Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

A ja mam pytanie...jak ta Tokina 12-24 współpracuje z Canonem 400D ? bo widzę, że koledzy poniżej 30D nie schodzą.Własciwie jestem zdecydowany, ale muszę ukryć przed drugą połową ten wydatek. O obiektyw jestem spokojny...i tak się nie zorientuje, że jest coś nowego sztuki będą się zgadzały, bo kit pójdzie na dno szuflady

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A co ma nie współpracować. Skoro z 350D mi działa to...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Dzięki.Musiałem zapytać, tak proforma. Przeczytałem cały wątek, i opinie o tym szkiełku są naogół pozytywne. Słowo się rzekło w poniedziałek, zamawiam.:razz:

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    i tak się nie zorientuje, że jest coś nowego sztuki będą się zgadzały, bo kit pójdzie na dno szuflady
    tylko ta Tokina jest troche wieksza od kita
    z 400d sprawuje sie znakomicie :-D

Zablokowany

Domyślnie

Spooro większa od kita, wagowo to samo co 70-200, poza tym 77mm i szeroka osłona, duże i ciężki szkło, acz solidne. Pancerne.

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

Zastanawiam się nad kupnem nowego szkła jak w temacie – szerokokątnego, po przeczytaniu testów zawężałem swój wybór do sigmy 10-20 i Tokiny 12-24 (Canon i druga sigma odpada ze względu na koszt, a tamron na jakość fotek). Testy sugerują wybór sigmy a fora Tokine i jestem w kropce bo tokine mogę kupić za mniej niż 1800zł a sigme za około 2000zł + to że (mam pecha do sprzętu więc to też biorę pod uwagę), serwis sigmy jest we wrocku (gdzie mieszkam) a tokiny najbliższy chyba w Niemczech. Także plusy i minusy dzielą się dosyć równomiernie, moje pytanie jest takie, czy bliki które występują w tokinie przy robieniu fotek pod światło można zniwelować jakimś filtrem UV- i jaki najlepiej kupić. Aktualnie używam tamrona 28-75, robi świetne fotki makro i portretowe ale do wnętrz i landscape’ów się nie nadaje (zbyt wąsko i nieostro)

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Co do serwisu tokiny to nie prawda. Jest w polsce a dokładnie w Krakowie. Pytałem się dystrybutora na Polskę bo myślałem że mam BF w mojej. Wskazał mi adres maila oraz numer tel. Także o serwis bądź spokojny.

Na twoim miejscu wybrał bym Tokinę.

Link do ich serwisu:

http://www.fotoserwis.krakow.pl/

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

a jeżeli chodzi o bliki które się pojawiają przy fotografowaniu pod słońce to mozna się jakoś przed nimi uchronić np. jakimś filtrem

Uzależniony

Domyślnie

Przed blikami można się uchronić przy pomocy osłony p-słonecznej ew dodatkowo ręki robiącej za jej przedłużenie. Wg testów Sigma pod światło jest lepsza i ma mniejszą CA. Ja wybrałem Tokinę i jest w sumie ok, bez entuzjazmu, ale w sumie ok Najlepiej ciułać na Canona, na pewno jest lepszy optycznie.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Spooro większa od kita, wagowo to samo co 70-200, poza tym 77mm i szeroka osłona, duże i ciężki szkło, acz solidne. Pancerne.
    Potwierdzam i także polecam Tokinę. Pancerne szkło,ostre od pełnej dziury z pewnym i dość cichym AF.

Na dzień dzisiejszy mam takowa na sprzedaż z uwagi przesiadki na pełną klatkę. Gdyby nie to została by u mnie na długie lata.

Tokina 12-24/4 na SPRZEDAŻ
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Strona 22 z 36 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów