Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Back focus w 300d

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parsons
    Szybki test, wszystko na F8, ISO200, ogległość na oko 300m
    50mm MKII
    18-55mm @ 55mm
    75-300mm @ 75mm
    Zeiss 135mm

Jak dla mnie to Zeiss jest najlepszy, ale to dalej mi nie wyjaśnia czy to AF w moim aparacie czy to szkła, bo tylko nim ostrzyłem manualnie.
    to teraz spróbuj wszystkimi ostrzyć manualnie, jak wyjda lepsze zdjęcia, to znaczy, że to AF, chyba...

a generalnie to poza Zeiss rzeczywiście jedna wielka **** wszystkie te szkła...

P.S.
    u mnie 75-300 ostrzy ciut lepiej jak KIT

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mam pytanie do wiedzacych. Czy mozna z duza doza trafnosci powiedziec, ze problem z BF/FF czesciej dotyczy dslr-ow niz analogowych lustrzanek? Ja co prawda najczesciej obecnie foce amatorskim eos-em 300v z roznymi obiektywami (EF i manualne M42) i jakos do tej pory problemow z BF/FF nie zauwazylem.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Czy mozna z duza doza trafnosci powiedziec, ze problem z BF/FF czesciej dotyczy dslr-ow niz analogowych lustrzanek? Ja co prawda najczesciej obecnie foce amatorskim eos-em 300v z roznymi obiektywami (EF i manualne M42) i jakos do tej pory problemow z BF/FF nie zauwazylem.
    IMHO problem BF/FF występuje częściej w DSLR tylko dlatego, że prościej go wykryć :wink:
    Jednocześnie, jeśli moje rozumowanie jest słuszne (patrz inny wątek), to problem ten byłby tym bardziej dokuczliwy im większy jest crop factor.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Mam pytanie do wiedzacych. Czy mozna z duza doza trafnosci powiedziec, ze problem z BF/FF czesciej dotyczy dslr-ow niz analogowych lustrzanek? Ja co prawda najczesciej obecnie foce amatorskim eos-em 300v z roznymi obiektywami (EF i manualne M42) i jakos do tej pory problemow z BF/FF nie zauwazylem.
    ja także przez 10 lat używania EOS 100 nie zauwazyłem,

ale musisz wziąć jedno pod uwagę, ile zdjęć z analoga powiększałeś do wielkości 30x40 cm i oglądaleś pod lupą?

a tu co zdjęcie, to się je na monitor zapodaje, powiększenie 200% i liczy pojedyncze pixele

choć faktem jest, zdjęcia z DSLR są ułomne, nie tylko Canon dał **** (u nikona także na to narzekają), bo nieostrość jest zbyt duża by skaldać to tylko na karb oglądania w powiększeniu

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jednak jesli robie np portret eos-em 300v przy malej GO (np. 2.8) i ostrze na oczy to gdyby byl problem z BF/FF to powinienem go chyba zauwazyc przy odbitkach/wydrukach (z zeskanowanego negatywu) w rozmiarze okolo A4.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Próba ostrzenia manualnego Canon 75-300mm MKII, ISO200, F8
    @75
    @100
    @135
    @200
    @300

wygląda na to, że moje trzęsące się ręcę lepiej ostrzą od AF mojego aparatu
    czyli aparat kwalifikuje się do serwisu, tak

Domyślnie

Próba ostrzenia manualnego Canon 75-300mm MKII, ISO200, F8
    @75
    @100
    @135
    @200
    @300

wygląda na to, że moje trzęsące się ręcę lepiej ostrzą od AF mojego aparatu
    czyli aparat kwalifikuje się do serwisu, tak
    zdecydowanie lepiej, a jakbyś dwa ostatnie zrobil ze statywu to bylaby prawdziwa porażka AF

cóż, mówiłem to dawno, tylko onaniści mnie zagłuszali, na ich usprawiedliwienie, nie są oni jedynymi na świecie, ten Fin podawany tu gdzieś ostatnio naprawdę mnie rozbawił, tyle, że nie ma się z czego śmiać jak się 4500zł na bubla wydało

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

to żeś mnie pocieszył :P
    idę robić zdjęcia ze statywu

już mam 75-300mm
    @200 AF MF
    @300 AF MF

wniosek nasuwa się sam, trzeba się leczyć bo rączki za bardzo latają
    przy 200 nie trafiłem z ostrością na MF
    ale przy 300 wydaje mi się, że różnica między AF i MF jest mało widoczna, no może lekko na korzyść MF

Domyślnie

to żeś mnie pocieszył :P
    idę robić zdjęcia ze statywu

już mam 75-300mm
    @200 AF MF
    @300 AF MF

wniosek nasuwa się sam, trzeba się leczyć bo rączki za bardzo latają
    przy 200 nie trafiłem z ostrością na MF
    ale przy 300 wydaje mi się, że różnica między AF i MF jest mało widoczna, no może lekko na korzyść MF
    potwierdzam, masz początki parkinsona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Domyślnie

Przekardowania nie było. A bateria na pierwszym planie w ogóle nie była z "zasięgu" centralnego pola AF, stąd moje przypuszczenia o back focusie.

Tutaj wersja na F1.8. Czas 1/200 ISO200.
    Celowałem dokładnie w literkę "o" w słowie "not" w baterii na drugim planie.
    Na pokazanym zdjęciu roznica w ostrosci pomiedzy dwoma bateriami jest ogromna. Czy mozliwe, ze w wizjerze bylo inaczej? Nie widziales tego podczas robienia?

A tak w ogole, wybaczcie, ze spytam o podstawy - czy problem B/F focus polega na złym działaniu AF czy też AF dziala dobrze, tylko światlo inaczej ogniskuje sie na matówkę, a inaczej na matrycę? Czy może być tak, że ktoś manualnie, w idealnych warunkach, przy idealnum wzroku, ustawi ostrosc, ale na matrycę trafi obraz o innej ostrosci? Pytając inaczej - czy jest to wada konstrukcyjna danego egzemplarza, czy złe działanie AF, które widać już w wizjerze, o ile się dobrze patrzy?

Dzięki!

latet

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów