Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: 4 teleobiektywy - doradźcie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    piast9 - nie wiem co to słowo oznacza ale wydaje Ci się, poprostu pytam.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
    Kolekcjoner - Obiektywy które napisałem na początku to przedział 4000zł i 7000-12000zł stąd wziąłem Sigme za 19999zl, gdyż jest (jak na takie ceny) trochę droższa ale pasowałaby idealnie.
    Wiesz, dla przeciętnego człowieka 5k PLN to sporo kasy, a 5x więcej to już bardzo sporo a nie "trochę droższa". Jeśli nie trollujesz to tylko pozazdrościć możliwości.

Tyle że szkła z takiego przedziału cenowego to pewnie musisz posprawzdać sam. Raz, że z wypowiedzi wynika, że nie masz doświadczenia, dwa - mało kto ma doświadczenie z takimi obiektywami z powodu ich nieposiadania ze względu na ceny

A czy 500mm Ci wystarczy to też sam musisz stwierdzić. Wydaje mi sie, że ja kupiłbym stałkę, a gdybym potrzebował przedłużenia to do tego TC 1,4x. IS przydaje się tym bardziej im dłuższa ogniskowa. Nie wszędzie ze statywem się wpakujesz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po pierwsze można zapomnieć o super jakości przy 100-400L i TC2. Ja używam do tego szkła TC 1.4 i dla uzyskania czegoś dobrego powinno się o 1 EV domknąć. Biorąc pod uwagę stratę 1 EV na TC 1.4 robi się nam f/11. Pomysł na branie do lasu czy koncert szkła 500mm lub więcej i do tego z TC bardzo mnie ubawił. Kompletnie niepraktyczne. TC można łączyć z sobą, tylko po co. Chyba zaczynasz robić dopiero zdjęcia i masz głód ogniskowych. Jak tak to kup lunetę i przystawkę do aparatu. A tak serio to do lasu proponuję zakup munduru polowego i podręcznika o maskowaniu i myślistwie. Jeżeli chcesz ot tak pójść do lasu i robić zdjęcia zwierząt to tele 2000/2 IS będzie Ci za mało. Pamiętaj, że im łuższa ogniskowa tym krótszy powinien być czas. Najdroższa opcja według mnie na koncerty i przyrodę to 300/2.8 L IS plus TC 1.4 i TC 2. Masz wtedy uniwersalny zestaw na różne okazje (420/4; 600/5.6; 840/8 ). Oczywiście lepiej mieć 400/2.8, ale kosztuje to krocie. Sam długo szukałem długiego tele do robienia dokładnych zdjęć ze śmigłowca i ten 300/2.8 wypadł najlepiej. 400/2.8 byłby wprawdzie lepszy, ale jego cena a także rozmiary i waga byłyby dużym utrudnieniem przy wzroście ogniskowej o raptem 1/3. Lepiej się wysilić i podejść bliżej niż wydawać 12000 zł więcej plus nabawić się choroby kręgosłupa.
    Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 20-08-2006 o 12:31
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Co nie zmienia faktu, że ten 400/2.8 to rewelacja jest i to od pełnej dziury. W sumie jest jeszcze 400/4 DO dużo mniejszy i lżejszy tyle, że relacja cena - światło nie jest zbytnio racjonalna (choć ostatnio za 25kzł) można go już dorwać :-D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Marantz - jestem myśliwym (tak sie składa) więc poradze sobie z podejściem do zwierzyny, jak strzelam do niej ze sztucera na 200 metrów to się kładzie bez problemu. A obiektywem 100-400mm. Do Jelenia chociażby podejdziesz na 100 metrów jeżeli wiatr będzie na Ciebie a nie od Ciebie, bo jesli od Ciebie to od razu Cię wyczuje. kwestia tylko że byłem w lesie i schodziłem jelenia ale przy 300mm był za daleko. Fakt że nie mam munduru, aby do nich podejść. Może rzeczywiście to by zmieniło sytuacje. Dlatego tak jak napisałem, postaram sobie załatwić 100-400mm i pojechać w las z mundurem.

Dziękuje za rady i napewno wyprobuje kilka z tych obiektywów.
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

E ja to myslalem ze zwierzeta to sie z czatowni fotografuje a nie na chodzonego.. tak to chyba tylko w ... ZOO

Bywalec

Domyślnie

Czacha do niektórych zwierząt da się podejść, fachowo to się nazywa że się je "Schodzi". Kwestia tylko że wystarczy pękniecie gałęzi przypadkowo pod butem i wszystko szlag trafia. Stad zależy mi na dużej ogniskowej, abym musiał jak najmniej schodzić zwierzyne.

A który Canon oprócz zwierząt typu jelenie itd. nada się najlepiej do fotografowania ptaków w locie? (jastrząb - lata czasami wysoko, czasami nisko), dobrze byłoby to uwzględnić
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Znajomy dosc czesto wybiera sie na Cietrzewie*. Uzywa do tego EOSa 5 (5 analogowa.. nie cyfra.. ma tez 20D i 1DmkII ale sa zbyt glosne) + 300/2.8L IS + TCx2 ... i czasem ptaki sa zbyt blisko na taka ogniskowa Wczesniej uzywal Sigmy 50-500. Wiec jak Ty jelenia nie mozesz ustrzelic z 300mm no to kiepsko idzie to schodzenie i raczej proponowal bym czatownie Co z reszta i tak jest jedynym rozsadnym zastosowaniem jesli ma sie zamiar cokolwiek sfotografowac.. no ale "co ja ucze ojca dzieci robic"?

PS. 100-400 + TCx2 .. i chcesz fotografowac ptaki w locie? Kolega raczy fantazjowac

* tym ktorzy nie wiedza: Cietrzew (Tetrao tetrix) jest jednym z najbardziej zagrożonych wyginięciem ptaków w Polsce. Jego całkowita liczebność w kraju jest szacowana obecnie na 2 000 - 2 500 ptaków. W ciągu ostatnich 30 lat wymarło aż 95% polskiej populacji tego ptaka. Dodac tez nalezy ze jest to jeden z najbardziej plochliwych gatunkow.

Bywalec

Domyślnie

Czacha, ptaka to i ja miałem na 200mm nawet, właśnie poprzez czatowanie, ale jeleń jest o wiele czujniejszy. Ale tak jak mówiłem byłem i 300mm po zejściu go tak żeby nie spłoszyć go było mało. Z resztą co z tego że zejdę go na 50 metrów, jak nacisnę spust to ten jeleń wypierdzieli w las od tego głośnego "pyknięcia"

A kto się wybierze na fotografowanie niedźwiedzi (nie w zoo) z 300mm?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No ale jak zima usadzisz sie przy pasniku to raz ze duzo tych jeleni przyjdzie, a dwa bedziesz naprawde blisko. Strzelac tam nie mozesz.. ale zdjecia robic jak najbardziej

Pamietam jeszcze z mlodych lat, jak z ojcem i znajomym siedzielismy na ambonie i obserowalismy zwierzeta. Nie wiem czy na podlasiu jest ich po prostu wiecej, czy to moja wyobraznia z biegiem lat dodaje kolejne sztuki.. ale na prawde nie bylo najmniejszego problemu z zaobserwowaniem tzw. dzikiego zwierza z dosc bliskiej odleglosci Gdzies sa nawet stare zdjecia z Zenita i przypietej do niego 200tki i nie raz w kadr wchodzilo tylko popiersie "bydlaka"

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    ....A kto się wybierze na fotografowanie niedźwiedzi (nie w zoo) z 300mm? ...
    Hmm, szukalismy misia (co prawda bialego) z podpietymi 70-200 )
    Niestety pojawil sie dzien po naszym wyplynieciu w droge powrotna.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów