Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Canon 5D.

Dopiero zaczyna Awatar woland
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Druga strona medalu jest taka, że MOIM ZDANIEM tryb pomiatu punktowy w 5d i 30d jest totalnie bez sensu, bo ekspozycja się nie blokuje po ustawieniu pomiaru tylko przy zmianie kadru zmieniają się wartości. To po co w takim razie ten pomiar punktowy ?
    I tu sie zgodze, upierdliwe to troche jest, ale mozna nacisnac * i po sprawie- ekpozycja sie blokuje.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woland
    I tu sie zgodze, upierdliwe to troche jest, ale mozna nacisnac * i po sprawie- ekpozycja sie blokuje.
    No nie da się ukryć, że po coś ten przycisk zrobili. Dla mnie właśnie rozwiązanie z przyciskiem jest (nie zawsze ale prawie zawsze) wygodniejsze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Druga strona medalu jest taka, że MOIM ZDANIEM tryb pomiatu punktowy w 5d i 30d jest totalnie bez sensu, bo ekspozycja się nie blokuje po ustawieniu pomiaru tylko przy zmianie kadru zmieniają się wartości. To po co w takim razie ten pomiar punktowy ?
    Bo wtedy możesz zacząć wciskać gwiazdkę (a ta jak się w końcu wytrze, to aparat wygląda bardziej profi )
    Jarek

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Proszę nie krzyczcie właśnie zmieniłem system ...
    Tak sobie testuję nową zabawkę, czytam instrukcję 5d i jedna rzecz mnie coraz bardziej zastanawia i martwi jednocześnie - wiem - przyzwyczajenie - ale czy POMIAR PUNKTOWY w 5d jest realizowany WYŁĄCZNIE w centrum kadru? Pytam, gdyż właśnie... nawyki - zarówno w d70 jak i d200 pomiar punktowy jest skorelowany z aktywnym punktem nastawiania ostrości - co było bardzo wygodne przy fotach portretowych, etc. z pomiarem na twarz - nie wymagało to przekadrowywania...
    zakładam, że w 5d tej korelacji nie ma - zatem - czy oznacza to - przy kontrastowych scenach konieczność przekadrowywania (i gwiazdka) , czy radzicie z tym sobie jakoś inaczej?
    ... no to chyba znalazłem największą - użytkowo - (dla mnie) wadę 5d...

I już sobie odpowiedziałem - częściowo:
    5d - 35 area eval, center weighted, partial, spot
    1d mkIII - 21 area eval, partial, spot (center, AF point, multi-spot), center-weighted average
    1ds mkII - 21 area eval, partial, spot (center, AF point, multi-spot), center-weighted average
    pozostałe jedynki - to samo :-|
    W sumie można się z tego śmiać - ale ten drobiazg "przy przymiarkach" do zmiany systemu po prostu umknął mojej uwadze - trzeba będzie "nieco" zmodyfikować sposób focenia - będzie jak w moim starym poczciwym F100...
    (jakość obrazu wszystko rekompensuje - żeby nie było, że jestem malkontentem - to wrażenia na gorąco - znalazłem po prostu drobiazg, który mi nie przypadł do gustu - ot co...)
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 11-05-2007 o 14:19

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

to Nikon ma taki bajer? nie wiedziałem a w sumie to ********a sprawa musze przyznac...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Proszę nie krzyczcie ...

... znalazłem po prostu drobiazg, który mi nie przypadł do gustu - ot co...)

Najbardziej będzie Ci brakowało "auto ISO" i powiększenia na monitorku do 100% za jednym wciśnięciem guzika Paru innych rzeczy też ale idzie się przyzwyczaić

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    i powiększenia na monitorku do 100% za jednym wciśnięciem guzika Paru innych rzeczy też ale idzie się przyzwyczaić
    Mi tego wlasnie brakuje No ale cos za cos

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a moim zdaniem bedzie mu brakowało AF z D200
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a moim zdaniem bedzie mu brakowało AF z D200
    a moim zdaniem af w 5d jest b.dobry i nic mu nie brakuje. uzywam jednego i drugiego i liczba nieostrych fotek z 5d jest bliska zera, czego o d200 nie mozna powiedziec.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    a moim zdaniem af w 5d jest b.dobry i nic mu nie brakuje. uzywam jednego i drugiego i liczba nieostrych fotek z 5d jest bliska zera, czego o d200 nie mozna powiedziec.

absolutnie podpisuję sie pod słowami svena. jestem raptem miesiąc po przesiadce z d200 na 5D, ale wystarczyło, żebym docenił AF w 5D - którego własnie obawiałem się najbardziej. jest nie mniej szybki niż w d200. nie wiem, czy bardziej precyzyjny, czy po prostu ja czuję go lepiej, ale odsetek nietrafionych zdjęć w porównaniu do d200 jest ZDECYDOWANIE mniejszy.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów