Tokine 12-24. Bardzo chwalę to szkło! Lekko sie gubi pod ostre światło(lubię fotki pod słońce). Tzn. nie ma problemów z AF tylko czasami dziwne kolorowe flary powstają. Być może to przez stosunkowo małą osłonę przeciwsłoneczną ale przy tej szerokości większej sie założyć nie da... Ale to jej jedyna wada której zawsze można zaradzić.
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    ...Bardzo chwalę to szkło![Tokina 12-24/4] Lekko sie gubi pod ostre światło(lubię fotki pod słońce). Tzn. nie ma problemów z AF tylko czasami dziwne kolorowe flary powstają...
    To fakt:
    ,

ale od czego jest PS i inne :

Ja lubię to szkło szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach - takie ogniskowe są tu niezastąpione.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    To fakt:
    ,

ale od czego jest PS i inne :

Ja lubię to szkło szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach - takie ogniskowe są tu niezastąpione.
    Faktycznie można się tak bawić ale ostatnio w górach miałem 17-40L ze sobą i tu bije Tokinę na głowę... 5mm mniej ale lepsze kolory, super pod słońce, żadnych aberacji. W innych warunkach Tokina faktycznie może się równać z Canonem no może oprócz dość mocnych aberacji. W Pradze była jednak niezastąpiona
    Niestety do ok 16mm w 5D strasznie winietuje. Wobec spadającej ceny używanych 17-40 dla mnie decyzja byłaby jednoznaczna...
    A ze kupiłem jednak 24-70 to już inna bajka

Podsumowując, Tokina jest dobrą alternatywą na cropa. W pozostałych wypadkach lepsza inwestycja to 17-40L (albo Canon 10-22
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uprawnienia umieszczania postów