Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Sigma 24-70 mm f/2,8 EX DG MACRO

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Dam Ci taki przykład. Wyobraź sobie, że bierzesz udział w zawodach w strzelaniu z pistoletu. Jesteś niezawodnym strzelcem i nigdy nie chybiasz w dobrych warunkach oświetleniowych. Jeśli jednak zapada zmrok, lub jest niewielka różnica pomiędzy celem, a tłem, to uparcie walisz przed celem (FF), a czasami nawet za BF.
    Jeśli masz obiektyw z FF/BF to zrób następujące doświadczenie. Zrób zdjęcia testowe planszy do pomiaru FF/BF w świetle zastanym w następujacy sposób:
    1. Ustawienie AF - zdjęcie
    2. FTM do oporu - AF - zdjęcie
    3. FTM do oporu - przesuń statyw o kilanaście cm przód/tył - AF - zdjecie
    Następnie oświetl planszę b.silnym halogenem i powtórz całą zabawę. Zdziwisz się, ale twój snajper będzie miał powtarzalny błąd niezależnie od pozycji, czy też zewnetrznych warunków oświetleniowych.
    Jak kupiem tą Sigme co ma Przemek, to miałem przy powyższym ustawieniu stały FF 30mm - dlatego stoję na stanowisku iż jest to wina softu sigmy.

Arkan

ale ja mam takze FFa przy obiektywie Canona 50 1,8 co zreszta widac na zjeciach testowych, to wiec chyba nie jest wina obiektywu, a pozatyw na innym body ostrzyla w punkt nawet bez wspomagania lampa.

[ Dodano: 08-02-2005 ]
    no to wkoncu po paru dniach doszedlem do bardzo prostego wniosku!

prze zadowalajacym swietle obiektywy ostrza w punkt ale wystarczy przesunac sie w miejsce gdzie swiatlo nie jest tak silne i juz af fiksuje powodujac Front Focusa.

i teraz zglupialem czy jakakolwiek ingerencja w serwisie przyniosla by jakikolwiek skutek??
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam. Teraz mam dylemat. Wiem, że już trochę minęło od ostatniej wypowiedzi ale spróbuje.
    Mam do wyboru Tamrona 28-75 f2.8 SP AF XR DI LD IF MAKRO lub Sigme 24-70 F/2,8 EX DG Makro. POMÓŻCIE bo jestem w kropce!!! NIe wiem, który wybrać. Pracuje na 350d po regulacji na ukochanej ul. Żytniej.
    Przeglądałem testy i opinie i jakby jestem bardziej za Tamronem, ale..do końca nie wiem.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigmę możesz wypożyczyć. Jakbyś wpadł do Wawy to w Blue City jest sigma pro centrum, wpłacisz 69 zł, 1200 zł zastawu i masz szkło na 3 dni. Pobawisz się w testy

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ErnestPierwszy dzięki za info.

Do stolicy wybieram sie za jakieś 2 tygodnie (ponownie na Żytnią), więc jeśli wytrzymam i nie kupię czegoś wcześniej to pewnie sie skuszę i wezmę ja na warsztat na kilka godzinek. Fajnie, że dają taką możliwość a szkoda, że tylko oni.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie Sigma 24-70 mm f/2.8 DG EX ASP MACRO - af na szerokim końcu

Widziałem w necie wiele zdjęć (nie tylko z jednego zestawu Canon - Sigma 24-70) i wydaje mi się, że na wielu fotkach ostrość przy szerokim końcu aparat ustawiał przed obiektem, niezależnie od wartości f.
    Mam w związku z tym pytaniem do osób, które miały okazję fotografować z tym szkłem, jakie było ich odczucie do tego produktu?

juzekk vel celik
    Guest

Domyślnie

też mam takie wrażenie czasami ostrzy troszeczkę "przed" (sprawdzałem kilka sztuk - jednak wszystkie miały podobnie), niestety dopiero testuję ten sprzęt i pewnie bez kalibracji na żytniej się nie obejdzie...co prawda chyba już płatnej

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

dzisiaj podpiołem w sklepie S 24-70 do mojej 350 i niestety jest ostrość przed na szerokim, na 70mm jest ok. Teraz mam zgryz, chyba będzie C 17-40 L...
    DAS APARAT

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

O czym tu dyskutować Miałem przez rok ową Sigmę i od pół roku mam 24-70 L ... Wszystko od początku do końca lepsze w eLce i to znacznie.

Ostrość ? - eLka bez zastanowienia zarówno na 2.8 jak i wyżej
    AF ? - eLka znacznie bardziej precyzyjna i szybsza
    FF/BF ? - Też miałem z tym problemy...
    Szczelność ? - Solanka się dostała i trochę się pogorszył AF a nawet bardzo.

Jakbym miał stanąć przed wyborem Sigma czy L nie zastanawiałbym się ani sekundy ...
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

gdyby optycznie C 17-40L byl jak C 24-70L to faktycznie nie bylo by się nad czym zastanawiać (ta ostrość)
    DAS APARAT

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukA Zobacz posta
    gdyby optycznie C 17-40L byl jak C 24-70L to faktycznie nie bylo by się nad czym zastanawiać (ta ostrość)
    jest tylko jeden powód dla ktorego 17-40 nie moze byc jak 24-70... to zupelnie inny obiektyw do innych celów etc...
    w zakresie od 17-24 leje 24-70 na głowe... a moze sie z tym nie zgodzisz?
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów