Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Oświetlenie do domowego studio

Coś już napisał

Domyślnie

MM-architekci, dziękuję za informacje. To z pewnością ułatwi wybór.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Witam
    Zastanawiam sie nad zakupem oświetlenia.
    Moje fundusze to ok. 600-700zl.
    Głownie zamierzam fotografować portrety może kiedyś akty w studio.
    Wymiary pomieszczenia ok:5m x 5m
    Mam dwa pytania:
    1.Czy lepiej kupić lampę ex430 czy tez oświetlenie do studio.
    2.Czy kupować cale zestawy za te pieniądze np:http://www.allegro.pl/item492227116_...uper_cena.html
    czy lepiej zainwestować w jedno źródło światła i następnie zbierać na resztę??
    3.Czy lepsze są źródła światła ciągłego czy tez błyskowe??
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Początki nałogu

Domyślnie

Może to się komuś przyda:
    Widziałem dziś reklamę Medikon Polska - dystrybutor marki FOMEI - zestaw BASIC 200 złożony z dwóch lamp studyjnych 200Ws każda z regulacją mocy i pilotami, do tego parasolka biała 85cm, softbox 60x60cm, reflektor 15cm, statywy, kable synchro i pokrowiec na wszystko w cenie...uwaga...1450pln. Myślę, że rewelacja za te kasę zwłaszcza, że FOMEI ma dość dobre opinie w sieci.
    Mi się uzbierały trzy speedliety 2x580 EXII i 430EX - dokupiłem zatem wyzwalanie radiowe Phottix, a moja lepsza połowa statywy, parasolko - softbox, parasolkę i blendę (wszystko w Funsports) i na razie to rozkminiamy co i jak...jest fajnie

Domyślnie Oświetlenie studyjne

Podpowiedzcie czy cos takiego warte jest uwagi:

http://www.allegro.pl/item510307284_...tyw_277cm.html

czy jest to poprostu bubel z dalekiego wschodu. Potrzebuje mniej więcej taki zaestaw do 700-800 zł. Moja wiedza jeśli chodzi o oświeltenie ala studio, jest bardzo mała (nawet bardziej pasuje słowo: "żadna" ) dlatego wszelkie rady i wskazówki mile widziane. Może spotkaliście jakąś ciekawszą oferte. Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

hmmm, chyba lepiej bedzie wynajac studio na godziny, za te 7-8 stow mozesz miec conajmniej kilka jak nie kilkanascie ciekawych sesji ze sprzetem dobrej jakosci. Co do zarowek - kiedys dawno, dawno temu taka kupilem, generalnie lezy i sie kurzy, chyba ze naprawde brakuje mi juz zrodla swiatla, to dorzucam jako oswietlenie tla, czy jakas lekka kontre.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Do jakiego zastosowania ma byc to "studio"?

Co do zestawu - najtańszy sprzęt jaki jest - brak jakiejkolwiek regulacji mocy, slaby błysk, brak pilotów, kichowata fotocela. Wprawdzie ludzie rzeźbią z takimi ustrojstwami piękne rzeczy ale komfort pracy tragiczny. Możliwości raczej też. Moim zdaniem zakup z gatunku "oszczędny płaci dwa razy".

Całkowicie btw -cena tego zestawu jest chyba wyższa niz koszt zakupu osobno jego komponentów - to już musisz sam sobie przeanalizować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Do jakiego zastosowania ma byc to "studio"?

Co do zestawu - najtańszy sprzęt jaki jest - brak jakiejkolwiek regulacji mocy, slaby błysk, brak pilotów, kichowata fotocela. Wprawdzie ludzie rzeźbią z takimi ustrojstwami piękne rzeczy ale komfort pracy tragiczny. Możliwości raczej też. Moim zdaniem zakup z gatunku "oszczędny płaci dwa razy".

Całkowicie btw -cena tego zestawu jest chyba wyższa niz koszt zakupu osobno jego komponentów - to już musisz sam sobie przeanalizować.
    Ok, w takim razie może inaczej. Jedna w miare dobra lampa + softbox. Od czegoś trzeba zacząć, a ja też jestem zwolennikiem kupowania raczej dobrego sprzętu ( jeśli mnie na to stać ) Może polecicie jakiś palnik, gdzie za tą kwotę będzie to jakiś w miare dobry zakup, czy jest to niemożliwe za tą kase ? Jedna lampa + sofbox może na początek wystarczy aby troche się podszkolić, a w przyszłości będziemy kompletować dalej.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi taka żarówka padła po 100 błyskach, dziwne. Może to tylko fotocela, ale nawet TEST nie wyzwala
    Nie polecam więc.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Dobrowolski Zobacz posta
    Ok, w takim razie może inaczej. Jedna w miare dobra lampa + softbox. Od czegoś trzeba zacząć, a ja też jestem zwolennikiem kupowania raczej dobrego sprzętu ( jeśli mnie na to stać ) Może polecicie jakiś palnik, gdzie za tą kwotę będzie to jakiś w miare dobry zakup, czy jest to niemożliwe za tą kase ? Jedna lampa + sofbox może na początek wystarczy aby troche się podszkolić, a w przyszłości będziemy kompletować dalej.
    http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
    http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

Też chińszczyzna ale wbrew pozorom całkiem niezła. 2 lata gwarancji, regulacja mocy, piloty, brak problemów z wyzwalaniem i wb, tanie palniki. A osprzęt wg mnie za tą cenę fenomenalny - siedzę czasami w studiu w którym są softy i lampy od elfo, bowensa i quantuum i ten ostatni naprawdę nie ma się czego wstydzić - "kitowe" statywy bowensa są wrecz identyczne i śmiem twierdzić ze wyszły z jednej fabryki. Kiedyś wrzuce foty.

Podobnej klasy lampy podobno robi jeszcze "powerlux" ale to już ktoś kto miał styczność musi się wypowiedzieć.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów