Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Sigma 24-70 /2,8 kontra Tamron 28-75 /2.8

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Czy Ela uzaleznia to nie wiem. Moze jak ladna i rozmowna to tak. Ale tak na serio, nie wiem czy do konca prawda.Ja co prawda mam tylko jedna Elke ale nie narzekam i bardzo sie ciesze z tego zakupu. Nie mowie ze nie bede staral sie kupowac Elki ale ostatnio nabylem szkielko 100 2.8 macro ktore Elka nie jest a mimo tego daje mi naprawde ostrrrre fotografie. (Chociaz krazy opinia ze to szklo czerwony pasek miec powinno i ze na razie dlugo Canon nie wypuscil alternatywnego szkla dla tego) Moze raczej to L nie pochodzi od Luxury a raczej ze to dla ludzi ktorzy sa LOADED? Co do Tamronow. Ja nie mowie ze tamrony sa BE bo sam mam jeden ale po pierwsze maja do dupi serwis w Polsce a po drugie jak sam widzisz.. Z 350D pracuje srednio, z 30D czy 20 D lepiej. No to jak w koncu jest? Tamrony to szkla do 20-30D czy do wszystkich Canonow? Bo to troche zniechecajaco brzmi nie sadzisz? Kupujesz szklo i sie zastanawiasz czy lepiej bedzie na 350 czy 400D? Wychodzi z tego ze nie dosc ze musisz je testowac samo w sobie na BF i FF to jeszcze czy aby napewno bedzie pracowac ok z puszka...
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam. Troszku mnie nie było (sesja egzaminacyjna) ale teraz już mogę wrócić do moich spraw.
    W mojej kochanej Łodzi jest problem zdobyć w sklepie 17-40 Canona. Udało mi sie podpiąć jedną sztukę u handlarza, który miał rówież Tamiego 28-75. I co się okazało: Tami okazał sie "lepszy" optycznie (pomijając działanie AF i takie tam - liczy sie obraz). Canon (pewnie sztuka felerna) nie spisał się.
    Wziąłem Tamiego na testy. Teraz foce i muszę powiedzieć, że ostrzy od 2.8 i to całkiem nieźle. Na ogniskowej 75mm jest super (zawsze). Problemy zaczynają sie na 28mm (cały czas mowa o f2.8 ). Trafia bezbłędnie jeśli obiekt fotografowany jest w pobliżu (do 1,5 - 2m), natomiast myli sie bardzo jeśli obiekt jest dalej. Jeśli ostrze na 75mm i zjeżdzam na 28 jest OK. Podpinałem ten obiektyw do 400D i jest dobrze na każdej ogniskowej. Czyżby 350D miał aż taki felerny AF. Nie ostrzyłem na manualu bo sobie tak bardzo nie ufam. Testowałem dwie sztuki Tamrona i to samo.

Nie rozwiązały się moje problemy. Zacznę szukać dalej bo chcę sprawdzić innego C17-40 (dobrego).

PS. Już to wszystko zaczyna mnie wku...ć. Co za paranoja???? Tyle kaski trzeba wydawać a i tak nie ma pewności!!!!

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nuovo ; 09-02-2007 o 12:19

Dopiero zaczyna Awatar nuovo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Minął jakiś czas a ja mam kolejne testy za sobą. Na warsztacie był Tamron 28-75 f2.8 używany przeze mnie oraz Tamron 17-50 f2.8 i Canon 17-40 4L.
    Wynik: T28-75 f2.8 został na moim body.

Canon pięknie pracuje, jest rewelacyjnie wykonany, cichutki ale kosztuje o wiele więcej a ostrość delikatnie na korzyść 28-75 (broń Boże nie wrzucam całej produkcji C17-40 do jednego worka). Może mam pecha i trafiam na "złe" sztuki.
    Tamron 17-50 f2.8 z FF, mydlaną ostrością i wiertarkowym silniczkiem. Odpadł z gry.
    Mój Tami 28-75 ma swoje wady ale ma i zalety. Zostało jeszcze troszku kaski więc zainwestuje w książki i wypady w plener. Jak będę miał więcej doświadczenia w foceniu, może coś zmienię w sprzęcie.
    Kończę fototesty bo im więcej ich robię, tym chodzę głupszy i szukam dziury w całym. Biorę się za czystą przyjemność fotografowania a nie siedzenie w domu i pstrykanie tablic, gazet, bateryjek, puszek o pifa i Bóg wie czego jeszcze.

Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za podpowiedzi.

Domyślnie Sigma 24-70/2.8 czy Tamron 28-75/2.8 ?? do 40D...

Witam
    szukałem na CB takiego porównania, ale nie znalazłem...
    co lepiej kupić:
    - Sigmę 24-70/2.8
    - Tamrona 28-75/2.8 ??

Poprzednio w Nikonie używałem Sigmy i byłem bardzo zadowolony...
    ale chciałbym się dowiedzieć jak ten obiektyw współpracuje z Canonem ??

ciągle waham się pomiędzy tymi dwoma, Canon 24-70 na razie odpada ze względu na cenę...

W Tamronie nie podoba mi się jego plastikowa obudowa...
    Co ma szybszy ciągły AF Tamron czy Sigma??

Będę szukał i sprawdzał, żeby dorwać ostry i bez FF/BF ale który lepiej ??

pozdrawiam
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Coś już napisał Awatar Melonpl
    Miasto
    Limanowa

Domyślnie

z tego co wiem ... tamron jest troszeczke ostrzejszy. Sigma przy 2.8 to lekkie mydelko. No i zakres... 24 a 28 to jednak roznica.
    pozdrawiam
    melON

www.melon.com.pl

Domyślnie

no właśnie ten koniec 24mm jak do mnie bardziej przemawia...

ale z tym mydłem, to myślę, że kwestia poszukania odpowiedniego szkła...

a jak ciągły AF działa z nimi dwoma??

Zablokowany

Domyślnie

Zależy do czego to zapiąć. Kiedyś miałem wspomnianego tamrona pod 30d i 40d. Chodziło to spoko, ale do sportu i dynamicznych zdjęć na servo się raczej nie nadawało.

Po podpięciu do 1d tamron natychmiast powędrował do innego właściciela. Nie wyrabiał się AF.

Jeśli myślisz o sporcie i 2,8 - to zmartwię cię - tylko 24-70 lub 70-200. Ze względu na USM.

Domyślnie

czyżby 40D + tamron chodziło wolniej na servo, niż nikon D50 + tamron i śrubokręt z body ??

bo głównie chodzi mi o zdjęcia sportu...

Zablokowany

Domyślnie

nie znam ,,prędkości'' nikona. Ten tandem 40d/28-75 nie tylko nie jest zbyt szybki, ale jeszcze bywa pudłujący.

Dopiero zaczyna Awatar JacekMR
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Marcinie na boksie moze sie Tamron nie wyrabiac z predkoscia, jest naprawde wolny.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów