snowboarder, a kto teraz kupuje porządne obiektywy? Wszyscy wolą gówniane zabawki...
snowboarder, a kto teraz kupuje porządne obiektywy? Wszyscy wolą gówniane zabawki...
ja kupuje !!! i to prawie same stalki![]()
kazdy kogo na nie stac, lub sie interesuje fotografia i jest sie w stanie zaporzyczyc znamy takie przypadki, nawet tu na forum ;-)....Zamieszczone przez czornyj
wiadomo ze wiekszosc kupi cos taniego, ale to te najlepsze szkla buduja marke firmy - a nie kity sigmy tokiny i tamrony ;-)
>>ale dlaczego głupio? że nie ma 10MPix?
Glupio cenowo, alfa kosztuje ok 3000, ...nie no D80 nie moze
powyzej 4000. Jesli tak, to glupio bedzie wygladal D80 a nie 30D :-) Sa tacy ktorzy patrza najpierws na cene, potem na aparat :-)
18-135 po 18-200 to chyba krok w dobrym kierunku, nie?Zamieszczone przez snowboarder
Tylko po co komu z D80 tzw. "porządny obiektyw"? Ma już 10Mpx, do tego super-zoom i jedziemy :-DZamieszczone przez snowboarder
Tylko tendencje są jakby troszkę inne. Nikon np. wypuścił 18-200VR i co się dzieje? Histera! Szkło - mimo iż nie takie znowu tanie - jest nie do kupienia, nawet na E-bayu i Allegro cwaniaczki spekulują jego cenami. A np. Nikkora 28/1,4 przestali ostatnio produkować - brak zainteresowania...Zamieszczone przez Jac
Według mnie D80 to całkiem niezła puszka, zobaczymy na jakim poziomie ustabilizuje się cena.
Wygląda na to że z trójcy A100, D80, 400D to Canon wypuści najgorszy aparat. Całe "nieszczęście" wg mnie zaczęło się w momencie wypuszczenia... 5D, bo przyblokawało to trochę 30D, do którego poza matrycą 10mpx nie można było wrzucić niczego ciekawego bo byłoby to konkurencją dla lepszego modelu. Wystarczy porównać obie puszki i widać że poza matrycą róznice sa minimalne (fps, wspomaganie servo w AF, wizjer). Skutkiem takiej decyzji jest przyblokowanie się z 400D, bo tym bardziej byłoby dziwne gdyby teraz dali większą matrycę, IS czy odkurzacz których w 30D nie ma. MZ pole manewru w 400D zostało zawężone do:
- rozmiarów puszki, ergonomii
- wielkości wizjera
- oprogramowania aparatu czyli PictureStyle itp, jakieś drobne przyśpieszenie.
- kosmetyki AF np. takiego rozmieszczenia punktów jak w 30D.
MMM o jakim 400D ty piszesz![]()
nie wiem co ty palisz ale moglbys sie podzielic albo przestac![]()
Wiesz nie wydaje mi się że akurat tak jest, że się przyblokowali. Mogą dać do tego 400D i 10Mpx i 12 i nic to nie zmieni dla ludzi którzy potrzebują semiprofi reporterskiej puszki jaką jest 30D w której 8Mpx jest zupełnie wystarczające.Zamieszczone przez MMM
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podzielić się tym co palę?Zamieszczone przez Jac
Nie da rady, nic nie palę
![]()