Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 64 z 64

Wątek: Mdły 300D

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Wedlug tych tabelek "color balance" dla canona jest "neutral" a dla tamrona "warm". Ale co to znaczy?
    pozdr.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Wedlug tych tabelek "color balance" dla canona jest "neutral" a dla tamrona "warm". Ale co to znaczy?
    Zajrzyj do slownika pl-ang i skonfrontuj to ze zdjeciami. Jesli sie nie zgadzasz z ich opinia to znacyz ze po prostu albo maja inaczej sprofilowane oczy , albo masz inaczej sprofilowany kolorystycznie monitor - sprobuj na odbitkach? (pliczek bez korekcji z obu obiektywow to samo ujecie, JPG w sRGB i do labu zaznaczajac ze wywolanie tez bez jakiejkolwiek korekcji ma byc)... tylko nie 10x15 pliz 8)

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Jesus! Vitez, ja mam mature i cos jeszcze Nie chodzi mi o znaczenie slow. Rozumiem, ze sprawa dotyczy cieplych, zimnych czy neutralnych barw. Myslalem, ze wiesz jak to wykorzystac (pewnie wiesz..) i jak sie z tym bawic. Sam wyglad obrazka intuicyjnie tez wiele mowi, ale chodzi mi o praktyczne zastosowanie i ewentualne traktowanie softem.
    pozdr.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio
    Myslalem, ze wiesz jak to wykorzystac (pewnie wiesz..) i jak sie z tym bawic.
    Przeceniasz mnie. Wykorzystanie tej kolumny to raczej wazniejsze dla analogowcow jest - moga na jej podstawie zdecydowac czy wola cieplejszy obiektyw czy zimniejszy.
    A czy potrzebny ci cieplejszy czy zimniejszy to sam musisz zdecydowac w zaleznosci od typu zdjec.
    W dSLR to praktycznie nie problem - odwzorowanie kolorow takiego obiektywu latwo sobie skorygowac.
    Czyli ogolnie - zauwazyles ze obiektywy inaczej odwzorowuja kolory - OK, ale poniewaz masz dSLR to sie tym nie przejmuj - dostosowuj kolory w trakcie obrobki do swoich potrze... poza tym tez dosc czesto Auto balans bieli w aparatach zeruje nieco wplyw obiektywu na kolorystyke.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów