Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Akumulatory do kompaktow Canona

KrzychS
    Guest

Lightbulb Akumulatory do kompaktow Canona

Od 2 dni jestem posiadaczem S2.
    Baterie, jak widze, koncza sie szybko, wiec warto kupic akumulatorki.

Akumulatory AA NB2-400, rekomendowane przez Canon, sa przerazajaco drogie (w sieci - po ok. 100 PLN za sztuke).
    Zastanawiam sie, czy rzeczywiscie to musza byc tylko te i zadne inne akumulatory, czy tez jest to tylko sprytny wybieg, ktory ma sklonic leszczy do zakupu horrendalnie drogich akumulatorow, ktore z powodzeniem moglyby byc zastapione czyms znacznie tanszym - np. czyms takim (tez AA, tez Ni-Mh, moze nie maja wybrzuszonego bieguna ujemnego - ale czy to rzeczywiscie wazne?)

Odpowiecie chyba nowemu, co?

Pozdrawiam,
    Krzysiek

Dopiero zaczyna Awatar DeltaFOX

Domyślnie

Ja też zastanwiam się nad kupnem pojemniejszych aku.
    Orginalne aku, to jakieś nieporozumienie.
    Ja jednak proponowałbym zakup tego:

http://.allegro.pl/item117875939_mw_8168_gs_4xaa_2500_mah_energizer_b ox_gratis_ss.html

Moim zdaniem lepsza ładowarka i jakościowo lepsze akumlatorki. Jak jest napisane 2500mAh to na 98% tyle mają, a w tych co podałeś to nie byłbym tego taki pewien. Aha plus dokładają etui na aku, niby nic a bardzo sie przyda. Kiedyś zniszczyłem komplet aku, przez swoją nieostrożność, gdy leżały gdzie popadło.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzychS
    Odpowiecie chyba nowemu, co?
    Kup obojętnie jakie markowe, np. Sanyo, Duracell, GP, Panasonic, Energizer.
    Osobiście w S2 używam Panasonic, chyba 2500.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Jak mozesz wlozyc gdzies baterie AA to i akumulator AA.
    Co do pojemnosci - tu jest pewien myk, o ktorym rzadko sie
    pisze. Otoz nie tylko pojemnosc jest wazna, ale i trzymanie napiecia. Bateria AA to 1.5V, 2xAku to zaledwie 2.4v (po naladowaniu jest ok 2.8V). Jesli aparat lubi 3V, to maly spadek napiecia i kaput. W niektorych aparatach mozna rozwiazac to litowym aku CV3. Jak chcesz sprawdzic swoje aku to porownaj z bateria litowa AA ( te niestety drogie, ale dobre na mroz ). Wszystkie 2800, 3200Ah to sciema, lepsze jest dobre 2000Ah, pare typow masz wyzej.

KrzychS
    Guest

Domyślnie

Dzieki za porady.
    Zbierajac Wasze 3 do kupy, wychodzi mi, ze akumulatorki wskazane przez DeltaFox'a powinny byc OK? Potwierdzcie dobrzy ludzie nowicjuszowi

Jeszcze raz dzieki za porady i (z gory) za potwierdzenie,
    Krzychu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzychS
    Dzieki za porady.
    Zbierajac Wasze 3 do kupy, wychodzi mi, ze akumulatorki wskazane przez DeltaFox'a powinny byc OK? Potwierdzcie dobrzy ludzie nowicjuszowi

Jeszcze raz dzieki za porady i (z gory) za potwierdzenie,
    Krzychu
    Ja bym kupił z dedykowaną (Energizera) ładowarką, ale pewnie się czepiam ;-)
    the silence is deafening

Seadog
    Guest

Domyślnie

Moim zdaniem bardzo dobry wybór to ładowarka SONY BCG-34HRMF + akumulatorki (ja miałem dołączone o poj. 2700). Ta ładowarka ma:
    - funkcję rozładowywania akumulatorów (ograniczenie "efektu pamięci")
    - niezależne ładowanie każdego z 4 akumulatorów - można ładować akumulatorki różnych typów i pojemności równocześnie, od 1 do 4 sztuk jednoczasowo (wiele ładowarek umożliwia ładowanie tylko 2 lub 4, a nie da się np. ładować jednego ! )
    - wyświetlacz LCD pokazujący postęp ładowania.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos
    Co do pojemnosci - tu jest pewien myk, o ktorym rzadko sie
    pisze. Otoz nie tylko pojemnosc jest wazna, ale i trzymanie napiecia. Bateria AA to 1.5V, 2xAku to zaledwie 2.4v (po naladowaniu jest ok 2.8V).
    Aktualnie numer to polega na tym, ze aparaty bardziej lubia akumulatory niz baterie AA.

Nie z racji napiecia czy pojemnosci (bo te sa w sumie malo istotne tutaj) a z powodu rezystancji wewnetrznej ogniw. Przeklada sie ona bezposrednio na prad jaki mozna z zasilania pociagnac. Prad ten podczas robienia zdjecia bywa znaczny. W nowych cyfrowkach jest lepiej, spora jednak czesc starych z tego powodu na bateriach AA nawet nie rusza a na akumulatorach smiga idealnie.
    ...

Początki nałogu

Domyślnie

>>Aktualnie numer to polega na tym, ze aparaty bardziej >>lubia akumulatory niz baterie AA.

Aparaty uwielbiaja przede wszystkim prad :-)
    Co do napiecia, to na przyklad Samsungi serii A/V uwielbiaja 3V. Poza tym moim zdaniem, to po napieciu logika aparatu okresla stan baterii.
    Baterie litowe slyna z tego, ze trzymaja pelne napiecie bardzo dlugo. Na aku i alkalicznych spada ono znacznie szybciej. I tu jest wlasnie myk - jesli dwa aku daja nominalnie 2x1.25 = 2.5V, a przy duzym pradzie mniej, to aparat moze uznac szybko, ze sa do wymianki. Batetrie alkaliczne AA przy duzym pradzie, w ogole nie trzymaja 3V i padaja najszybciej (tu masz racje).
    Dlatego duzo zalezy od logiki aparatu - czy potrafi dostosowac sie do zrodla zasilania. Stad w wielu modelach
    aku dedykowane. To samo jest w komorkach - trudno jest sterowac moca, zakladajac uniwersalne zasilanie. Przy dedykowanej baterii, mozna robic optymalizacje.
    Zreszta w aparatach malo jest dokladnych informacji. Np. A610 na 4 baterie, bierze:
    4 x AA = 6V
    4 x aku AA = 5V
    DC = 1.5A/4.3V (!)

Ile mu potrzeba naprawde - 4.3 V ? Zalezy od zrodla ?

Rozmawialem kiedys z gosciem z Samsunga i sam przyznal, ze litowe aku 3V/1300mAh jest o niebo lepsze niz np. aku AA 2500mAh.
    I to sie moge zapytac dlaczego nie ma litowych AA 1.5 V ? :-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bo wybuchaja Do takiego aku trzeba by upchnac elektronike nim sterujaca i co wazniejsze zabezpieczajaca, a na to nie ma miejsca w tej obudowie. Stykow do kontrolowania go tez za malo.
    ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów