Vitez, Kinga do Marumi porownujesz?Co Ty pleciesz? Filtry Marumi są klasy Hoya ... mam UV MC WPC i SHMC Hoya się chowa.
Kurde, dowaliłeś do pieca ... porównać szkiełko za 20zł do filtra za 80![]()
Vitez, Kinga do Marumi porownujesz?Co Ty pleciesz? Filtry Marumi są klasy Hoya ... mam UV MC WPC i SHMC Hoya się chowa.
Kurde, dowaliłeś do pieca ... porównać szkiełko za 20zł do filtra za 80![]()
1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna
uzywam 3 filtrow UV. (1) Zwykla Hoya 58mm @ EF 28-90, 4-5.6, (2) Hama HR: UV 58mm @ Pantacon auto 4/200 MC i czasem @ Autu Revuenon 2,8/135 przez redukcje 52:58, (3) B+W 58mm 019 UV MRC @ EF 75-300 4-5.6 III.
Najlepszy filtr trzymam na w sumie najbardziej mydlanym obiektywie, aby mi jego wlasciwosci optycznych w sposob znaczny Uv-alka nie psula. Zdecydowanie teho B+W polecam, bo jest naprawde rewelacyjny. Tylko niestety cena nie jest rewelacyjna, bo dalem za niego prawie 130zl (4-5 x wiecej niz 'zwykly' UV). Ale moim zdaniem wart jest kazdej wydanej na niego zlotowki.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Kazdy moze miec wlasne zdanie. Ja twierdze ze Marumi jest kiepskie. Ty twierdzisz inaczej. I przy tym musimy pozostac 8) .Zamieszczone przez NimnuL
Poza tym nie porownuje Kinga do Marumi, tylko twierdze ze akurat na przyklad tych dwoch firm nie warto kupowac (nie porownujac ich miedzy soba) podczas gdy Hoye czy B+W warto a Hama ujdzie w tloku :P
Vitez, dziwne, bo porownujac Hoya Super HMC i Marumi MC WPC zdecydowanie lepiej wypada Marumi. Kinga miałem ... i fakt, porażka na całej linii. Zdanie zdaniem ... ale na jakiej podstawie twierdzisz, ze Marumi jest kiepskie kiedy ogólne opinie twierdzą inaczej i często na niekorzyść Hoya, bo ponoć ostatnimi czasy Hoya opuściła loty.
W moich oczach od najlepszego:
B+W
Tiffen/Heliopan
Marumi/Hoya
Praktica
.
.
.
.
Hama
.
.
.
.
.
.
.
.
King i inne ;-)
1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna
Na podstawie wlasnej, subiektywnej opinii plus kilku glosow na grupach dyskusyjnych. Wiecej tolerancji zycze Nimnul. Ja swoje zdanie wyrazilem - nie musisz go akceptowac, ale tez nie powinienes na sile z nim walczyc. Swoje powiedziales, ja swoje powiedzialem i tyle. To chyba zaden grzech miec inna opinie niz twoja czy nawet niz ogol (ogol uwaza ze BigBrother czy Bar jest fajny, ja uwazam ze smierdzi - straszneZamieszczone przez NimnuL
- przyklad od czapy 8) ).
Vitez, hehe ok, pytałem z czystej ciekawości bo pierwszy raz spotkałem się z taka opinia o Marumi.
Pozdrawiam
czyli jaki zestaw uv + polaryzacyjny polecacie???
zestaw max - Heliopan 16 powłokowyZamieszczone przez lucien
zestaw mini - Hoya SHMC (czarna)
a jak to się przestawia cenowo ? gdzie kupić ?
HeliopanZamieszczone przez lucien
http://www.raysfoto.pl/
77mm UV - 400 PLN
Hoya niewiem