Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Sigma 24-70 /2,8 kontra Tamron 28-75 /2.8

Domyślnie

ja polecam tamrona(tylko przetestuj przed zakupem)
    mam i jestem zadowolony
    af troche czasem sie gubi i wolny jest ale w sigmie napewno lepiej nie bedzie ogólnie jest ok
    natomiast o sigmie tylko same negatywy słyszałem-ze słaby af itd
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    doloz kasy i kup Canona...
    Tak też bym wolał. Ale to, że bym wolał nie oznacza, że mogę( niestety). Myślałem o EF 17-40 4L tylko, że to ponad 2xcena tamrona, a o 24-70 2.8L nawet nie wspomnę.

Wszystko było by łatwiejsze jakby było ciut więcej kaski. A może tak 17-40 na raty?? OPłaca sie dokładać do tego szkła w porównaniu z Tamronem (jeśli chodzi o AF, USM i wykonanie - to pewnie warto, a optycznie)??

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nuovo Zobacz posta
    Tak też bym wolał. Ale to, że bym wolał nie oznacza, że mogę( niestety). Myślałem o EF 17-40 4L tylko, że to ponad 2xcena tamrona, a o 24-70 2.8L nawet nie wspomnę.

Wszystko było by łatwiejsze jakby było ciut więcej kaski. A może tak 17-40 na raty?? OPłaca sie dokładać do tego szkła w porównaniu z Tamronem (jeśli chodzi o AF, USM i wykonanie - to pewnie warto, a optycznie)??
    Poczytasz wiele o 17-40 L
    Ja biegałem z tym szkłem sporo. Chwilowo mnie nie stać na zakup, ale jest to jeden z priorytetów. Będzie Ci trochę brakowało zooma, ale to krajobrazów i zdjęć wnętrz jest bardzo świetny. A jak kiedys zakupisz FF to dopiero będziesz zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    wczoraj wymienilem sigme 105 na Canona 100 2.8 Macro- dziala pieknie. Podpialem 85 1.8- dziala pieknie.
    miło czytac iż choc raz cos działa bez zarzutu, qrwicy nie dostajesz i nie naprawiasz jak sie okazuje nie popsutego aparatu

Cytat Zamieszczone przez nuovo Zobacz posta
    może tak 17-40 na raty?? OPłaca sie dokładać do tego szkła w porównaniu z Tamronem (jeśli chodzi o AF, USM i wykonanie - to pewnie warto, a optycznie)??
    tu masz sample z tego obiektywu sam oceń naciskając "more" bedziesz miałwiecej fotek

http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_1740_4l

ale powiem Ci że warto różnicy w jakosci zdjęc nie ma płacisz za AF i szczelna pancerna obudowe.. jesli to sa dla Ciebie wartosci istotne bierz to szkło jesli nie...
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 30-01-2007 o 19:18
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    miło czytac iż choc raz cos działa bez zarzutu, qrwicy nie dostajesz i nie naprawiasz jak sie okazuje nie popsutego aparatu
    .
    Wiesz skipper to wynika z jednej rzeczy chyba. PO prostu za duzo sie wymaga od pewnych sprzetow. WYdawac by sie moglo ze skoro kupilem Tamrona za 1500 zl to ma dzialac bosko i w ogole. Zastanawiajace jest ze np Nikon nie ma tylu problemow z Tamronem ile Canon! Ale z drugiej strony ile bym obiektywow nie podpial Canona to dzialaja ok (no moze poza 50 1.8).
    W koncu tak mi sie wydaje ze skoro Tamron bylby takim super i w ogole szklem to nikt by nie patrzyl na szkla Canona. Prawde mowicie ze dobry egzemplarz Tamrona jest ok, ale to i tak nie uwolni go od blednego AF i mydelniczki, Jakby nie patrzec zawsze cos bedzie na nie. Ja np mowilem ze mialem cos z obrazem bo po lewej stronie fotek bylo zwykle rozmazane bardziej a po prawej bylo super. I tez psioczylem ze matryca krzywo ze to ze tamto, a jak probowalem fotek 85mm a potem 70-200 i 100 to sie okazywalo ze problem taki tylko przy podpieciau Tamrona. (nawet kiedy podpialem kilka sztuk!)

Druga sprawa to to ze czytam czesto teskty w stylu: podpialem 5 sztuk i wszystkie mialy FF. Zastanawiajace jest ze nie widzialem jeszcze posta : podpialem 70-200 i jest FF albo podpialem 85 i kupa... (a jesli juz to nie tyle jak to mialo miejsce w przypadku szkiel spod znaku T) Cos w tym musi byc.!
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak sie właśnie zastanawiam, że mój problem polega na tym, że nie miałem jeszcze okazji podpinać do body jakiegoś L-kowego szkiełka. Może w tej chwili wydaje mi sie, że Tami jest nawet niezły, bo mogę go porównać jedynie z kitem. Chyba przejdę się do sklepiku i pobawię sie troszkę 17-40 (jak dadzą się pobawić). MOże to rozwiąże moje problemy??

Qrcze, że kaska musi być takim dużym wyznacznikiem.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Tylko pamietaj ze to inwestycja nie na tydzien. Chyba czasem lepiej wydac wiecej i miec zadowolenie. Podepnij i sprawdz.
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Byłem dziś w trzech sklepach i ani jednej sztuki (C17-40 4L) nie znalazłem . Pech. Ale podpytałem troszkę sprzedawców i z tego co mówią to jest totalne koło fortuny.
    Sprawa ma sie nie tylko do Tamronów ale i Canonów. Kontrola jakości leci w dół a o dobrą sztukę trzeba sie troszku postarać. POdobno z tymi 17-40 tak kolorowo nie jest. Obiektywy są nawet niezłe ale i kiepskie sztuki sie trafiają, więc trzeba potestować z kilka egzemplarzy przed zakupem.

WNIOSEK: Szukam hustowni i spradzam co będę mógł i ile będe mógł.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No niestety. Szkielka ktore teraz produkowane niekoniecznie musza byc tak dobre jak sprzed kilku laty. Wydaje mi sie ze canon wychodzi z zalozenia ze i tak sie sprzeda i tak sie sprzeda bo w sumie niewiele alternatywnych rozwiazan. Szkoda! Poszukaj takich miejsc gdzie bedziesz sobie mogl potestowac do woli , a dodatkowo umow sie ze sprzedawca ze jesli cos bedzie nie tak (w przypadku focenia "live" a nie regalow po sklepach to bedziesz mial mozliwosc wymiany na inny egzemplarz. Tylko nie sugeruj sie linijkami a "normalnymi" fotami. U mnie tamron na durnych linijkach strzelal 99% w punkt a w "normalnych fotkach" zdarzalo mu sie gubic AF. Wiec jak juz napsialem - linijki nie maja przelozenia w fotografowaniu codziennym. No chyba ze pracujesz w hurtowni miarek i linijek )
    Jarek

Początki nałogu

Domyślnie

Używałem przez parę miesięcy Tamrona i był według mnie wart każdej złotówki na niego wydanej. Co prawda był kupiony u Cichego (a więc super ostry od pełnej dziury). Prawda, że celność i szybkość AF nie poraża (ale nie było też aż tak tragicznie, jak przedstawiają to niektórzy uzytkownicy). Faktem jest, że Tamron podpięty do mojej 20D mylił się w tych samych warunkach znacznie rzadziej niż podpiety do 350D. Poza tym obiektyw był na prawdę niezły, zwłaszcza za te "marne" 1200 zł. Cena usprawiedliwia też jakość wykonania - nie jest to na pewno obiektyw na lata i do intensywnego używania, ale według mnie jest najlepszą propozycją, żeby mieć jasny obiektyw o bardzo dobrej ostrości (pod warunkiem wybrania dobrego egzemplarza) i przyzwoitym odwzorowaniu kolorów. Mimo, że posiadam teraz Canona 24-70, to daleki jestem od rad typu "warto poczekać i dozbierać na L". Co prawda jakość wykonania L jest rewelacyjna w porównaniu do pozostałej dostępnej optyki, ale do tych obiektywów trzeba dojrzeć, a w między czasie bawić się fotografując tym, na co nas stać i nie tracić możliwości wykonania świetnych zdjęć, bo zbiera się akurat pieniądze na L. Poza tym, jeśli komus zależy na szybkim i pewnym AF, a mniej na jasności i osstrości to warto poszukac Canona 28-105/3,5-4,5 - szkiełko naprawdę niezłe optycznie, dosyć tanie i solidne.
    I jeszcze jedna uwaga na temat L - uzależniają )))))))))))

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów