Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Canon 5D.

Domyślnie

nikoniarksie metody sa jednak o niebo poręczniejsze, to tak z doswiadzczenia pisze, a filozofia ergonomiczna Canonow pozostawia nadal wiele do zyczenia Ale kto co lubi, jak wykle zreszta....

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Jak mu wytłumaczyłem jak to działa w normalnych aparatach, to chyba mu się nawet spodobało.
    Oświeć i jurka07
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    nikoniarksie metody sa jednak o niebo poręczniejsze, to tak z doswiadzczenia pisze, a filozofia ergonomiczna Canonow pozostawia nadal wiele do zyczenia Ale kto co lubi, jak wykle zreszta....
    Piotrze wierz mi, że wszystko to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie "nikoniarskie metody" to chodzenie pod górkę, jakieś bzdurne i niepotrzebne wygibasy, które tylko zajmują czas. Dlaczego tak myślę? Bo nigdy nie miałem aż tak długo nikona, żeby się do niego przyzwyczaić. Założyciel wątku ma to samo, tylko w drugą stronę.
    Ty za to masz doświadczenie z oboma systemami. Uważasz, że nikon wygodniejszy, ale jednak używasz canona mimo, że mniej wygodny. Więc albo nie jest z tym tak źle, albo nie lubisz zdjęć w kropki
    Jarek

jurek07
    Guest

Domyślnie

Panowie bardzo dziękuję, ale tylko Cichy zaskoczył o co w całym temacie chodzi. Reszta wykazała całkowity brak wiedzy podstawowej, a pan Grabek (liczyłem na więcej) jest zdania że może być każdego koloru aby tylko był czerwony. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jurku, czy Ty aby nie czytałeś czegoś innego, niż ja napisałem? Bo za cholerę nie wiem, o czym piszesz..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurek07
    Reszta wykazała całkowity brak wiedzy podstawowej
    Wiedza podstawowa o dzialaniu nikonow nie wchodzi w zakres wiedzy wymaganej na tym forum

Btw... Czerone sa najlepsze
    ...

Domyślnie

Panowie bardzo dziękuję, ale tylko Cichy zaskoczył o co w całym temacie chodzi. Reszta wykazała całkowity brak wiedzy podstawowej, a pan Grabek (liczyłem na więcej) jest zdania że może być każdego koloru aby tylko był czerwony. Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!
    Coz za wdziecznosc Kolega chyba miał wybujałą teorię na temat tego forum. Tutaj sami analfabeci fotograficzni poza Toba pozdrawiam

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    No ale o czym my mowimy, chodzi o to, żeby operować samym spustem, a nie jakąś gwiadką..
    A możesz w skrócie opisać, jakbyś chciał, żeby było?
    Jeden przycisk do blokowania/odblokowywania wszystkiego ?

W tej chwili mogę sobie spokojnie gwiazdką ostrość złapać gdzie chcę, ekspozycję jeszcze gdzie indziej spustem, a potem to wszystko przekadrować i wcisnąć spust do końca (w plenerze pozwala to szybko fotografować motywy z jasnym niebem).
    Robię tak na tyle długo, że jest to już druga natura

W jedynce obok gwiazdki mam drugi przycisk, którym ustawiam ostrość w predefiniowanym punkcie albo z automatycznym wyborem punktow - więc elastyczność jeszcze większa.
    Chociaż do wyboru punktów AF wolę joystick z 5D.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sprawa jest bardzo prosta. Moze wynika to z faktu, że wczesniej też używałem Nikona. Wciskasz spust do połowy, blokuje się ostrość i ustawia ekspozycja, ale ta druga jest płynna. Po zmianie kadru zmienia się ekspozycja. Tak się dzieje w każdym Canonie w bodaj 2 trybach pomiaru światła, w pozostałych ekspozycja się blokuje. Po założeniu lampy ekspozycja blokuje się już niezależnie od trybu pomiaru światła. O to chodzi.

Druga strona medalu jest taka, że MOIM ZDANIEM tryb pomiatu punktowy w 5d i 30d jest totalnie bez sensu, bo ekspozycja się nie blokuje po ustawieniu pomiaru tylko przy zmianie kadru zmieniają się wartości. To po co w takim razie ten pomiar punktowy ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Panowie bardzo dziękuję, ale tylko Cichy zaskoczył o co w całym temacie chodzi. Reszta wykazała całkowity brak wiedzy podstawowej
    Nie no pewnie całe to forum nie wykazuje wiedzy podstawowej czyli jak używać Canona przechodząc z Nikona. Niestety old habits die hard ;-) czy ci się kolego forumowiczu podoba czy nie czas poznać system EOS a nie liczyć na stare sprawdzone recepty z Nikona.
    Podejrzewam, że Cichy miał kiedyś Nikona (pewnie D70) i załapał, ale my tu wspomnianych zdjęć w kropki nie lubimy ;-)

Pozdrawiam serdecznie życząc sukcesów z nową puszką.
    the silence is deafening

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów