Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Sigma 24-70 mm f/2,8 EX DG MACRO

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sigma 24-70 mm f/2,8 EX DG MACRO

Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma jakieś linki do opinii o tym szkle (albo własne doświadczenia)? Przeszukałem zasoby netu i z kilku opinii, które znalazłem na dpreview wynika, że to może być b. ciekawe szkło (co prawda nie HSM, ale 24mm na dole)

http://www.fotopolis.pl/index.php?go...a=1&e=2277

Arkan

[ Dodano: 18-11-2004 ]
    No to chyba Tamronowi przybyła konkurencja. Znalazłem zdjęcia f2.8 i moim zdaniem na pełnej dziurze ta Sigma bije Tamrona
    http://www.pbase.com/fstopjojo/lenstests

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

no wlasnie co sadziecie o tym szkle jestem juz w 95% przekonany do jego zakupu!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdziłem w sumie 3 egz. i wszytkie miły straszliwy FF. Przy ręcznym ostrzeniu były bardzo ostre od pełnej dziury (sample, któr widziałem z 28-75 po prostu się nie umywały). Bardzo solidne wykonanie, AF dość szybki. Powiem tak - gdyby nie FF, tobym brał Sigmę a nie L-ke. Może będziesz miał więcej szczęścia i trafisz dobry egzemplarz.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

82mm srednica...
    A to Macro to tak "umowmy sie" ;-) Powiekszenie 0.26... 24-70L ma 0.29 a nie wabi sie "macro"

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Sprawdziłem w sumie 3 egz. i wszytkie miły straszliwy FF. Przy ręcznym ostrzeniu były bardzo ostre od pełnej dziury (sample, któr widziałem z 28-75 po prostu się nie umywały). Bardzo solidne wykonanie, AF dość szybki. Powiem tak - gdyby nie FF, tobym brał Sigmę a nie L-ke. Może będziesz miał więcej szczęścia i trafisz dobry egzemplarz.

Arkan
    a ten FF duze powodowal roznice?
    a pozatym chyba bede mial prawo jak cos wymienic obiektyw?

[ Dodano: 26-01-2005 ]
    82mm srednica...
    A to Macro to tak "umowmy sie" Powiekszenie 0.26... 24-70L ma 0.29 a nie wabi sie "macro"
    ten Macro to tylko chwyt reklamowy, w koncu tamron 28-75 ma tez to w nazwie!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm...

http://www.tawbaware.com/sigma_tokina_test1.htm

To co prawda jakaś inna wersja tej sigmy, ale czy dużo gorsza od EX DG? A może to zupełnie inne szkla, oświećcie mnie.

Facet nie pisze czy ostrzył ręcznie czy AF.
    Jeżeli AF, czy w tym teście też jest problem ff/bf ? Moge w to uwierzyć jeśli chodzi o to mydło na f2.8. Ale przy f11 (a to już spora głebia, wiec IMO problem FF/BF przestaje mieć znaczenie, no chyba ze ten obiektyw w ogóle nie ostrzy ), ta Sigma również jest gorsza od Tokiny.

Która to Tokina za wspaniała przecież optycznie nie jest.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ten FF duze powodowal roznice?
    bduże , jakieś 2-3cm
    To co prawda jakaś inna wersja tej sigmy, ale czy dużo gorsza od EX DG?
    To są inne obiektywy, a czy gorsza, czy lepsza to już sprawa indywidualnej oceny. Z testów, które sam robiłem nowa Sigma była lepsza od Tamrona (oczywiście ostrzona ręcznie) i porównywalna (minimalnie gorsza) z L-ką przy 2.8. Opinie i testy, które widziałem na dpreview zdają się to potwierdzać.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Czyżby mit L-ki pryskał A porównajcie sobie ceny.
    Tak, wiem L-ka ma lepszą jakość... wykonania )

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Optyczną zresztą też. I o częstotliwości występowania problemów ff/bf nie wspomnę. Ani o USM. Ani o FT-M. Fakt, kompletnie bez znaczenia

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Wiecie skąd biorą sie takie opinie:

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Czyżby mit L-ki pryskał
    Zaznaczam, że to tylko moje prywatne zdanie i nie odnosi sie do nikogo osobiście. Uważam, że z powodu ceny eLki są poza zasięgiem finansowym większości fotografów amatorów. A że każdy chce mieć jak nalepsze szkła, szuka czegoś co by choć trochę dorównywało eLce. Kupując jakikolwiek inny obiektyw, i wydając na niego dużo pieniędzy (mniej niż na eLkę) chce się dowartościować testami, które wykazują, że to najlepszy obiektyw w galaktyce i eLka (oprócz jakości wykonania ) ustępuje mu pod każdym względem. Każdy kto interesuje się fotografią i wie jak używać internetu może poszukać opini, że eLka nie ostrzy, że z czymś tam nie wpólpracuje, że to mydło itp itd. Potem wystarczy to pokazać w miejscu publicznym i już gotowy mit, tu działa podobny mechanizm co w 10D. Jeden coś przeczytał, drugi usłyszał i razem z trzecim, który nic nie widział, ani nie słyszał, ale dał się przekonać bo też nie ma kasy na eLkę, a jakieś szkło musi kupić, tworzą zupełnie niechcący plotkę (a czasem chcący ). Niestety sam osobiście nie mogę napisać nic o Sigmie 24-70, czy eLce 17-40 czy którejś innej. Po prostu ich nie mam. Jest to tylko mój głos w dyskusji, a właściwie o dyskusji.

Przepraszam wszystkich za OT
    pozdrawiam

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów