Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: 4 teleobiektywy - doradźcie

Bywalec

Domyślnie

CYNIG - No to dobrze że na niego nie trafiliście Niedźwiedzia jest bardzo łatwo wkurzyć, a uciekanie przed nim to jak jak zcigać się FIatem 126p z Ferrari No ale co kto lubi Ja nie zbliżałbym się do niego na mniej niż 100 metrów

Ok, ale zaczyna się robić dużo OT wiec skończmy dyskusje
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeszcze taka mała uwaga - do tych szkieł po 20k dolicz sobie koszt porządnego statywu i nowego korpusu - bo 350D do fotografii zwierząt się nie nadaje - ma za kiepski AF i jako sam korpus jest za wolny...
    Jeżeli oczywiście chcesz to robić na poważnie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    CYNIG - No to dobrze że na niego nie trafiliście Niedźwiedzia jest bardzo łatwo wkurzyć, a uciekanie przed nim to jak jak zcigać się FIatem 126p z Ferrari No ale co kto lubi Ja nie zbliżałbym się do niego na mniej niż 100 metrów
    Ok, ale zaczyna się robić dużo OT wiec skończmy dyskusje
    To wracajac na fotograficzne tory dyskusji,
    kazdym obiektywem, nawet 70-200 mozna robic zdjecie misiowi. Tyle ze trzeba pamietac o wyposazeniu dodatkowym - metalowe pokrywki do robienia halasu, rakietnica do odstraszania no i argument ostateczny strzelba o odpowiednim kalibrze (jako ostatecznosc). Niedzwiedzie sa niezwykle ciekawskie ale nie znaja ludzi jako "pokarm", wola foki

Bywalec

Domyślnie

CYNIG - pozwól że poprawie Nie znają ludzi jako pokarm, ale jak ludzie ich wkurzą to poprostu *******ną łapą i mają spokój W Bieszczadach tydzień temu niedźwiedź rozszarpał 2 żubry
    Jak ma się już strzelbe to nie zależnie od kalibru
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    (...)* tym ktorzy nie wiedza: Cietrzew (Tetrao tetrix) jest jednym z najbardziej zagrożonych wyginięciem ptaków w Polsce. Jego całkowita liczebność w kraju jest szacowana obecnie na 2 000 - 2 500 ptaków. W ciągu ostatnich 30 lat wymarło aż 95% polskiej populacji tego ptaka. Dodac tez nalezy ze jest to jeden z najbardziej plochliwych gatunkow.
    A co jest przyczyną takiej hekatomby?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Do lasu proponuję niezmniennie jasne szkło. Swiatło 2.8 mile widziane. Nie wyobrażam sobie za bardzo robienie w takich warunkach 100-400L, to tylko w słoneczny dzień i można zapomnieć o TC. A na niedźwiadka z miłą chęcią bym się umówił. Lepiej dla niego, żeby się nie wkurzał. Czytałem kiedyś o maskowaniu się w lesie w oczekiwaniu na zwierzęta. To cała sztuka wymagająca sporych poświęceń i oswajania z sobą zwierząt, sztuczki z zapachami i takie tam. Dochodzi do tego wygłuszanie lustrzanek by tak głośno nie klekotały. Korpusy pozawijane w jakieś tłumiące wynalazki, do tego chyba też coś w środku przerabiano. Szczegółów nie pamiętam. Generalnie jest to cała sztuka i takie 300mm czasami faktycznie wystarcza. Niezbędnym uzupełnieniem bywa wtedy drugi korpus i 70-200/2.8.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    ... na niedźwiadka z miłą chęcią bym się umówił. Lepiej dla niego, żeby się nie wkurzał...
    ale zeby bylo jasne ja caly czas pisalem o niedzwiedziach polarnych. Do naszych brunatnych tak lekko bym nie podchodzil. A wrecz wogole bym nie wchodzil im w droge

Bywalec

Domyślnie

CYNIG - a ja mam na myśli właśnie brunatne bo tylko owe żyją u nas w Bieszczadach

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kolekcjoner w skrocie mozna powiedziec, ze ekspansja czlowieka.. czyli nic nowego Chlopaki "od Rospudy" moze cos napisza.. az tak bardzo statystykami sie nie interesowalem.

Domyślnie

Będzie OT. I trochę personalny.
    Baal: fotografuję głównie ptaki. I jak zdecydowana większość ptakolubów, bardzo, bardzo nie lubię myśliwych. To tak, żeby nie było wątpliwości
    1. Strzelanie jest łatwe: podejście na odległość 100, 50 czy nawet 20 metrów do dowolnego zwierzęcia jest trywialne. Zdjęcia (te w miarę dobre) robi się z 5 metrów.
    2. Strzelanie jest łatwe: nie intersuje ciebie światło, ani kadr. Z ambony zdjęcia dobrego nie zrobisz a zabić można z łatwością.
    3. Dźwięk migawki (przy ptakach) absolutnie nie przeszkadza - a mam 20d. Przeszkadza w kościele jak mnie znajomi poproszą o zdjęcia na ślubie.
    4. Co do szkieł: do zwierząt polecam 400 5.6 L + tc 1.4 (z grubsza AF działa, pisałem kiedyś o tym). Zawsze (prawie) brakuje ogniskowej - a jak jestes mysliwym to zawsze będzie Ci brakowało (ogniskowej).
    5. To zdjęcie zrobiłem z 5 metrów:
    http://onephoto.net/info.php3?id=314042

Pozdrawiam
    PM

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów