Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Sigma 24-70 mm f/2,8 EX DG MACRO

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Optyczną zresztą też. I o częstotliwości występowania problemów ff/bf nie wspomnę. Ani o USM. Ani o FT-M. Fakt, kompletnie bez znaczenia
    Problemy z ff/bf miał Arkan i jego przypadek należy rozpatrzyć osobno. Podejrzewam że coś nie tak z body, albo trafił na jakąś serię po przejściach.
    Nie twierdzę, że L-ki to szajs chcę tylko zwrócić uwagę, że konkurencja nie śpi i nie ma co się podniecać na widok każdego Canona z czerwonym paskiem. A jeśli weźmiemy pod uwagę cenę to trzeba się już grubo zastanowić czy onanizm sprzętowy nie przysłania nam racjonalnego myślenia.

Polecam lekturę poniższej strony:
    http://www.foto.com.pl/

Technika ---->Obiektywy---->Standardowe zoomy dla zawodowców

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

nie ma co sie podniecac ani gdybac lub samemu tworzyc sobie nowe fakty, jak bedzio to wygladalo w rzeczywistosci to sie okaze niebawem!, mimo tego wspomne ze niespotkalem sie narazie z teza FF lub BF przy tej sigmie.

Byc moze okza sie to wina body lub tez przeklenstwo tego obiektywu zobaczymy co przyniesie niedluga przyszlosc.

Zamowiony czekam na dostawe jak najszybciej opisze swoje spostrzezenia co do tego modelu, ale chcialem zauwazyc ze jesli te sample sa wiarygodne tzn duza konkurencja dla szkiel klasy L
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Problemy z ff/bf miał Arkan i jego przypadek należy rozpatrzyć osobno. Podejrzewam że coś nie tak z body, albo trafił na jakąś serię po przejściach.
    Moje body nie chce działać poprawnie z Sigmami i Tokinami, z obiektywami Canona (nie tylko L) i Tamrona działa bez zarzutu. Na którymś z angielsko języcznych boardów przeczytałem informację, że Sigma 24-70 Macro miała problem z softem (znaleźli jakiegoś bug'a), ale mieli to usunać. Jeśli tak się stało, to ta Sigma jest super szkiełkiem i ustępuje L-ce w bardzi niewielu miejscach.
    nie ma co się podniecać na widok każdego Canona z czerwonym paskiem
    Kazdego nie, ale większości jak najbardziej tak. Jedynym miejscem gdzie Canon ma konkurencję jest szeroki kąt i macro, a im węziej, tym bardziej widać prymat L-ki.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Polecam lekturę poniższej strony:
    http://www.foto.com.pl/

Technika ---->Obiektywy---->Standardowe zoomy dla zawodowców
    Znam tą stronę, i ten artykuł też. No i czytam sobie:

"Sigma 24-70 mm nie wypadła w teście najlepiej. Dorównuje co prawda konkurentom pod względem zaawansowania konstrukcji i ostrości obrazu, ale w pozostałych dziedzinach już nie. Jej wygodzie obsługi zarzucić można bezsensowne przełączanie AF/MF, dystorsja jest silniejsza niż u konkurentów, winietowanie bywa nielikwidowalne, a pod światło – jedyna dwójkowa ocena w teście."

Hmm. Prócz ostrości o jakości optycznej decydują jeszcze inne rzeczy

Choć, żeby nie zostać posądzony od stronniczość jescze jeden cytat z tego artykułu:

"Choć... jest jeszcze jeden parametr do porównania – cena. Sigma 24-70 mm kosztuje około 2300 złotych, podczas gdy Canon 28-70 mm – około 5500 złotych, a Canon 24-70 mm – 8000 złotych. A zresztą czy za nowszy zoom Canona warto zapłacić 2500 złotych więcej niż za 28-70 mm? Trudna decyzja. Znacznie łatwiej jest zdecydować się na zakup zooma Sigmy, który jak za swoją cenę jest bardzo interesującą propozycją."

Ceny nieakutalne, proporcje - owszem

L-ka jest 3 razy droższa, ale czy to jest powód by jej nie kupować? Dla mnie na razie tak Ale nie jest to dla mnie powód by kwestionowac to że zoom Canona jest lepszy

sv
    Guest

Domyślnie

Sigma 24-70 mm kosztuje około 2300 złotych, podczas gdy Canon 28-70 mm – około 5500 złotych, a Canon 24-70 mm – 8000 złotych. A zresztą czy za nowszy zoom Canona warto zapłacić 2500 złotych więcej niż za 28-70 mm?
    24-70/2,8 L jest zdecydowanie lepszy od starszego 28-70. 24-70/2,8L kosztuje ostatnio na Allegro poniżej 5000.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    24-70/2,8L kosztuje ostatnio na Allegro poniżej 5000.
    ponizej 5000 to mozna w tej chwili oficjalnie sciagnac z BH placac clo i VAT ;-)
    Ja jestem umowiony z jednym z TIP-ow na 4100... jeszcze troche musze sie pomeczyc przebierajac nogami ze zniecierpliwienia

sv
    Guest

Domyślnie

Ja jestem umowiony z jednym z TIP-ow na 4100... jeszcze troche musze sie pomeczyc przebierajac nogami ze zniecierpliwienia
    Czy TIP pewny? jeżeli tak, to daj namiar (mam zamiar kupić dwie elki)

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

ale panowie czemu musicie z kazdego Topica rozbic Offa?

jesli dyskutujemy na temat sigmy to trzymajmy sie tego ew popierajac lub pokazujac jej dobre i zle strony w porownaniu z innymi obiektywami, a nie ja to sie ostatnio dzieje z kazdego tematu robiona jest sieczka!
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przemku... koledzy dyskutuja o CENIE (dostepnosci oraz gdzie kupic) obiektywu o ktorym mowi temat. Nie rozumiem o co sie czepiasz - dyskusja o cenie jest jak najbardziej na temat .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przemku... koledzy dyskutuja o CENIE (dostepnosci oraz gdzie kupic) obiektywu o ktorym mowi temat. Nie rozumiem o co sie czepiasz - dyskusja o cenie jest jak najbardziej na temat .
    Wg. Ciebie ww. Sigma kosztuje 4100 czy może nie wyczaiłeś o cenie jakiego szkła tak naprawdę koledzy piszą ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów