I tu sie zgodze, upierdliwe to troche jest, ale mozna nacisnac * i po sprawie- ekpozycja sie blokuje.Zamieszczone przez Cichy
I tu sie zgodze, upierdliwe to troche jest, ale mozna nacisnac * i po sprawie- ekpozycja sie blokuje.Zamieszczone przez Cichy
No nie da się ukryć, że po coś ten przycisk zrobili. Dla mnie właśnie rozwiązanie z przyciskiem jest (nie zawsze ale prawie zawsze) wygodniejsze.Zamieszczone przez woland
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Bo wtedy możesz zacząć wciskać gwiazdkę (a ta jak się w końcu wytrze, to aparat wygląda bardziej profiZamieszczone przez Cichy
)
Jarek
Proszę nie krzyczciewłaśnie zmieniłem system ...
Tak sobie testuję nową zabawkę, czytam instrukcję 5d i jedna rzecz mnie coraz bardziej zastanawia i martwi jednocześnie - wiem - przyzwyczajenie - ale czy POMIAR PUNKTOWY w 5d jest realizowany WYŁĄCZNIE w centrum kadru? Pytam, gdyż właśnie... nawyki - zarówno w d70 jak i d200 pomiar punktowy jest skorelowany z aktywnym punktem nastawiania ostrości - co było bardzo wygodne przy fotach portretowych, etc. z pomiarem na twarz - nie wymagało to przekadrowywania...
zakładam, że w 5d tej korelacji nie ma - zatem - czy oznacza to - przy kontrastowych scenach konieczność przekadrowywania (i gwiazdka) , czy radzicie z tym sobie jakoś inaczej?
... no to chyba znalazłem największą - użytkowo - (dla mnie) wadę 5d...
I już sobie odpowiedziałem - częściowo:
5d - 35 area eval, center weighted, partial, spot
1d mkIII - 21 area eval, partial, spot (center, AF point, multi-spot), center-weighted average
1ds mkII - 21 area eval, partial, spot (center, AF point, multi-spot), center-weighted average
pozostałe jedynki - to samo :-|
W sumie można się z tego śmiać - ale ten drobiazg "przy przymiarkach" do zmiany systemu po prostu umknął mojej uwadze - trzeba będzie "nieco" zmodyfikować sposób focenia- będzie jak w moim starym poczciwym F100...
(jakość obrazu wszystko rekompensuje - żeby nie było, że jestem malkontentem - to wrażenia na gorąco - znalazłem po prostu drobiazg, który mi nie przypadł do gustu - ot co...)
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 11-05-2007 o 14:19
to Nikon ma taki bajer? nie wiedziałem a w sumie to ********a sprawa musze przyznac...
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
a moim zdaniem bedzie mu brakowało AF z D200![]()
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
absolutnie podpisuję sie pod słowami svena. jestem raptem miesiąc po przesiadce z d200 na 5D, ale wystarczyło, żebym docenił AF w 5D - którego własnie obawiałem się najbardziej. jest nie mniej szybki niż w d200. nie wiem, czy bardziej precyzyjny, czy po prostu ja czuję go lepiej, ale odsetek nietrafionych zdjęć w porównaniu do d200 jest ZDECYDOWANIE mniejszy.