Cytat Zamieszczone przez kavoo
Wytlumacz mi tylko jak to jest z ta glebia ostrosci... bo to, ze sie w zaleznosci od cropa zmienia przy tym samym szkle i odleglosci ostrzenia to wiem (mozna sie o tym przekonac chocby testujac DOFMastera)... ale kompletnie nie czaje co jest tego przyczyna i dlaczego tak sie dzieje?
Niech:

f = ogniskowa (mm)
N = f-number
s = odległość ostrzenia (mm)
c = "circle of confusion" (mm) - najmniejsza odległość na matrycy/filmie, jaka jest rozróżnialna. O ile dobrze pamiętam, chodzi o "rozróżnialność" w sensie zdjęcia wydrukowanego w jakimś ustalonym rozmiarze, oglądanego z tej samej odległości.

Wszystkie parametry są niezależne od wielkości cropa, z wyjątkiem CoC. Dla DSLR wynosi on 0.01845mm (czasem przyjmuje się 0.019). Dla 35mm - 0.03mm. W kompaktach - malutko (pojedyncze mikrony). Te wartości wynikają z jakichś tam wyprowadzeń z właściwości oka, wielkości matrycy, rozróżnialności kątowej itp. (do wygooglania). Nie są zależnę od rozdzielczości matrycy.

Wzorki na głębię ostrości (przepisywane z kodu w perlu, do tego mojego - mogą być babole)

Kod:
Hiperfokalna (niezalezna od odległości ostrzenia):  H = (f^2) / (N*c) + f
Bliska odległość ostrości:  Dn = (s * (H - f)) / (H + s -2*f)
Daleka odległość ostrości: Df = (s * (H - f)) / (H - s)
Głębia ostrości:  DoF = Df - Dn
Widać, że zmniejszanie CoC powoduje zwiększenie głębi ostrości. Co było do okazania ;-)