Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 360

Wątek: Tokina 12-24 / Sigma 10-20 / Tamron 11-18 ??

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

No niestety, po obejrzeniu sampli w necie oraz (a może przede wszystkim) podpięciu różnych szkieł i możliwie niedurnym pstrykaniu ;-) na 99,9% dojrzałem do decyzji. Wszystko wskazuje jednak na tamrona 17-50. Wiem, że większość mówi nie, że szkło jest jakie jest, ale foty jakie z niego wychodzą są dla mnie najzupełniej nieobiektywnie - zdecydowanie najlepsze. Fakt, że w przedziale cenowym 4-6 tys. PLN lokują się obiektywy dające foty - marzenia, ale patrząc hobbystycznie i po amatorsku (z małymi zarobkowymi wyjątkami) to jednak zbyt wysoki pułap cenowy.
    Ciekawe czy będę żałował... ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

A może ktoś z kolegów ma jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na ebay-u, którego mozna polecić, coraz bardziej skłaniam się w stronę 10-22 Canona.
    Czy miał kotś możliwość porównania jakości wykonani Canona 10-22 z Tokiną 12-24?

Domyślnie

A jaką stałkę polecilibyście do 5D - poniżej 20mm ?
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    niekoniecznie. ja nie robie plansz testowych, ale miekkie rogi przy 12mm w moim egzemplarzu sa faktem niepodwazalnym. nawet przy f/8 jest zauwazalna roznica w ostrosci miedzy srodkiem a rogami.

gratuluje wytrwalosci w dewastowaniu jakosci optycznej zdjec i w dodawaniu sobie roboty odplamkowaniem zdjec.

Tokiny 12-24 nie ma najmniejszego sensu domykac powyzej f/11, poza bardzo waskim zakresem zdjec - wydluzanie ekspozycji (choc do tego sa filtry szare) lub ekstremalne zwiekszanie glebii ostrosci gdy pierwszy plan jest w zasiegu kilkunastu centymetrow.

przymkniecie do f/16 Tokiny odkreconej do 16mm daje przeslone srednicy 1mm. mala. i tu nie ma bata, zeby zdjecia byly ostre. nie ma jak... to samo ujecie zrobione przy f/8 ma zdecydowanie wieksza szczegolowosc, a madrze wybrany punkt ostrzenia daje GO spokojnie wystarczajaca...

ultraszerokie katy to sa obiektywy, ktorych nie wolno uzywac na pelnym domknieciu. przeslony typu f/22 w cyfrze APS-C to, poza nielicznymi przypadkami, zupelnie bezsensowna perwersja...

a nie chodziło tu przypadkiem o ogniskową...to miałoby trochę więcej sensu...
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Domyślnie

Tokina 12-24 bardzo fajne szkło. Wspaniała budowa. Cichy AF. Wady to aberacje, dość znaczne. Ale to można pokonać z PSie. Ja jestem zadowolony.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Thumbs down

Po zglebieniu rynku obiektywow ultraszerokokatnych ja takze dojzalem do zakupu - wybor padl 'oczywiscie' na Tokine 12-24

Polazlem zatem do sklepu, podpialem, strzelilem pare sampli regalow po czym w domu na spokojnie obejrzalem. Ku mojemu wielkiemu rozczarowniu testowany obiektyw najwyrazniej nie lubi sie z moja 350-ka, gdyz wszystkie foty @ 12mm sa nieostre - wyglada to na problem z AF. Co ciekawe, @ 24 jest zyleta i az sam bylem mile zaskoczony, gdyz spodziewalem sie wiekszgo mydla @f4 Zatem uczucia mieszane... ??:

Sample sa tu:

12mm: http://smp.if.uj.edu.pl/~oles/tokina...4/IMG_3398.jpg
    24mm: http://smp.if.uj.edu.pl/~oles/tokina...4/IMG_3399.jpg

oba zdjecia @ f4, ISO800, wywolywane w BreezeBrowser z opcja 'Sharpen high' (reszta w EXIF)

Zaczynam zazdroscic tym co po prostu ida, kupuja i im dziala... widac u mnie ta regula sie nie sprawdza

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Strasznie drogie negatywy w tym sklepie :-)

A tak na poważnie to sampel z 12mm był robiony na 1/25 s a ten z 24 mm na 1/100. Nie, żeby nie dało się zrobić ostrego foto z ręki, ultra-szerokim szkłem na 1/25s, ale jak się odpowiednio nie skupisz to poruszysz. Jesteś pewien że tak się nie stało?
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 27-03-2007 o 21:10
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

No cóż, UWA żylety nie znajdziesz, ale rzeczywiście te 12 mm to niezbyt ładne jest.

Moja Sigma nawet w rogu ładniej ostrzy, a przecież Tokina taka super jest, wszyscy wychwalają

A tak serio, to IMHO coś AF rzeczywiście.
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 27-03-2007 o 21:09 Powód: eee, literówka :)
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Moja Sigma nawet w rogu ładniej ostrzy, a przecież Tokina taka super jest, wszyscy wychwalają
    moze dlatego, ze da sie na nia filtr polowkowy zalozyc? i ze nie ma zielonych soczewek, po ktorych kolory na zdjeciach (jak to u Sigmy) wygladaja... tak jak wygladaja...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie, żeby nie dało się zrobić ostrego foto z ręki, ultra-szerokim szkłem na 1/25s, ale jak się odpowiednio nie skupisz to poruszysz. Jesteś pewien że tak się nie stało?
    Jestem pewien, gdyz specjalnie zrobilem kilka sampli roznych motywow, kazdy burstem 2-3 klatki ze wzgledu na dlugi czas Tyle tylko ze wszystkie wyszly rownie marnie, wiec zamiescilem tylko jedno 'reprezentatywne'. Co ciekawe na 1/13 @ 24mm (bo taki motyw tez mialem) zdjecia wyszly mi lepsze niz na tych 12mm przy 2 razy dluzszym czasie.

A tak na marginesie, to charakterystyka rozmycia wynikajacego z poruszenia jest troche inna niz w przypadku niepopranie zlapanej ostrosci i przewaznie przy dokladniejszej analizie bez problemu da sie oba przypadki rozroznic .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    A tak serio, to IMHO coś AF rzeczywiście.
    Sprobuje moze inny egzemplarz.. mam nadzieje ze to nie moja puszka wariuje
    Ostatnio edytowane przez boss ; 27-03-2007 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów