Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Sigma 24-70 /2,8 kontra Tamron 28-75 /2.8

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Tamron 28-75 f2.8 SP AF XR DI LD IF MAKRO vs Sigma 24-70 F/2,8 EX DG Makro

Witam.

Mam do wyboru Tamrona 28-75 f2.8 SP AF XR DI LD IF MAKRO lub Sigme 24-70 F/2,8 EX DG Makro. POMÓŻCIE bo jestem w kropce!!! Nie wiem, który wybrać. Pracuje na 350d po regulacji na ukochanej ul. Żytniej.
    Przeglądałem testy i opinie i jakby jestem bardziej za Tamronem, ale..do końca nie wiem.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jak sobie poczytasz na CB o tych 2 szkielkach to dostaniesz JEDNOZNACZNA odpowiedz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nuovo Zobacz posta
    Przeglądałem testy i opinie i jakby jestem bardziej za Tamronem, ale..do końca nie wiem.
    Podążaj za przeczuciem :grin: .

Pzdr

Sławek

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu możesz poczytać moje wrażenia, niestety zdjęcia skasowałem z serwera
    http://canon-board.info/showthread.php?p=179205&page=2

Weź pod uwagę CENY! Nowego Tamrona kupisz już za ok 1100 zł a Sigma (najnowsza DG Macro, bo są jeszcze oferowane wersje bez "macro" - ponoć gorsze) to wydatek minimum 1800 zł...wg mnie jest to kolosalna różnica w cenie i żadna w jakości.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 30-01-2007 o 13:16

Bywalec Awatar oddech
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrób co uważasz. Ja oddaję głos na Tamrona

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czytam i czytam, i ciężko jadnoznacznie coś wywnioskować. Zawsze jest jakieś ale czy to stronie Tamiego czy też Sigmy.
    Byłem już w posiadaniu tego Tamrona ale oddałem go po próbach bo strasznie mydlił. Liczę sie z tym, że mogłem trafić na "walniętą" sztukę (seria 024...). Ale szczątkowy uraz pozostaje!!!
    Przymierzam sie do kupna tego modelu ale już u Cichego a tu nagle wyskakuje mi na drodze Sigma i ... mąci w głowie.
    Tamron jest w większości polecany (widać nawet ile "go" w stopkach wypowiedzi) więc ... chyba zostanę przy swoim pierwszym strzale (oby celnym ).

ps. Ta Sigma jest do nabycia za 1500pln, do tego dochodzi filterek UV z 200 więc troszku wyhodzi.
    Tamronik tańszy a i filterek leży w domku.

Ale i tak nie jestem pewny na 100%
    Nieważne czy to jest Tamron, czy Sigma czy obiektyw no name: ma działać prawidłowo i ładnie rysować i ostrzyć.

POZDRAWIAM wszystkich doradzających (piszcie, może będzie mi łatwiej)
    Ostatnio edytowane przez nuovo ; 30-01-2007 o 13:47

JARCOS
    Guest

Domyślnie

weź tamrona, będziesz zadowolony, pamiętaj tylko, że "makro" w nazwie jest mocno umowne, taki chwyt marketingowy.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JARCOS Zobacz posta
    weź tamrona, będziesz zadowolony, pamiętaj tylko, że "makro" w nazwie jest mocno umowne, taki chwyt marketingowy.
    skala odwzorowania 1:4 to nawet na okreslenie "umowne" nie zasluguje.

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam
    1,5 roku temu stałem przed podobnym dylematem.
    Moje subiektywne odczucia co do obu obiektywów:
    1. Sigma
    Wielka i ciężka, ale na przysłonie 2.8 ostrość zdjęć nie gorsza (a może nawet lepsza niż w canonie 24-70), AF pewny i precyzyjny. Niestety zdarzało się, że sigma wieszała się z canonem)
    2. Tamron - świetne kolory i kontrast, waga, poręczność to duży plus, ale ostrość na przysłonie 2.8 - tragedia, a i AF myszkował i łapał punkt raz na 10 prób.
    Być może to kwestie egzemplarzy lub ułomność testującego. Po dłuższych dywagacjach i konsultacjach, między innymi na CB, sigmę sprzedałem, tamron dostała córka w prezencie, a kupiłem Canona 24-70.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

doloz kasy i kup Canona. Ja przez tamrony i sigmy mialem schizy i winilem wszystko naokolo. W koncu podpialem 70-200 L, dziala pieknie, wczoraj wymienilem sigme 105 na Canona 100 2.8 Macro- dziala pieknie. Podpialem 85 1.8- dziala pieknie. Podlaczylem Tamrona i sigme... dziala ok ale nie pieknie.. Poczytajk tez nt AF i w jakich warunkach moze sie mylic. Okazuje sie ze w wielu ! Ja mam tamrona 17-50 teraz, przymykam go do 4-5.6 i jest ok. Ale to chyba moj ostatni nie-canonowy obiektyw
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów