Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

kosa14 miałem podobny dylemat jednak poszedłem do sklepu, zrobiłem kilka fotek i wiedziałem ze Tokina. Zdjęcia robi ładne, jest dużo tansza. A co do sigmy to różnie bywa

Dopiero zaczyna Awatar kosa14
    Miasto
    Kętrzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    kosa14 miałem podobny dylemat jednak poszedłem do sklepu, zrobiłem kilka fotek i wiedziałem ze Tokina. Zdjęcia robi ładne, jest dużo tansza. A co do sigmy to różnie bywa
    Ja mieszkam w dziurze i nie mam możliwości sprawdzenia obu obiektywów. więc takie konkretne zdanie jest cenne.
    Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosa14 Zobacz posta
    Ja mieszkam w dziurze i nie mam możliwości sprawdzenia obu obiektywów. więc takie konkretne zdanie jest cenne.
    ja nie mieszkam w dziurze ale w okolicznych miastach ze swieczka szukaj sklepu ktory bedize miec na pólce 12-24, 11-18, 10-22, 10-20 do aspc....
    niestety musimy wybierac kierujac sie testami i samplami ... chyba ze ktos znajomy ma...
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosa14 Zobacz posta
    Mój ból głowy odnośnie decyzji o wyborze obiektywu nie ustąpil. Zwróciłem jednak uwage że na forum Tokina jest znacznie popularniejsza, czy to oznacza ze przez to lepsza???
    Według mnie jakością Tokina obrobinę odstaje od Canona 10-22 i jest nieco lepsza od Sigmy 10-20 (12-24 nie miałem w łapach) a to wszystko przy super metalowej eLkopodobnej obudowie i bardzo rozsądnie (dość szybko i pewnie) działającym AF - a to wszystko po niższej cenie nawet od sigmy (ja używkę kupiłem za 1400, a nowe można kupić czasem po 1700-1800). Ot i powód.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam pytanie dot. Tokiny. Przed chwilą przeczytałem test na optyczne.pl, a tam dostała ona baty za aberrację. Jak to wygląda w codziennym użytkowaniu?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    ...jak to wygląda w codziennym użytkowaniu?
    Jak nie focisz gałęzi bez liści na tle białego nieba to nie wygląda tragicznie. U mnie, na większości fot, widać je tylko na dużych powiększeniach, usuwa się je bez problemu przy wywoływaniu rawa-a.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Ja mam pytanie dot. Tokiny. Przed chwilą przeczytałem test na optyczne.pl, a tam dostała ona baty za aberrację. Jak to wygląda w codziennym użytkowaniu?
    Cóż ..... nie jest to może mistrzostwo świata jeśli chodzi o abberacje, ale w sumie za bardzo mi to nie przeszkadza. Faktem jest, że raczej nie robię nim krajobrazów tylko reportaż i architekturę. A uwielbiam ten obiektyw za zakres i raczej nie robię z inną ogniskową niż 12.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Domyślnie

dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów (Krzychu) miałem okazje podpiąć efs10-22; mialem tez podpięta tokine 12-24
    dla mnie jest duza róznica miedzy 16mm (10@crop) a 19,2mm (12@crop); obraz generowany przez oba szkła jest imho bardzo porównywalny przy f8
    jednak canon ma ostrzejsze f5.6 i jest szybszy (USM) co w przypadku reporterki chyba wazne

ja zamawiam efs10-22
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Czy w tokinie 12-24 pierscień od ustawiania ostrości ma cały czas "luz" nwet przy trybie AF? Może ktoś to sprawdzić u siebie?

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Przy Trybie AF chodzi luźno przy MF chodzi z oporem.

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów