Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Sigma 24-70 mm f/2,8 EX DG MACRO

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

To jak ze stałką też źle ostrzy ? No to chyba body szwankuje a nie obiektywy. Może ta lalka jakaś taka kanciata jest Zrób próby z centymetrem, albo tablicą wzorcową.[/quote]

No wlasnie porzyczylem od kumpla body 300d i u niego wszystko ok
    ostrzyl na to co ustawialem

potem fotografowalem taka tasme z cyframi i przy 50mm bylo dobrze ale przy 70 juz lekko ostrosc szla do przodu!

jutro zamieszcze fotki z sigmy i stalki canona

aaa jeszcze jedno takie glupie pytanko czy Hack moze iec na to wplyw??
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hack moze iec na to wplyw??
    Nie
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

ok zrobilem fotki - prosil bym abysci epowiedzieli mi wiecej na temat tej regulacji
    ila to trwa i czy jak zmienie cracka na oryginalny soft to niewykryja? bo juz wiele bylo na ten temat (a aparat mam na gwarancji (chyba) )

oto link: www.dignity.prv.pl/pb/

[ Dodano: 03-02-2005 ]
    wiedze ze wszyscy sie wypieli! ok

ale czy to moze byc normalene ze ten obiektyw wraz z zewnetrzna lampa lub lampa wbudowana ostrzy w punk! FF nie wystepuje..... normalnie niewiem o co chodzi
    wlasnie dzisiaj przez przypadek to odktylem!

ostrzy wprost idealnie! 0 odchyleni!!!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

radekstrozik
    Guest

Domyślnie

jutro sprawdze swój zestaw zobaczymy czy tez z lampa ostrzy idealnie ...
    Ja tez mam ff ale nie taki jak Ty
    Mam na to sposób ostrze srodkowym punktem i jak przekadrowuje to aparat "wypycham" kilka cm do przodu i trafiam w oko ...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek
    ale czy to moze byc normalene ze ten obiektyw wraz z zewnetrzna lampa lub lampa wbudowana ostrzy w punk! FF nie wystepuje.....
    Chodzi o to o czym już pisałem, a z czym Vitez usiłował polemizować - nasze amatorskie dSLR kiepsko radzą sobie z AF przy gorszym oświetleniu i kiepskim kontraście!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nasze amatorskie dSLR kiepsko radzą sobie z AF przy gorszym oświetleniu i kiepskim kontraście!
    Tak, to prawda, ale gdyby to miało być wytłumaczeniem to FF-BF-In Focus byłoby tak samo prawdopodobne w kolejnych zdjęciach. Tutaj jest natomiast inna sytuacja - 100% zdjęć ma np FF 30-40mm - a więc mamy sytuację gdy błąd jest powtarzalny i o stałej wartości. Dla mnie jest to ewidentnie sprawa softu w sigmie (co zresztą potwierdzili ludzie z Sigmy w USA). Zewnętrzna lampa prawdopodobnie powoduje, że AF sigmy korzysta z innego fragmentu oprogramowania.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Chodzi o to o czym już pisałem, a z czym Vitez usiłował polemizować - nasze amatorskie dSLR kiepsko radzą sobie z AF przy gorszym oświetleniu i kiepskim kontraście!
    Polemizowac w sensie praktycznym - ja jako fotograf potrafie sobie z tym poradzic... nie zwalam calej winy/roboty na sprzet bo to nie sprzet robi zdjecia .

Ostatnio na koncercie w ciemny, ciasnym klubie - zero problemow z AF, ostrzyl szybko i pewnie mimo ze szkielko to tylko ciemniutka Sigma 18-50 3.5-5.6 . Dlaczego nie bylo problemow z AF? Ano podpialem 420tke i sobie nia asystowalem :P

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    nasze amatorskie dSLR kiepsko radzą sobie z AF przy gorszym oświetleniu i kiepskim kontraście!
    Tak, to prawda, ale gdyby to miało być wytłumaczeniem to FF-BF-In Focus byłoby tak samo prawdopodobne w kolejnych zdjęciach.
    Nie wiem czemu tak uważasz?
    Dam Ci taki przykład. Wyobraź sobie, że bierzesz udział w zawodach w strzelaniu z pistoletu. Jesteś niezawodnym strzelcem i nigdy nie chybiasz w dobrych warunkach oświetleniowych. Jeśli jednak zapada zmrok, lub jest niewielka różnica pomiędzy celem, a tłem, to uparcie walisz przed celem (FF), a czasami nawet za :wink: BF. Wystarczy jednak, że swoją broń wyposażysz w celownik laserowy i wszystko wraca do normy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Wystarczy jednak, że swoją broń wyposażysz w celownik laserowy i wszystko wraca do normy
    No i wlasnie o to chodzi - umiec radzic sobie z problemami.

Jak ci obiektyw lapie bliki to co robisz: rozkladasz rece mowiac "moj obiektyw jest do d* " i nie robisz zdjec czy zakladasz oslone przeciwsloneczna?

Jak masz przypalone niebo to co robisz: rozkladasz rece mowiac "moj material swiatloczuly jest do d* " i nie robisz zdjec, czy zakladasz filtr polowkowy?

Jak masz problemy z lapaniem ostrosci w ciemniejszych warunkach to co robisz: rozkladasz rece i mowisz "AF w moim body jest do d* " i nie robisz zdjec, czy zakladasz lampe wspomagajaca AF?

Oczywiscie to bardzo ogolne przyklady 8)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dam Ci taki przykład. Wyobraź sobie, że bierzesz udział w zawodach w strzelaniu z pistoletu. Jesteś niezawodnym strzelcem i nigdy nie chybiasz w dobrych warunkach oświetleniowych. Jeśli jednak zapada zmrok, lub jest niewielka różnica pomiędzy celem, a tłem, to uparcie walisz przed celem (FF), a czasami nawet za BF.
    Jeśli masz obiektyw z FF/BF to zrób następujące doświadczenie. Zrób zdjęcia testowe planszy do pomiaru FF/BF w świetle zastanym w następujacy sposób:
    1. Ustawienie AF - zdjęcie
    2. FTM do oporu - AF - zdjęcie
    3. FTM do oporu - przesuń statyw o kilanaście cm przód/tył - AF - zdjecie
    Następnie oświetl planszę b.silnym halogenem i powtórz całą zabawę. Zdziwisz się, ale twój snajper będzie miał powtarzalny błąd niezależnie od pozycji, czy też zewnetrznych warunków oświetleniowych.
    Jak kupiem tą Sigme co ma Przemek, to miałem przy powyższym ustawieniu stały FF 30mm - dlatego stoję na stanowisku iż jest to wina softu sigmy.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów