mowilem ze canon ma taki marketing ktory zmusza kazdego abitnejszego fotografa do kupna 30d lub 5d i to tylko z eLkami !!! nikon lepiej podochodzi do fotografow , daje im fajnie ergonomiczne korpusy i niezle szkla bez eL w nikonowskim nazewnictwie,
mowilem ze canon ma taki marketing ktory zmusza kazdego abitnejszego fotografa do kupna 30d lub 5d i to tylko z eLkami !!! nikon lepiej podochodzi do fotografow , daje im fajnie ergonomiczne korpusy i niezle szkla bez eL w nikonowskim nazewnictwie,
ROTFLZamieszczone przez Fotos
Czy wy wierzycie w takie bzdury?Jak napisza ze Canon strzeli sredni format aby miec cos ponad 1ds to tez uwierzycie?
...
A jakies przyklady nowych szkiel Canona pod FF?Zamieszczone przez Kolekcjoner
Ja znam tylko 24-105IS i moze jeszcze 70-300IS (nie wiem czy nie ma czegos nowego (gora 2 lata) z dlugich tele.
EF-S: 17-55, 60
W Nikonie znam za to FF: 105VR, 75-300VR
DX: 18-135, 18-200VR
Jak dla mnie wychodzi 2 do 2![]()
mi, jako amatora i osoby nie przywiązanej aż tak do canona ( może Mi się tylko tak zdaje ) :-P
rzuciło się w oczy coś innego.![]()
Nikon zmienił standard obsługiwanej pamięci z CF na SD, kurcze dlaczego takie posunięcie. Przecież odcina się w ten sposób lub zmusza do zmiany nie małych kart Cf jakie ludzie już posiadają.
A szkła nie ma co ukrywać, dla ludzi nie zajmujących się profesjonalnie fotografią, Nikon ma lepsze zaplecze, jest kompromis cena/jakość. Nie jak w canonie gdzie jakość zaczyna się powyżej 2k, nie biorąc pod uwagę 50 1.8 ! :-|
A co do Canona nie wypowiadam się poczekam do jesienie wtedy karty z całego roku zostaną odkryte i będziemy myśleć...
Ostatnio edytowane przez Zaku ; 10-08-2006 o 18:40
40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX
Zamieszczone przez Zaku
Prawdopodobnie doszli do wniosku, że obecne ceny nośników są na tyle niskie (a jeszcze spadną) że nie jest to istotny czynnik wyboru, a dzięki SD można zaoszczędzić sporo miejsca. Ale posunięcie co najmniej dziwne - ludzie przywiązują się do pewnych rzeczy.
Zamieszczone przez arra
To jest wlasnie ciekawe, bo Nikon swoje naprawde dobre
i wrecz rewolucyjne szkla (200VR, 105VR Macro, 200-400VR)
robi w wersji FF a nie DX, z drugiej strony zaklina sie, ze
FF nie bedzie... Troche jakby sie tego wstydzil...
Z drugiej strony Niedzwiedz ma absolutna racje, Canon w wyszej
polce jest swietny, dolna chyba olewa...
Ale wiesz ile osob w Stanach kupuje 5D?
Wiec moze im sie jednak oplaca...
Ja stawiam na to, ze jedyny powod zaklinania sie ze FF nie bedzie, to chec skrojenia uzytkownikow za szkla/body DX. Ale pewnego dnia ten FF sie pojawi. Na poczatku w profi puszce. Stad te szkla ktore wymieniles. I jest to przemyslana strategia. Czekaja az Canaon za ciezka kase stworzy mode na FF. Bo tylko przy duzych ilosciach to sie bedzie oplacalo (koszt produkcji matrycy spadnie przy wiekszych zamowieniach).Zamieszczone przez snowboarder
Odnosze wrazenie ze Nikon ma wiecej wiernych uzytkownikow niz inne firmy, ktorzy sa w stanie zniesc takie ziazi z kompatybilnoscia, zaplacic za przesiadke na nowy standard gdy Nikon go w koncu oglosi, wbrew wczesniejszym zapewnieniom, obowiazujacym i jedynym slusznym.
Wystarczy spojrzec na te ich tabelki kombatyblinosci body/szklo/lampa. Obled.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
>>Czy wy wierzycie w takie bzdury?
A ktore spekulacje nie sa bzdurami ? :-)
Canon i tak bierze matryce od Sony do kompaktow, co ma nie nie brac CMOSa ? Koszty produkcji sa zwiazane z wielkoscia, a ta Soniak bedzie mial wieksza, no chyba ze Canon bedzie opychal wlasne CMOSy rowniez innym. Ale kiedys sie zaklinali, ze nigdy w zyciu. Jak na razie 30D pojechal na starej matrycy, nie wiem moze w 3xxD pojawi sie nowa 10Mpix. CMOSy ma juz Micron, Samsung i pewno paru innych. No dobra Canon ma najlepsze :-)
Sony w R1 i D2XZamieszczone przez Fotos
![]()
Bzdura jest pomysl brania matryc od Sony.
Jak do tej pory wszystkie matryce Canona mialy znacznie mniejsze szumy od konkurencji. Wiec po co brac cos gorszego? Myslisz ze jak Canon dopcha do swoich matryc te 2 czy 4 megapixele to szumy wzrosna do poziomu jaki bedzie w nikonach/sony/calej reszcie?
Czemu Canon mial by brac matryce od Sony robione na naswietlarkach do krzemu produkcji Nikona skoro sam produkuje takie maszyny, sprzedaje firmom robiacym uklady scalone i z ktorymi napewno sie dogadal i prdukuja mu matryce...
No i jeszcze kwestia ekonomiczna. Canon z pewnoscia ma swoje fabryki albo swietne uklady w takich fabrykach z racji produkcji sprzetu do nich. Produkuje digica i sporo innych scalakow. Produkuje matryce... Koszt wyproduowania matrycy jest w przyblizeniu staly. Teraz pomysl... Lepiej zaplacic w swojej fabryce za matryce czy od sonego za matryce i marze soniakowi?
...