Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Za stary monitor

Coś już napisał Awatar kazper
    Miasto
    Poland

Domyślnie Za stary monitor

Może tak troszkę i innej beczki ale zapytam.

Moaj dziweczyna kupiła 2 dni temu komputer z płyta gł. Intel D101GGC. Na płycie jest i dźwięk i grafika. Od Jakiś 4-5 lat ma monitor LG Flatron 774FT.
    Po podłączeniu powyższych komp ruszył ale monitor już nie.

Pan a sklepie powiedział że monitor jest za stary.

Czy jest to możliwe ????
    kazper

Domyślnie

moze monitor sie zepsul )) albo nie podlaczony ?? bo wiek nie powinien miec znaczenia (no chyba ze plyta ma wyjscie dvi a nie vga ale wtedy tez mozna przejsciowki nabyc)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Monitor wylacza sie w momencie zaladowania sie systemu czy od samego poczatku jest ciemny? Jesli dopiero przy starcie systemu to wejdzie w tryb awaryjny (podczas bootowania klik F8 ) i zmien odswiezanie oraz rozdzielczosc na nizsza
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 09-08-2006 o 10:35

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najwyraźniej system ustawia za wysokie parametry (odświeżanie/rozdzielczość) i monitor odmawia współpracy. Trzeba by było odpalić system (domyślam się, że XP) w jakimś trybie awaryjnym i ustawić mu parametry, które monitor pociągnie. Ma działać. Przy odrobinie wysiłku można zmusić do działania nawet starutkie VGA z odświeżaniem 56Hz (nie daje się tego wyklikać).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Poland

Domyślnie

Właśnie wróciłem ze sklepu i okazło się że z nowymi też nie działa. Panowie orzekli dwie nowe hipozezy:
    - pamięć (w co nie che misię wierzyć bo przy mnie ją 2 razy wymieniali),
    - wada płyty.

Zastanawia mnie jeszcze jedno: jeżeli komp nie był jeszcze używany to już powinien podlegać naprawie gwarancyjnej czy już wymianie ?
    Muszę sprawdzić w jakimś kodeksie konsumenta.

Dzieki za uwagi.
    kazper

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

dziwie sie jakim cudem wadliwy sprzet opuscil sklep? nie byl sprawdzany przy odbiorze? komp oczywiscie podlega naprawie gwarancyjnej - to nie jest pendrive aby go wymieniac na nowy

Domyślnie

ja bym jeszcze sprawdzil w biosie czy czasem nie jest wylaczona zintegrowana grafika (trzeba by pozyczyc od kogos grafike) ...ale wtedy komp by chyba nie ruszyl tylko sygnalizowal brak karty graficznej odpowiedniki kodami sygnalowymi ale warto sprawdzic ...w ten sam sposob sprzedawca moze sprawdzic pamiec (odpowiedni kod sygnalowy)

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Kiedyś, jak byłem młody i piękny i pracowałem w serwisie komputerowym ( połowa lat '90 ) i akceleratory 3D dopiero pojawiały się na rynku, pewna wspaniała firma o nazwie 3Dfx ( minuta ciszy... ) wypuściła serię doskonałych ( jak na owe czasy! ) akceleratorów grafiki 3D, które wpinało się w slot, podłączało przelotką do karty graficznej, a monitor do akceleratora.
    I - sytuacja jak z tytułowego postu - zdarzały się monitory, które z takimi akceleratorami nie współpracowały.

Tak po prostu - i to nie była kwestia odświeżania, rozdzielczości - nie było żadnego obrazu, nawet w trybie tekstowym, nawet BIOS się nie pokazywał.
    Z tego co pamiętam to chyba były pierwsze "cyfrowe" monitory.

Nie piszę tego jako czegoś dotyczącego Twojego problemu - raczej jako ciekawostkę, że to co może wydawać się logicznie nieprawdopodobne - jest możliwe.

Pozdrawiam...

PS. "In the beggining there was a darkness over the Computer World. And then Gates said: 'Let there be the light!' and there was a general protection fault." :wink:
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    ja bym jeszcze sprawdzil w biosie czy czasem nie jest wylaczona zintegrowana grafika (trzeba by pozyczyc od kogos grafike)
    też chciał sprwdził ale jak dostać się do biosu skoro nie odpala się monitor ??

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    ...ale wtedy komp by chyba nie ruszyl tylko sygnalizowal brak karty graficznej odpowiedniki kodami sygnalowymi ale warto sprawdzic ...w ten sam sposob sprzedawca moze sprawdzic pamiec (odpowiedni kod sygnalowy)
    odpowiednie kody sygnałowe wydawał ale ja ich nie znam, szukałem w instrukcjach ale też ich nie znalazłem
    kazper

Domyślnie

slabo szukales
    ftp://download.intel.com/design/moth...D3610502US.pdf

4 rozdzial
    blad pamieci to 3 dlugie sygnaly
    wiec mozna wykluczyc lub stwierdzic awarie pamieci

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów