Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Gorące piksele?

Mieszany widok

prosiak
    Guest

Exclamation Gorące piksele?

Od około miesiąca jestem prawie szczęśliwym posiadaczem Canona S2 IS. A propos aparatu nie będę się rozpisywać, bo jaki jest, każdy zainteresowany wie. Mój problem to coś, co wydaje mi się, że może być tzw. gorącym pikselem :/ Niestety jest to mój pierwszy aparat cyfrowy i nie znam się na tym jeszcze tak dobrze, jakbym chciał. Zamieszczam 2zdjęcia, z tymi błędami:

1. http://img144.imageshack.us/img144/7319/img4562ft8.jpg
    ten gorący piksel(?!) pojawił się po wjechaniu na Gubałówkę. Nie przypominam sobie żadnego uszkodzenia czy uderzenia w aparat, a tuż przed wjazdem robiłem zdjęcia, gdzie nie ma tego uszkodzenia. Ten efekt nie zniknął po dokładnym przeczyszczeniu obiektywu szmatką(do szkła) :/ i nadal na zdjęciach widoczna jest czerwona kropka(na każdym iso).

2. http://img85.imageshack.us/img85/3609/noc099hm7.jpg

Ta niebieska kropka jest na każdym zdjęciu od nowości. Od pierwszego zdjęcia, które zrobiłem.

Tak więc, drodzy forumowicze, pragnę wiedzieć:
    co to jest, czy gwarancja obejmuje naprawę, wymianę etc., co ew. mogę z tym zrobić i jak nie dopuścić do powstawania kolejnych uszkodzeń(czycototamjest).

Liczę na Waszą pomoc

pozdrawiam

PS: A, i czasem się ciężko dopatrzeć tym uszkodzeniom...
    Ostatnio edytowane przez prosiak ; 12-08-2006 o 14:43

Zablokowany Awatar javion

Domyślnie

to jest szum od wiekszej wartosci iso bo bypalony piksel jest zawsze w tym samym miejscu.
    proponuje ustawic najmniejsze iso np 100 i cyknąc fotę na 1/100 migawki z zakrytym deklem od obiektywu
    a potem ustawic maksymalne iso np 800 lub wieksze i cyknąc fote na 1/30 migawki - zobaczysz ze w pierwszym przypadku foto bedzie idealnie czarne a w drugim takich swiecących pikseli bedziesz mial kilkaset - mormalna sprawa w tego typu aparatach

pozdr javion

prosiak
    Guest

Domyślnie

Misiu bury, tępy nie jestem i umiem czytać instrukcję. Jak napisałem wcześniej: "i nadal na zdjęciach widoczna jest czerwona kropka(na każdym iso)."

Ale oczywiście sprawdziłem. Na iso 50 i migawce 1/100... niestety czerwona kropka jest tam nadal. Proszę pomóżcie.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez javion

a potem ustawic maksymalne iso np 800 lub wieksze i cyknąc fote na 1/30 migawki
    pozdr javion
    W S2IS cieżko jest ustawić ISO 800 lub większe

Odnośnie pytania to najprościej zadzwonić do serwisu na Żytniej ( 022 862 41 38 ) i się zapytać,to naprawdę nie jest trudne.
    Poza tym czy te hoty widzisz gdy oglądasz zdjęcia na monitorze na pełnym ekranie czy jak dasz obraz na 100%?Na pełnym ekranie zapewne nie widac a przy wywołaniu w labie to już na bank nie zobaczysz.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jak bardzo Ci to przeszkadza wyslij puszke do serwisu. Tam te padniete piksele potrafia odpowiednio zamapowac i nie beda juz wiecej produkowac artefaktow na zdjeciach...
    ...

prosiak
    Guest

Domyślnie

Tak, ale nadal nie uzyskalem odpowiedzi na moje pytania... co to, skad to itp czy gwarancja obejmuje...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prosiak
    Tak, ale nadal nie uzyskalem odpowiedzi na moje pytania... co to, skad to itp czy gwarancja obejmuje...
    A co to koncert zyczen ... zadajesz pytanie a wszyscy od razu leca i Ci odpowiadaja ?

Zadales sobie choc troche trudu zeby skorzystac z wyszukiwarki ? Temat byl poruszany wielokrotnie wlacznie z teoria wafli krzemowych.

EDIT: poza tym dales zdjecia na ktorych piksele sa zaznaczone w innych miejscach kadru
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prosiak
    Tak, ale nadal nie poszukales odpowiedzi na swoje pytania a tylko wymagasz.

Wymagac to mozna... od pracownikow infolinii ktorzy za odpowiadanie na pytania (nawet te natretne, powtarzajace sie) otrzymuja wynagrodzenie.

Forum to miejsce do dzielenia sie informacjami, baza wiedzy z ktorej smialo i ZA DARMO mozesz korzystac - wystarczy tylko chciec, poczytac, poszukac.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Co to > uszkodzone pixele...
    Skad > matryce tak maja normalnie, od czasu do czasu cos pada...

Nie wiem czy obejmuje to gwarancja, poszukaj na forum, bylo juz o tym i serwisowaniu tego.
    ...

Zablokowany Awatar javion

Domyślnie

misu bury - cool.. dales dwie foty gdzie lokalizacja pixela jest w roznych miejscach i sie pytasz czy piksel jest wypalony.... wiec tak ci odpowiedziałem odpowiednio do fotek bo w opisie nie napisales ze ciagle w tym samym miejsu jest bad pixel.......:-?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów