PasująZamieszczone przez Pat
![]()
PasująZamieszczone przez Pat
![]()
Co to jest rozmiar przetwornika (canon a430 1/3.2 CCD nikon L4 1/2.5 CCD)i czułość ISO (c.: A,64,100,200,400 n: A).
Pat
Jest to rzeczywista wielkość elementu rejestrującego obraz podana w calach .Zamieszczone przez Pat
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czu%C5%...9B%C4%87_filmuZamieszczone przez Pat
Pat.
A dokładniej to masz to opisane tutaj http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...r_Sizes_01.htmZamieszczone przez Tomasz1972
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
witam,Zamieszczone przez Pat
niedawno miałem możliwość spędzić tydzień w towarzystwie koleżanki wyposażonej w nikona L2, więc sobie trochę pomacałem
a sam jestem zainteresowany, bo szukam czegoś na "drugi mały aparacik" (i chętnie przyjąłbym produkt firmy N. - tak dla odmiany), ale niestety L2 całkowicie nie przypadł mi do gustu (nie wiem, może L4 jest dużo lepszy
)
główne powody "nie, nie, nie" to:
- po przeszukaniu całego menu nie udało mi się znaleźć jakiejkolwiek pozycji kontrolującej ISO, czyli **** (jest chyba tylko ISO-auto),
- po przeszukaniu całego menu nie udało mi się uaktywnić czujnika orientacji zdjęć (pion/poziom) - może tam go nie ma??i po ściągnięciu zdjęć do kompa czekała na nas urocza operacja ręcznego obracania pionowych fotek...
(ale za to udało mi się włączyć linie siatki/złotego podziału na wyświetlaczu)
o szybkości i innych rzeczach nie wypowiadam się.
poza tym, jeżeli już ktoś koniecznie chce kupować matrycę sony, to niech kupi aparat sony, a nie dopłaca jeszcze za markę nikon*. tak więc moim typem na "drugie maleństwo", choć nieco droższym, pozostaje nadal sony T9.
_______
* - jak powszechnie wiadomo, wszystkie matryce nikona są robione przez sony. natomiast - co ciekawe - niedawno gdzieś zobaczyłem w sieci fotki z rozbierania Canona 300D, na których - po zdjęciu tylnej ścianki - pod matrycą (he, he) widniał wyraźny napis SONYna szczęście, gdy już wstałem z gleby i drugi raz spojrzałem na tę fotkę, okazało się, że napisik przynależy raczej do wyświetlacza LCD, nie do matrycy... ufff...
![]()
pozdro.,
m.