Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Obawiam się że sprzedawca jest niedoinformowany .
    http://www.tamron.com/lenses/prod/55200mm.asp

DI II Lenses for Digital SLR Cameras Only
    Jasne, że oficjalnie to jest szkło wyłącznie na cropa...

Tylko, że na razie jakoś nie widze przeciwwskazań dla założenia go do FF (a do cropa 1.3 to juz na pewno ).
    Porównywałem go do EF 50/1.8 i do kita (EF-S). Kit wchodzi głębiej w korpus i na FF pewnie zawadzałby o lusterko. Natomiast 55-200 ma bagnet identycznie głeboki jak w pełnoklatkowym 50/1.8.

Po drugie, jeśli chodzi o winietę to na pewno będzie widoczna, ale to już kwestia późniejszej obróbki lub kadrowania na kompie. Ale żeby za bardzo nie gdybać, w miarę możliwości (nie mam body FF), zrobiłem eksperyment.

Na białej kartce narysowałem sobie prostokąt FF (36x24) i rzucałem przez te obiektywy kolejno obraz z okna (ostrość na nieskończoność), żeby sprawdzić jak rzucane kółko mieści się kadrze. No i - na oko oczywiście, bo kontur kółka nie jest przecież ostry a i zoom jest dość ciemny - stwierdzam, że 55-200 rzuca wyraźnie większe kółko od kita - a to już daje do myślenia... :rolleyes:

EDIT:
    "The Tamron AF 55-200mm Di II LD Macro is designed for use on APS-C format DSLRs (i.e. DSLRs with 1.5x and 1.6x "focal length multipliers). It is not designed for use on full frame cameras, though it can be mounted on them as it has an EF compatible lens mount, not an EF-S mount (only Canon leses have EF-S mounts). However, in fact the lens will "cover" a full 24x36mm frame as shown below:

Full frame shot using Tamron 55-200 on EOS 5D, 55mm f4

Note though that the corners are dark and close inspection shows the corners are quite soft and show evidence of increased chromatic aberration. So while you could use the lens on a full frame camera, unless you intend to crop it significantly (back to APS-C dimensions), it's not really a very good idea."
    (źródło: http://www.bobatkins.com/photography...00_review.html)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 03-03-2007 o 15:05 Powód: new facts

Uprawnienia umieszczania postów