Znalazłem, że to jest zwrot który funduje dystrybutor - migomex - a nie tokina.
Więcej np. tutaj:
http://www.cyfrowe.pl/promocja_tokina_tamrac.php
Znalazłem, że to jest zwrot który funduje dystrybutor - migomex - a nie tokina.
Więcej np. tutaj:
http://www.cyfrowe.pl/promocja_tokina_tamrac.php
Tak. Jako że kupiłem w polskim sklepie a dystrybutorem jest Migomex mam zwrot![]()
Popieram w całej rozciągłości. Wady to szkiełko ma dwie - praca pod światło (niestety mam przyzwyczajenia z eLek, he he) i średnia ostrość powyżej 20mm - ale z tym da się żyć - nie po to kupuje się wide, żeby używać wąskiego końca. No a pancerność porównywalna do najlepszych.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Co do ostrości 24mm wydaje mi się że jest w normie. Z braku "laku' zrobiłem kilka portretów i OK. Tylko GO za wielka. Co do pracy pod światło to robiłem wczoraj zachody słońca i blików nie było tak starsznych jak w Tamronie 28-75.
Co do ostrości powyżej 20 to nie jest tragiczna, ale jednak sporo odstaje od ostrego Tamrona 28-75 dla 28 i mojego Canona 24-70 dla 24.
Co do blików, to może to po części wynikać z braku osłony. Chociaż Tamrona używałem na początku bez osłony i blików było trochę mniej. No ale była znaczna różnica ogniskowych.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
Jarek zarówno Tamrona jak i Tokine mam z osłonami, i wg mnie na fotkach z Tokina jest wyraźnie mniej blików.
Witam a ja mam pytanko co do uzywania szerokich kątów z lampami.
Kupiłem własnie tokinke i mam 430ex. hm wiem ze lampa działa najlepiej przy 24mm i wspomaganiu, ale nawet przy 24mm i przysłonie f4 ma problem z ostroscią. jak przymkne do 5.6 7.1 jest ok ale na 4 nie radzi sobie ze złapaniem ostrosci z lampa. Z innymi obiektywami nie miałem takiego problemu.
Czyżby to wina Tokiny ?
A co do wrazen to polecam, ostra mała wygodna w trzymaniu. Wreszcie ten szeroki kąt. Przy f8 golić się aż mozna. Abberacje są ale an dobra sprawe widać je tylko na duzym cropie a po przykmnieciu do 5.6 w ogole nie przeszkadzają.
Polecić mogę polecić.
Ostatnio edytowane przez Ghent ; 23-06-2007 o 19:48
Jarek ja kupiłem Tokine z osłoną. Firmowo była.
Co do zdjęć z lampą zdjęcia na zakonczeniu roku w gimnazjum z wbudowaną lampą. I o dziwo doswietlała wszystko. Przy 12 mm już było widać że nie doświetla częsci dołu który przysłania obiektyw. Ale reszta w normie. Wiadomo ze do takich zdjeć są inne szkła ale...
Mój ból głowy odnośnie decyzji o wyborze obiektywu nie ustąpil. Zwróciłem jednak uwage że na forum Tokina jest znacznie popularniejsza, czy to oznacza ze przez to lepsza???
Canon 7D, Canon EOS 40D; BG-E2N; Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, Tokina 12-24 F4 AT-X PRO DX, CANON EF 50/1.4; Canon EF 70-200 f/4L IS USM; Falcon 8mm f/3.5 Fisheye, Speedlite 580exII,