Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Wątek: Obiektyw: Canon vs Sigma

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer
    ja chyba qmam o co chodzi
    to działa jak cyfrowy zoom
    a co ja na samym początku mowilem?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Wytlumacz mi tylko jak to jest z ta glebia ostrosci... bo to, ze sie w zaleznosci od cropa zmienia przy tym samym szkle i odleglosci ostrzenia to wiem (mozna sie o tym przekonac chocby testujac DOFMastera)... ale kompletnie nie czaje co jest tego przyczyna i dlaczego tak sie dzieje?
    Niech:

f = ogniskowa (mm)
    N = f-number
    s = odległość ostrzenia (mm)
    c = "circle of confusion" (mm) - najmniejsza odległość na matrycy/filmie, jaka jest rozróżnialna. O ile dobrze pamiętam, chodzi o "rozróżnialność" w sensie zdjęcia wydrukowanego w jakimś ustalonym rozmiarze, oglądanego z tej samej odległości.

Wszystkie parametry są niezależne od wielkości cropa, z wyjątkiem CoC. Dla DSLR wynosi on 0.01845mm (czasem przyjmuje się 0.019). Dla 35mm - 0.03mm. W kompaktach - malutko (pojedyncze mikrony). Te wartości wynikają z jakichś tam wyprowadzeń z właściwości oka, wielkości matrycy, rozróżnialności kątowej itp. (do wygooglania). Nie są zależnę od rozdzielczości matrycy.

Wzorki na głębię ostrości (przepisywane z kodu w perlu, do tego mojego - mogą być babole)

Kod:
    Hiperfokalna (niezalezna od odległości ostrzenia):  H = (f^2) / (N*c) + f
    Bliska odległość ostrości:  Dn = (s * (H - f)) / (H + s -2*f)
    Daleka odległość ostrości: Df = (s * (H - f)) / (H - s)
    Głębia ostrości:  DoF = Df - Dn
    Widać, że zmniejszanie CoC powoduje zwiększenie głębi ostrości. Co było do okazania ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Wytlumacz mi tylko jak to jest z ta glebia ostrosci... bo to, ze sie w zaleznosci od cropa zmienia przy tym samym szkle i odleglosci ostrzenia to wiem (mozna sie o tym przekonac chocby testujac DOFMastera)... ale kompletnie nie czaje co jest tego przyczyna i dlaczego tak sie dzieje?
    Niech:

f = ogniskowa (mm)
    N = f-number
    s = odległość ostrzenia (mm)
    c = "circle of confusion" (mm) - najmniejsza odległość na matrycy/filmie, jaka jest rozróżnialna. O ile dobrze pamiętam, chodzi o "rozróżnialność" w sensie zdjęcia wydrukowanego w jakimś ustalonym rozmiarze, oglądanego z tej samej odległości.

Wszystkie parametry są niezależne od wielkości cropa, z wyjątkiem CoC. Dla DSLR wynosi on 0.01845mm (czasem przyjmuje się 0.019). Dla 35mm - 0.03mm. W kompaktach - malutko (pojedyncze mikrony). Te wartości wynikają z jakichś tam wyprowadzeń z właściwości oka, wielkości matrycy, rozróżnialności kątowej itp. (do wygooglania). Nie są zależnę od rozdzielczości matrycy.

Wzorki na głębię ostrości (przepisywane z kodu w perlu, do tego mojego - mogą być babole)
    [center:3a1efd1b06]
    Hiperfokalna (niezalezna od odległości ostrzenia): H = (f^2) / (N*c) + f
    Bliska odległość ostrości: Dn = (s * (H - f)) / (H + s -2*f)
    Daleka odległość ostrości: Df = (s * (H - f)) / (H - s)
    Głębia ostrości: DoF = Df - Dn
    [/center:3a1efd1b06]
    Widać, że zmniejszanie CoC powoduje zwiększenie głębi ostrości. Co było do okazania ;-)

ja jestem humanista,

Wy mi powiedzcie co tam jest napisane

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm... podobnie jak Tytus - I'm confused

Wierze na slowo, to mi wystarczy ;-) Dzieki

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ja jestem humanista,
    Oj, to chyba zatwardziały humanista z Ciebie - najbardziej skomplikowane działanie w tym wzorze to potęga ;-)

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Wy mi powiedzcie co tam jest napisane
    Napisane jest dokładnie to: zmniejszanie rozmiaru matrycy/klatki przy zachowaniu ogniskowej, odległości ostrzenia itp. powoduje zwiększenie głębi ostrości. "Mniej rozmyte tło", mówiąc bardziej humanistycznie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Przyczepię się do ostatniego zdania. Zależą o tyle, że nie ma sensu brać mniejszych średnic niż rozmiar pojedynczego pixela. A moim zdaniem CoC bardziej zależy od przeznaczenia zdjęcia niż od innych gadżetów. Tzn. jeśli oglądamy na monitorze, to trzeba porównać z rozmiarem pixela monitora, jesli odbitka, to z papierem, na którym mamy.

[ Dodano: 22-11-04, 14:49 ]
    kavoo, Tytus, jak spojrzycie na ostre zdjęcie przez lupę, to niektóre rzeczy mogą juz nie być ostre. W tym sensie crop zmniejsza GO. Jasne?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Przyczepię się do ostatniego zdania. Zależą o tyle, że nie ma sensu brać mniejszych średnic niż rozmiar pojedynczego pixela. A moim zdaniem CoC bardziej zależy od przeznaczenia zdjęcia niż od innych gadżetów. Tzn. jeśli oglądamy na monitorze, to trzeba porównać z rozmiarem pixela monitora, jesli odbitka, to z papierem, na którym mamy.
    Nie wydaje mnie się. To nie jest tak, że jeżeli rozmiar piksela jest większy od CoC, to zaraz wszystko jest nieostre. Popatrz na skalowane do 600x400 fotki z DSLR - bez problemu rozróżnisz, czy zdjęcie jest ostre, czy nie, czy dany obiekt jest w DoF czy nie itp. Mimo że "przeliczeniowe" CoC jest dużo mniejsze od rozmiaru piksela na wynikowej fotce.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

muflon, zgoda, ale pewnie dlatego, że CoC takiej "naocznej" oceny ostrości jest dużo większe niż to co jest we wzorze. Inaczej jak wytłumaczysz to? Przecież nie widać co się dzieje wewnątrz pixela. CoC to średnica kropki która jest obrazem punktu. Jeśli jest mniejsza od piksela to strata ostrości jest niezauważalna (chyba, że jakaś interferencja tu ma miejsce).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    muflon, zgoda, ale pewnie dlatego, że CoC takiej "naocznej" oceny ostrości jest dużo większe niż to co jest we wzorze. Inaczej jak wytłumaczysz to? Przecież nie widać co się dzieje wewnątrz pixela. CoC to średnica kropki która jest obrazem punktu. Jeśli jest mniejsza od piksela to strata ostrości jest niezauważalna (chyba, że jakaś interferencja tu ma miejsce).
    Nie wiem jak to wytłumaczyć Ale przyznaj, że tak jest: tło na zdjęciu kwiatka z DSLR przy f/2.8 będzie pięknie rozmyte, nawet gdy się je do formatu "pocztowego" przeskaluje.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jasne, że tak, ale dlatego, że plamka, którą daje punkt jest już wtedy ogrooomna! Musiałbyś zmniejszyć do 5x5pikseli, żeby ten efekt pomógł.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów