Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Sigma 28-135 f/3.8-5.6 DL Aspherical IF Macro

Domyślnie

Tylko że widzisz jakoś nie czuję potrzeby aż tak dużych ogniskowych. Robiłem na jednym ślubie i odczułem wyraźny bak czegoś w granicy 70-100.
    Jeszcze jedno za cenę tej sigmy 18-125 to prawie że chodzi Tamron 28-75/2,8 i mniejwięcej dlatego jestem w rozterce.
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Po co mieć aparat z wymiennymi obiektywami, kiedy chce się na siłę mieć jedno szklo?
    O co innego mi chodziło. Skoro jest Sigma 18-125, która pokrywa zakres ogniskowych Kita i Sigmy 28-135, to po co brnąć w 2 obiektywy? Tym bardziej, że Gregg mówi wyraźnie o zakresie 70-100, a nie dłuższym.

A obiektyw 70-200 to na ślub trochę za długo (chyba?).

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Dlatego zaraz na początku pytałem autora czy ma jakieś szkło. Skoro ma kita, to moja rada jest inna: bezwzględnie na razie kita zostawić, zbierać kasę i kupic coś sensownego dłuższego 70-200(300) jako uzupełnienie kita.
    Potem dopiero zastanawiać się czy i czym zastępować kita.
    Ogólnie też się zgadzam. :wink:

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregg
    Tylko że widzisz jakoś nie czuję potrzeby aż tak dużych ogniskowych. Robiłem na jednym ślubie i odczułem wyraźny bak czegoś w granicy 70-100.
    Jeszcze jedno za cenę tej sigmy 18-125 to prawie że chodzi Tamron 28-75/2,8 i mniejwięcej dlatego jestem w rozterce.
    Hmmm... to nieco zmienia obraz. Jednak dalej zostawiłbym na razie kita i wybrał coś z dwóch poniżej:
    Tamron powszechnie chwalony, jasny, nie ma porownania do żadnej z Sigm o ktorych mówimy. Jak Cię stać to brać, zdecydowanie lepszy wybór od tych ciemnych Sigm - przejrzysz na oczy ;-)
    A druga propozycja: w świetle wynikłych faktów przyszedł mi też do glowy jeszcze jeden pomysł. A mianowicie któreś szkiełko 90/100/105 macro. Wybór jest duży, ceny różne. Bedzie i coś dłuższego, i jakiś szczegół można ładnie pokazać. I będzie też jasność, bo większość z nich to f/2,8 (oprócz Cosiny/Vivitara/Phoenixa 100/3,5)
    Ale wybrać musisz sam :-)

Pozdrowienia,
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx
    O co innego mi chodziło. Skoro jest Sigma 18-125, która pokrywa zakres ogniskowych Kita i Sigmy 28-135, to po co brnąć w 2 obiektywy?
    Z tym to z kolei ja się zgadzam. :-)
    Cytat Zamieszczone przez tomalxx
    ...Tym bardziej, że Gregg mówi wyraźnie o zakresie 70-100, a nie dłuższym...
    Tak, tylko, że dopiero po mojej propozycji o tym napisał.

Pozdrowienia,
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-11-2005 o 14:55

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Versailles,France

Domyślnie

A moze "EF 28-105 3.5-4.5 USM II" ?
    40D+17-85kit,50 1.8,430EX II,
    2CF SanDisk 4G,Wszystko w plecaku TREKKER 200

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oleksw
    Ale z tego robi się juz taki mało "cyfrowy" (po kropie) zakres, na dole ciut za wąsko, no i Gregg mówił o czymś dłuższym od kita i za niska cenę, tu juz cena podobna jak Sigmy 18-125.

Co do wymiany kita na 18-125: ja tak zrobiłem, głównie dla uniwersalności tego szkiełka, bo optycznie to raczej porównywalnie (niektórzy twierdzą, że Sigma lepsza pod światło - nie sprawdzałem), ale teraz jednak chętnie pozbyłbym sie tej Sigmy dla czegoś jaśnieszego w szerokim kącie (i całkiem przypadkiem mam taką Sigmę do sprzedania ). Do spacerów jest IMHO bardzo dobrym wyborem (ale nie może być za ciemno), szczególnie jako jedyne szkło sprawdza sie bardzo dobrze.
    I jeśli jej nie sprzedam (bo za bezcen nie oddam) to na razie będzie robić za szkło do szerokich kątów (do czego starczyłby kit, ale człowiek niestety za własne pieniądze sie uczy )
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oleksw
    Robiłem tym ślub - trochę długo - ale obiektyw bardzo fajny , szybki ,osty.

miałem w rękach też sigme 28 135 - jak dla mnie niezła KICHA !!!!!!!!!!! mydło bez względu na przysłonę .

dla siebie kupiłem sigme 18 125 ( NOWĄ )i moim zdaniem jest SUPER . może to nie mistrzostwo świata ale za tą cenę myślę że ciężko będzie kupić coś lepszego.
    20D , latarka i jakieś szkło

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Teraz to dopiero mam mentlik w głowie
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Sigma 28-135 mm f/3.8-5.6 Aspherical IF Macro

Ze względu na to, że nie moge nigdzie znależć opinii uzytkownikow prosze o nie właśnie tutaj...Szkło miałoby byc podpiete do 300D.
    Z gory dzieki!
    Pozdrawiam!
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Używałem ten obiektyw kilka razy z analogiem i nie przypadł mi do gustu, głównie ze względu na dystorsję.
    Z 300D nie wiem czy będzie współpracował, bo ten obiektyw miał problem z 30 analogową. Do cyfry nigdy go nie podpinałem.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów