kosa14 miałem podobny dylemat jednak poszedłem do sklepu, zrobiłem kilka fotek i wiedziałem ze Tokina. Zdjęcia robi ładne, jest dużo tansza. A co do sigmy to różnie bywa![]()
kosa14 miałem podobny dylemat jednak poszedłem do sklepu, zrobiłem kilka fotek i wiedziałem ze Tokina. Zdjęcia robi ładne, jest dużo tansza. A co do sigmy to różnie bywa![]()
Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Według mnie jakością Tokina obrobinę odstaje od Canona 10-22 i jest nieco lepsza od Sigmy 10-20 (12-24 nie miałem w łapach) a to wszystko przy super metalowej eLkopodobnej obudowie i bardzo rozsądnie (dość szybko i pewnie) działającym AF - a to wszystko po niższej cenie nawet od sigmy (ja używkę kupiłem za 1400, a nowe można kupić czasem po 1700-1800). Ot i powód.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Ja mam pytanie dot. Tokiny. Przed chwilą przeczytałem test na optyczne.pl, a tam dostała ona baty za aberrację. Jak to wygląda w codziennym użytkowaniu?
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Cóż ..... nie jest to może mistrzostwo świata jeśli chodzi o abberacje, ale w sumie za bardzo mi to nie przeszkadza. Faktem jest, że raczej nie robię nim krajobrazów tylko reportaż i architekturę. A uwielbiam ten obiektyw za zakres i raczej nie robię z inną ogniskową niż 12.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów (Krzychu) miałem okazje podpiąć efs10-22; mialem tez podpięta tokine 12-24
dla mnie jest duza róznica miedzy 16mm (10@crop) a 19,2mm (12@crop); obraz generowany przez oba szkła jest imho bardzo porównywalny przy f8
jednak canon ma ostrzejsze f5.6 i jest szybszy (USM) co w przypadku reporterki chyba wazne
ja zamawiam efs10-22
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Czy w tokinie 12-24 pierscień od ustawiania ostrości ma cały czas "luz" nwet przy trybie AF? Może ktoś to sprawdzić u siebie?
Przy Trybie AF chodzi luźno przy MF chodzi z oporem.