proszę: CinePaint Film Gimp. Ma 16bit, ale o różnice pomiędzy Gimp'em a wersją "kinową" mnie nie pytajcie...Napisał KuchateK
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas
proszę: CinePaint Film Gimp. Ma 16bit, ale o różnice pomiędzy Gimp'em a wersją "kinową" mnie nie pytajcie...Napisał KuchateK
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas
pozdrawiam
Zarządzanie barwą to jakaś nakładka na dodatek do plugina.
patch, healing brush - na prawdę rewelacyjne narzędzia w PS. Taki clone-stamp, ale zamiast całości kopiuje teksturę zachowując oświetlenie i cienie.
kadrowanie z palca - no żeby wpisać ile na ile px albo cm, raz, nie za każdym razem. .. no, tu w sumie racja, gimp nawet ma jakby nienajgorzej, ale więcej klikania.
I cmyk i lab! Tego nie ma i chyba nie zamierza mieć, bo ,,po co''
Ale działa
Przecież jest. Zwie się "Healing tool" i ma ikonkę z plastrem.patch, healing brush - na prawdę rewelacyjne narzędzia w PS. Taki clone-stamp, ale zamiast całości kopiuje teksturę zachowując oświetlenie i cienie.
Znaczy, żeby zapamiętywał? No chyba między zdjęciami pamięta. Przynajmniej aspect ratio pamięta. Brak mi raczej opcji do zaznaczenia: "Keep oryginal aspect ratio". Jest za to jakiś głupi i redundantny "Square".kadrowanie z palca - no żeby wpisać ile na ile px albo cm, raz, nie za każdym razem. .. no, tu w sumie racja, gimp nawet ma jakby nienajgorzej, ale więcej klikania.
Ma zamiar chyba. Jak już będzie GEGL i 16bit i nowy nikonI cmyk i lab! Tego nie ma i chyba nie zamierza mieć, bo ,,po co''![]()
Bardzo mnie cieszy, to co piszesz, chyba sobie wkrótce sprawdzę.
Ostatnio używam debiliana, bo jak kupiłem jakiś czas temu komputra z amd64 to było jedyne od razu gotowe na te 64 bity i jakoś za bardzo w te pakiety wsiąkłem (choć nadal mnie to wkurza). Ale po prostu nie chce mi się co jakiś czas ściągać nowego tar.gz ze źródełkami, a tu mam tylko 2.2.
To faktycznie, ściągam, giececnę i sprawdzę (-:
[OT]
Nie, niee... za stary jestem, żeby zmieniać dystrybucję. To nie format & reinstall jak w windołsach.
Wcześniej miałem (na trzech kolejnych procesorach, dysków nie zliczę) raz zainstalowany system i tylko go aktualizowałem i przenosiłem. To był startowo rh 3.ileś, jeszcze z kernelem 1.2, na 30 dyskietkach. Potem precz z rpmami i innymi paczkowniami, tylko źródło.tar.gz i gcc i jakoś się kręciło. Aż przyszły @^%$$#%$ (czyt: na co komu potrzebne) 64 bity i mi się zachaiło instalować wszystko od nowa.
http://www.photo-freeware.net/
przyda sie![]()
Przy okazji AI
Luminar AI na stacjonarne kompy jest obecnie dostępny do pobrania za darmo https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...rania-za-darmo
Nie wiadomo jak długo potrwa promocja. Liczba darmowych kopii jest ograniczona
Edytor zdjęć napędzany przez AI
Niesamowite efekty - łatwiej i szybciej dzięki LuminarAI https://skylum.com/pl/luminar-ai?cli...m=Luminar%20AI
Jak pobrać Luminar AI bez opłat?
Taką możliwość mamy aktualnie w ramach świątecznych promocji niemieckiego wydania magazynu komputerowego CHIP. Aby otrzymać program Luminar AI całkowicie za darmo, wystarczy jedynie podać adres e-mail na stronie. Nie trzeba nawet akceptować zgód marketingowych. Po przesłaniu formularza, aktualny kod produktu i link do instalki programu dostaniemy drogą mailową.
Ostatnio edytowane przez candar ; 02-01-2023 o 17:19
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.