Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: Mdły 300D

c2h5oh
    Guest

Domyślnie

Nasluchalem i naczytalem sie troche o kicie i niekoniecznie byly to opinie pochlebne (nie moge ich poprzec doswiadczeniem praktycznym), wiec na twoim miejscu sprobowalbym z jakims naprawde dobrym szklem - 300D to calkiem przyzwoity sprzet. Dodatkowo mozesz ustawic w aparacie sharpen na +1 i/lub obrabiac w photoshopie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zewsząd

Domyślnie

Na czym polega "kapryśność" obiektywu?
    Czy na tym, że jest ciemny, więc AF ma trudniej i dlatego czasem nie ustawi osterosci poprawnie?

Eos-em 300 D focę od 2 tygodni - kitem i 55 mm f/1.8.
    Na więkoszsci zdjęć widać przewagę obiektywu stałoogniskowego. Jednak, o ironio, zdjęcie z którego jestem najbardziej zadowolony pod względem ostrosci - zrobiłem kitem, z ręki, na czasie 1/15s.

Natomiast rozczarowują mnie bardzo zdjęcia obiektów w niskończonosci (linia horyzontu, plener) - zdecydowanie nie są wystarczająco ostre

latet

c2h5oh
    Guest

Domyślnie

Mowimy tu o lustrzance ktora niejako z definicji oferuje znacznie wieksze mozliwosci niz kompakty z racji swojego mniej "imieninowego" przeznaczenia (bron boze nie sugeruje ze wszystko kompakty sa do robienia zdjec u cioci na imieninach) - wieksze mozliwosci, wiecej opcji - mniej mozna pozostawic automatyce. Trzeba pamietac ze to nie jest malpka i nie ma point & click w takiej formie jak w kompaktach. Tu juz w wiekszosci przypadkow musisz miec znacznie wieksza swiadomosc tego co i jak chcesz uzyskac, bo jesli zdasz sie w 100% na automat to bedziesz mniej zadowolony niz ze zdjec z glupa, ktory do takiej wlasnie obslugi zostal stworzony.
    Wydaje mi sie ze to wlasnie mial na mysli przedmowca piszac o "kaprysnosci" aparatu. Sam nie jestem wiele lepszy - swoim nikonem d70 zrobilem ok 1500 zdjec (niewiele - mam go dopiero 3 tygodnie), filtrowanie przetrwalo ok 25%, a pokazac szerszej publice zdecydowalem sie kilkanascie - pocieszajace jest to ze w miare jak poznawalem mozliwosci aparatu i optyki jaka obecnie posiadam coraz mniej robie zdjec a mimo to coraz wiecej ich zostaje.
    Nie wiem jak zaawansowany jestes jesli chodzi o fotografie: jesli zaczynasz, badz w robieniu fotek ograniczasz sie do "czuja" to zalatw sobie jakas dobra ksiazke (polecam kurs foto wydany na potrzeby us navy - jest darmowy, 2x pdf, razem ok 35mb - krazy w sieciach p2p) i rob zdjecia w miare jak bedziesz czytal. Jesli skolei jestes juz calkiem zaawansowanym amatorem to wyprobuj inne szkla - ten kit naprawde nie jest doskonalym obiektywem - zdecydowanie jest to szklo z nizszej polki.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c2h5oh
    - swoim nikonem d70 zrobilem ok 1500 zdjec
    mamy szpiega na forum

c2h5oh
    Guest

Domyślnie

eh tam od razu szpiega :-P
    A tak swoja droga zapraszam na forum nikona - jest to forum przede wszystkim o fotografowaniu i kilka razy mielismy watki dotyczace stricte canona i nikt sie nie obrazil a nawet staralismy sie w miare mozliwosci pomoc.
    Oczywiscie osoby ktore chca tylko porobic sobie jaja/poobrazac sa niemile widziane, podobnie jak fanatycy wszelkiej masci, ale to chyba rozumie sie samo przez sie.

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

mielismy juz gdzies linke do forum nikona - wtajemniczeni wiedza skad ten usmiech na mojej twarzy

c2h5oh
    Guest

Domyślnie

Tak jak my mielismy linki do forum canona - np do tego watku. element folkloru ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kto skasował mojego posta ! TO jest k...wa skandal !

Napisałem w nim, ze miałem podobne kłopoty z 300d, z którego faktycznie wychodzą nieostre fotki, o kiepskiej ostrości w 20 d i bynajmniej nie jest to wina kitowych obiektywów. Prawda w oczy kole , czy co, nie rozumiem ! Proszę moderatora o solidne wyjaśnienie !

Mialem 300 d dość długo i faktycznie, nieraz w idealnych warunkach ustawiał ostrość po prostu źle. Nie miał BF , ale AF zawodził dość często. Spory odsetek zdjęć była z pogubioną ostrością i do kosza. Myślałem, że jest to normalne, do czasu. .. . Nawet z 70-200 L. To byl główny powód zmiany tego aparatu na 20d - w miedzyczasie wpadł mi w ręce d70 i postanowiłem sobie solidnie porównać obydwa aparaty. Niestety - 20d ma za dużą matrycę do cropa 1,6 i po prostu gubi ostrość po drodze ! 8 Mpx przy cropie 1,3 zapewne dałoby lepszy efekt niż ma to miejsce teraz. A tak - no niby zdjęcia mają 8 Mpx, ale ostrość w nich pozostawia zbyt wiele do życzenia.

A jeśli chodzi o Nikona - robiłem w Zakopcu w ubiegły week fotki i na jakieś 250 zdjęć wszystkie są ostre jak brzytwa ! I to jest właśnie to , o co mi chodziło. Z całym szacunkiem do firmy Canon, z którą byłem związany dość długo. Nie jestem fanatykiem konkretnej firmy, jestem po prostu zwolennikiem niezawodnego sprzętu.

Pod linkiem przykładowa fota z zakopca, pozdrawiam !!

http://www.icpnet.pl/~jakub_c/zakopane/winterdream.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Kto skasował mojego posta ! TO jest k...wa skandal !
    Nie żołądkuj sie tak. To pewnie przez te problemy z forum. Od samego rana strona nie dzialala za dobrze. Tak na dobra sprawe to w ogole nie dzialala

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Pod linkiem przykładowa fota z zakopca, pozdrawiam !!
    Z calym szacunkiem ale po takim zdjeciu to nie ocenimy ostrosci. Wiekszosc zdjec zmniejszonych do takich rozmiarow bedzie wygladac na ostre.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    mielismy juz gdzies linke do forum nikona - wtajemniczeni wiedza skad ten usmiech na mojej twarzy

[ Dodano: 17 Listopad 2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez c2h5oh
    eh tam od razu szpiega :-P
    A tak swoja droga zapraszam na forum nikona - jest to forum przede wszystkim o fotografowaniu i kilka razy mielismy watki dotyczace stricte canona i nikt sie nie obrazil a nawet staralismy sie w miare mozliwosci pomoc.
    Oczywiscie osoby ktore chca tylko porobic sobie jaja/poobrazac sa niemile widziane, podobnie jak fanatycy wszelkiej masci, ale to chyba rozumie sie samo przez sie.
    linka proszę

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów