Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

ja rowniez jestem posiadaczem tego obiektywu. Jakoscia nie porywa, ale fotki wykonane przy uzyciu tego tamrona maja powtarzalna jakosc, czego nie moge powiedziec o testowanej wczesniej sigmie 70-300. W sigmie od czasu do czasu wychodzilo super zdjecie, ale wiekszosc nie trafiala z ostroscia i robilo sie mydlo tam, gdzie mialo byc ostro. Tamron jest troche gorszy optycznie, za to autofocus zdecydowanie rzadziej sie myli. Jestem z niego zadowolony, zwlaszcza ze kosztuje 2 razy mniej niz sigma.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wychodzi na to, że decydując się na tani zoom trzeba wybrać między kosztem (Tamron 55-200), jakością (Sigma 70-300) a szybkością (Canon 55-200). Tylko pytanie, czy ta jakość Sigmy (do której mam mieszane uczucia) warta jest tych 450 czy 500 zł. O Canonie nie wspominam, bo z jakością zdjęć jakie robi to przegrywa w przedbiegach.

Profesjonalistą nie jestem, marzycielem również i nie spodziewam się po tym Tamronie, że będzie robił zdjęcia jak L-ki, ale czy nie będzie mnie napawał wstrętem jak zobaczę zdjęcia zrobione na 200mm? :-)

P.S. Proszę wybaczyć moje być może durne pytania, ale przyznaje, że jestem lekko zielonkawy w sprawach obiektywów.

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

na 200mm ten Tamron robi calkiem przyzwoite, jak na swoja cene, zdjecia. Jest troche ciemno, bo max co mozna uzyskac to f 5.6, ale przy dobrym swietle wychodza akceptowalne fotki, no chyba ze mam jakies bardzo male wymagania :razz:

JARO60
    Guest

Domyślnie

Ja bym stawiał na nowego tamrona 70-300 Di LD(pojawił się 2 miesiące temu) . Sam mam takiego od mniej więcej tygodnia . Zanim go kupiłem przewertowałem to forum i w grę wchodziła jeszcze sigma 70-300 apo dg i wspomniany wyżej tamron 55-200.
    Sigma odpadła z powodu ceny (850-900pln)a i wygląd jakoś mnie odrzucał, pozatym oglądając różne sample nią robione wg mnie opinie o jej jakości są trochę przesadzone, przynajmniej mnie nie przekonały. Co do 55-200 to cena(450-500pln) ok tylko zakres jak dla mnie trochę za mały.
    Z pierwszych fotek jakie nim zrobiłem (notabene z okana balkonu , bo jakoś na razie brak czasu by wybrać się w plener) jestem bardzo zadowolony. Wg mnie jakośc opytczna jak na tą klasą szkieł jest naprawdę dobra . Af jest trochę wolny ale w miarę cichy (porównywalny mniej więcej szybkością do kita).
    Cena też jest zachęcająca bo kosztuje 609pln (allegro) + gwarancja 2lata i faktura.

martines
    Guest

Domyślnie

JARO60

Własnie zastanawiam się nad zakupem Tamrona 70-300 F/4,56 Di LD Macro 1:2 czy mógłbyś przesłać jakieś zdjęcia nim zrobione.

MichaelT595
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11
    Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przywitać. Tak więc... Witam Wszystkich i pozdrawiam! :-)

I od razu przechodzę do rzeczy... Wiem, że temat wyboru obiektywów wałkowany był (i pewnie jeszcze będzie) mnóstwo czasu, aczkolwiek wertuje dzisiaj cały dzień to forum pod kątem poszukiwania obiektywu typu tele i nie moge znaleźć jakiegokolwiek postu o tym obiektywie. Trochę mnie to dziwi, bo Tamron stworzył go z myślą tylko o DSLR'ach, a nikt się tu nie chwali (bądź przeklina) jego posiadaniem. Stąd moje pytanie - czy ktoś może powiedzieć cokolwiek o tym obiektywie? Jak wiadomo, nie należy on do najdroższych (od ok. 470zł), więc nie można spodziewać się niczego powalającego, ale w testach wypada nieco lepiej niż Canon 55-200 f/4.5-56. Ponadto na swojej obudowie posiada wiele imponujących literek bądź kombinacji pt. LD i Macro .
    Zastanawiam się nad nim, gdyż chcę kupić jakiś tańszy zoom (do 1000zł), a od czytania na temat: Canona 70-210 f/3,5-4,5 , 100-300 f/4.5-5.6 , czy Sigmy 70-300 APO Macro Super itp. na tym forum już dostałem oczopląsu.
    Zaznaczam ponadto, iż nie chodzi mi o jakieś ekstremalne zastosowania w stylu polowanie na ptaszki albo Roberta Kubicę na wyścigach F1 , a po prostu o zwykłe uzupełnienie kita w 300D.

P.S. Bardzo bym prosił również o nieodsyłanie mnie na optyczne.pl, gdyż tamten test, jak i kilka innych, już "zaliczyłem". Chodzi mi raczej o jakieś subiektywne odczucia zwykłego fotografa-amatora.

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich, tym, którym udało się dotrwać do końca posta gratuluję :smile: , a tym, którzy zechcą odopowiedzieć - dziękuję
    witaj,
    tu znajdziesz informacje na temat tamrona 55-200.
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=20
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MichaelT595
    witaj,
    tu znajdziesz informacje na temat tamrona 55-200.
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=20
    pozdrawiam
    hehe, przeciez pisal zeby go na optyczne.pl nie kierowac

Domyślnie

Zgodnie z przedpiszca, tez prosilbym o jakies real-life fotki z Tamrona 70-300 Jest realna konkurencja Sigmy 70-300 APO, a taniej... kusi :]

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Ja też cche fotki z Tam rona i sigmy :]

Dopiero zaczyna Awatar Skakun
    Miasto
    Rumia - Gdynia

Domyślnie

niech ktos posiadajacy zdjecia zalaczy sample z tamronkow i sigmy pls

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów