Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Tamron AF 55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja przez jakis czas uzywałem 55-200 zdjęc testowych nie robiłem bo wiedziłem że od testowania tego szkła to raczej mnie głowa rozboli
    W praktyce sprwauje się nieżle i jako wyposażenie na dłuższą wyprawe gdzie nie ma miejsca na ciężary może byc aczklowiek gdy przesiadłem się na 70-200 4,0L to szczeka mi opadał niestety przy tym szkle stary canon to totalna lipa więc jak masz troche czasu i chęci do odkładania to polecam przymierzyuć się własnie do 70-200 4,0 L napewno nie bedziesz załaował

Pod spodem kilka zdjęc zrobionych 55-200:
    http://plfoto.com/1007590/zdjecie.html
    http://plfoto.com/994882/zdjecie.html
    http://plfoto.com/999096/zdjecie.html
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 30-11-2006 o 14:39

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tu nie wyglada to najgorzej ale podejrzewam ,ze to z powodu zmniejszenia zdjecia. Dalbys jakies sample 3kx2,5k pixeli
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam 350d + tamron 55-200 wiec jutro moge podeslac fotki

Dopiero zaczyna

Domyślnie TAMRON 55-200/4-5.6 LD DiII gubi ostrość

Witam.
    Dotychczas używałem sobie KITa do EOSa 300D. Jednak w prezencie dostałem Tamrona 55-200/4-5.6 LD Di II. I tu małe zaskoczenie. Ten obiektyw dość często nie potrafi złapać ostrości (w trybie AF). Szuka, szuka i ... nie ustawia. Te same obiekty KIT łapie dość szybko i prawie zawsze.
    I tu pytanie, czy "ten typ tak ma", czy też jest to powód do reklamacji?
    Pozdrawiam.

Arkady
    Arkady
    EOS 550D, KIT 18-55 IS, Sigma 18-200 DC, Speedlite 430EX

Uzależniony

Domyślnie

Na ebayu jest ef 70-210/4 za 40Ł. Nie moge specjalnie nic o nim znalezc, ale przy tej cenie to moze byc ciekawa opcja.
    http://cgi.ebay.ie/Canon-EF-70-210mm...QQcmdZViewItem

80s
    Guest

Domyślnie DI II a analog

Mam pytanie natury czysto technicznej odnośnie opisywanego w wątku Tamronika 55-200 DI II. Mianowicie, jest on zaprojektowany jako szkło do dSLR. Czy ktoś próbował testów pod zwykłym lustrem? Dziś w komisie gość powiedział mi, że nie będzie problemów z winietą, bo ten obiektyw bardziej podchodzi pod grupę DI, czyli do obu typów lustrzanek.

Może ktoś mi powiedzieć, ile jest w tym prawdy? Zastanawiam się bowiem, czy ma sens zakładanie go pod EOSa 300.

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

mam uzywam, obiektyw solidnie wykonany, nie ma luzow, ladnie rozmazuje tlo, na 55mm swietna ostrosc, af dziala bez zarzutu , jedyna wada to wolne i glosne dzialanie. za taka cene nie ma nic lepszego
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 80s Zobacz posta
    Mam pytanie natury czysto technicznej odnośnie opisywanego w wątku Tamronika 55-200 DI II. Mianowicie, jest on zaprojektowany jako szkło do dSLR. Czy ktoś próbował testów pod zwykłym lustrem? Dziś w komisie gość powiedział mi, że nie będzie problemów z winietą, bo ten obiektyw bardziej podchodzi pod grupę DI, czyli do obu typów lustrzanek.

Może ktoś mi powiedzieć, ile jest w tym prawdy? Zastanawiam się bowiem, czy ma sens zakładanie go pod EOSa 300.
    Obawiam się że sprzedawca jest niedoinformowany .
    http://www.tamron.com/lenses/prod/55200mm.asp

DI II Lenses for Digital SLR Cameras Only

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Obawiam się że sprzedawca jest niedoinformowany .
    http://www.tamron.com/lenses/prod/55200mm.asp

DI II Lenses for Digital SLR Cameras Only
    Jasne, że oficjalnie to jest szkło wyłącznie na cropa...

Tylko, że na razie jakoś nie widze przeciwwskazań dla założenia go do FF (a do cropa 1.3 to juz na pewno ).
    Porównywałem go do EF 50/1.8 i do kita (EF-S). Kit wchodzi głębiej w korpus i na FF pewnie zawadzałby o lusterko. Natomiast 55-200 ma bagnet identycznie głeboki jak w pełnoklatkowym 50/1.8.

Po drugie, jeśli chodzi o winietę to na pewno będzie widoczna, ale to już kwestia późniejszej obróbki lub kadrowania na kompie. Ale żeby za bardzo nie gdybać, w miarę możliwości (nie mam body FF), zrobiłem eksperyment.

Na białej kartce narysowałem sobie prostokąt FF (36x24) i rzucałem przez te obiektywy kolejno obraz z okna (ostrość na nieskończoność), żeby sprawdzić jak rzucane kółko mieści się kadrze. No i - na oko oczywiście, bo kontur kółka nie jest przecież ostry a i zoom jest dość ciemny - stwierdzam, że 55-200 rzuca wyraźnie większe kółko od kita - a to już daje do myślenia... :rolleyes:

EDIT:
    "The Tamron AF 55-200mm Di II LD Macro is designed for use on APS-C format DSLRs (i.e. DSLRs with 1.5x and 1.6x "focal length multipliers). It is not designed for use on full frame cameras, though it can be mounted on them as it has an EF compatible lens mount, not an EF-S mount (only Canon leses have EF-S mounts). However, in fact the lens will "cover" a full 24x36mm frame as shown below:

Full frame shot using Tamron 55-200 on EOS 5D, 55mm f4

Note though that the corners are dark and close inspection shows the corners are quite soft and show evidence of increased chromatic aberration. So while you could use the lens on a full frame camera, unless you intend to crop it significantly (back to APS-C dimensions), it's not really a very good idea."
    (źródło: http://www.bobatkins.com/photography...00_review.html)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 03-03-2007 o 15:05 Powód: new facts

80s
    Guest

Domyślnie Di II a analog

Dzięki EWG za info. Fakt faktem, gość w komisie twierdził, że przy kicie winieta będzie duża, ale przy obiektywie o dłuższej ogniskowej nie będzie widać.

Najprościej będzie chyba, jak pójdę do komisu i zrobię kilka zdjęć na różnych ogniskowych i przesłonach. Mam końcówkę kliszy w aparacie, to się sprawdzi akurat, ile prawdy w tym, że ten Tamronik jest tylko dla cyfry APS-C.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów