Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: D60 czy 10D ???

fotofan1
    Guest

Domyślnie D60 czy 10D ???

Witam,
    Zamierzam przesiąść się na lustrzankę cyfrową i mam dylemat czy wybrać D60 czy 10D? Mam Eosa 1 i 5 obiektywów do niego. Słyszałem że nie wszystkie cyfrówki współpracują ze starszymi obiektywami.

Jeszcze jedno czy lampa 540EZ będze współpracować z cyfrówką?

Czy ktoś może mi doradzić?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofan1
    Słyszałem że nie wszystkie cyfrówki współpracują ze starszymi obiektywami.
    Współpracować to współpracują. Inna sprawa, czy efekt cię zadowoli, bo jak obiektyw nie jest odpowiedni to może się to skończyć np. ogromnymi aberacjami (cyfrowe korpusy mają większe wymagania odnośnie szklarni).
    W manualu - czemu nie.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja bym wybral 10D. Lepszy AF i pare innych dodatkow, a poza tym wiecej bylo znacznie tych korpusow dookola, wiec latwiej trafic w dobrym stanie.

O ile obiektywy sa Canona beda dzialac. Stare sigmy lubia odmowic posluszenstwa. Lampe musisz zmienic jesli chcesz pracowac w automacie.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Witam,
    Zamierzam przesiąść się na lustrzankę cyfrową i mam dylemat czy wybrać D60 czy 10D? Mam Eosa 1 i 5 obiektywów do niego. Słyszałem że nie wszystkie cyfrówki współpracują ze starszymi obiektywami.

Czy ktoś może mi doradzić?
    Oba to już starocie (zresztą było o tym wielokrotnie), a po za tym nie pasują do nich szkła EF-S co dla niektórych może być problemem. Generalnie z dwojga złego wolałbym 10D - dużo solidniejsza budowa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów