(pytanie zadalem juz w jednym ze 'starych' watkow, ale nie jest on juz chyba sledzony)
Przeczytalem Wasze wypowiedzi o zestawach, tulejach, filtrach itp.
Rozumiem (tak mi sie przynajmniej wydaje).
Mam w zwiazku z tym 2 pytania:
1. Czy filtry Tama sa OK, czy nie OK? (bo zestaw, ktory namierzylem, wyposazony jest w filtry Tama, a o nich nie wspominaliscie - przynajmniej w tych postach, do ktorych dotarlem - korzystalem z Search'a - słowo!)
2. Pisaliscie, ze slabe filtry (np. King) powoduja odbicia swiatla na kiepskich powlokach. W tym zestawie, na ktory namiar podalem powyzej, jest m.in. oslona przeciwsloneczna, wiec odbicia na ew. slabych powlokach powinno dac sie wyliminowac. Idac dalej tym tropem, ew. nie najwyzsza jakosc powlok na filtrach, nie mialaby tak duzego znaczenia (jak w przypadku, gdy oslona nie bylaby zalozona). Dobrze kombinuje, czy jest luka w tym rozumowaniu? (jak znam zycie, pewnie jest ...)
Pozdrawiam,
Krzysiek
PS
A wlasciwie odpowiedz, na ktorej mi najbardziej zalezy, to czy kupowac ten zestaw, bo jest OK, czy nie kupowac, bo jest do bani.
Wg mnie jest chyba OK, bo nawet gdyby mial te powloki takie sobie, to oslona to zniweluje.
Chce osiagnac:
- zabezpieczenie obiektywu - wskazany jest chyba pospiech, bo soczewka jest duza i na dodatek na wierzchu,
- mozliwosc wykonywania zdjec z pierwszymi (moimi) filtrami - czyli wejsc w swiat prawdziwej fotografii
- zakup tego zabezpieczenia i filtrow za umiarkowana kase.