Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Mdły 300D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Cytat Zamieszczone przez Chris
    ... a ja po Twoim pokazie macro juz zamowielm 100/f2.8 macro USM - piekna portretowka i swietny "lapacz robali"
    Kurde, Canon powinien mi cos odpalic za takie naganianie klientow na to szkielko... 8)
    Mi Tamron nic nie odpalil , a w tej chwili ilosc 'namowionych' m.in i/lub czesciowo przeze mnie na 28-75 2.8 szacuje na co najmniej pol setki... 8)

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

A ostatnio, Vitez, Foto-Kurier "szczekał" na tego tamronka i głosił, że lepsza jest Sigma.
    pozdr.
    krecio

[ Dodano: 30-11-2004 ]
    Gwoli prawdy mnie też namówiłeś.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    A ostatnio, Vitez, Foto-Kurier "szczekał" na tego tamronka i głosił, że lepsza jest Sigma.
    pozdr.
    krecio

[ Dodano: 30-11-2004 ]
    Gwoli prawdy mnie też namówiłeś.
    jaka Sigma?

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Plotek zbytnio rozsiewac nie chce bo sam osobiscie tego F-K jeszcze w łapach nie mialem. Info dal mi kumpel aby mnie "pograzyc" w bolu i smutku, ale chodzi chyba o Sigma Zoom Super Wide Angle 18-50MM F/2.8 EX DC Autofocus. Co prawda niezbyt rozumiem te porownanie (jesli jest prawdziwe) bo w koncu ten Tamron to 28-75 wiec jakby troche co innego...
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co prawda niezbyt rozumiem te porownanie (jesli jest prawdziwe) bo w koncu ten Tamron to 28-75 wiec jakby troche co innego...
    No wlasnie... dodatkowo Tamron dziala na analogach a ta Sigma jest wersja DC czyli tylko do dSLR z cropem 1.6 ... W ogole bez sensu porownanie - inne ogniskowe, inna konstrukcja.
    Nie problem zrobic dobry jakosciowo obiektyw typu DC i dosc tani a jasny - mniejszy obszar rzutowania itp mocno to ulatwiaja. Tamronowi udalo sie zrobic tani, jasny i dobry obiektyw full frame (dzieki technologii Xr - extra refractive glass) a dodatkowo lzejszy niz inne w tej klasie.
    W swojej klasie jest wg mnie najlepszy (zoomy ok 28-100 jasnosci 2.8 do 4.5 , cena 1000-2000, full frame)... a Sigma 18-50 2.8 EX DC to zupelnie inna klasa i technika produkcji i rzeczywiscie moze byc lepsza, tym bardziej ze jest o rok nowsza...
    tyle ze ja bym jej nie kupil bo chce miec analogowego EOSa rowniez niedlugo i komplet szkiel wymienny miedzy nimi

Miasto
    Piastów

Domyślnie

A tak przy okazji tego Tamrona. Czy zauwazyles, specyficzny odcien kolorystyki tego obiektywu? U mnie stwierdzam, ze dominuje niebieskawo-olowiana tonacja kolorow. Czy to standard tego obiektywu czy moze cos z nim nie tak?
    pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

simonn
    Guest

Domyślnie

Pytanko a'propos tego kursu fotografii US Navy, da sie gdzies go w sieci zanalesc?
    Moze ktos moze go wystawic do zwleczenia?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tak przy okazji tego Tamrona. Czy zauwazyles, specyficzny odcien kolorystyki tego obiektywu? U mnie stwierdzam, ze dominuje niebieskawo-olowiana tonacja kolorow. Czy to standard tego obiektywu czy moze cos z nim nie tak?
    A z jakim innym obiektywem porownywales?
    To moze miec cos wspolnego z kolumna "Color balance" w 'Performance Survey" na photozone.de ... niektore obiektywy maja 'neutral' inne 'warm' (jak ten Tamron na przyklad) itp.
    Na kliszach to moze byc problem i jedno z kryteriow wyboru... na dSLR to tylko kwestia odpowiedniej korekcji kolorystycznej RAWa :P

Zapewne chodzi ci o efekt taki jak na dwoch ostatnich zdjeciach:
    http://vitez.ceron.pl/sigma ?
    Zdjecia sa bez korekcji. Po lekkiej obrobce da sie je zrownac kolorami i kontrastami.

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Dokladnie takie cos. A porownanie mam z canon 20-35 f/3,5-4,5 USM lub KIT. Wydaje mi sie, ze oba canony maja znacznie cieplejsze kolory. Oczywiscie tamron jest ostrzejszy i chyba dokladniejszy ale po pierwszych fotkach (jpg) lekko mnie zmrozilo. Zabawe z RAW dopiero zaczynam i juz widze, ze zwykla korekta balansu bieli robi cuda.
    pozdr.
    krecio
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokladnie takie cos. A porownanie mam z canon 20-35 f/3,5-4,5 USM lub KIT.
    Poszukaj ich sobie w tej tabelce na photozone.de i porownaj odcien balansu koloru. Zaloze sie ze jest inny niz Tamrona .
    po pierwszych fotkach (jpg) lekko mnie zmrozilo. Zabawe z RAW dopiero zaczynam i juz widze, ze zwykla korekta balansu bieli robi cuda.
    No to jeszcze wiele przed toba. A i JPG da sie "wyrownac" kolorystycznie, tylko w RAW robi sie to latwiej, inaczej i mniej stratnie.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów