Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Canon 5D.

jurek07
    Guest

Domyślnie Canon 5D.

Po wielu latach pracy na nikonach nabyłem canona 5D. Zdjęcia są wspaniałe! Jednak fotografowanie z lampą błyskową 580EX (głównie reportaże ślubne) sprawia mi pewne kłopoty. Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Dobra rada by bylo poradzic Ci przeczytanie instrukcji. Da sie lapanie ostrosci i ustawianie ekspozycji rozdzielic (pewnie jakas dobra reka zaraz napisze jak, bo ja to nie pamietam ).

Natomiast co do lampy to u Canona w pomieszczeniach zdecydowanie wymaga ona korekty na plus (~ +2/3-1) a na zewnatrz mniej wiecej tyle samo na minus.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurek07
    Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
    Przeczytaj instrukcję ;-)

Shutter button / AE lock button function (C.Fn 4)
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page7.asp
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kolega z przesiadki ma rację. nic nie działa, ani przełączanie w CF, ani zabawa z trybami pomiarów światła. jak się zdejmie lampę jest ok, jak się podepnie to ekspozycja się blokuje w każdym przypadku.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 08-08-2006 o 22:34
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    USA

Domyślnie

A moze tu nie trzeba szukac nikoniarskich metod pracy ze sprzetem a nauczyc sie po Canoniarsku?
    ...

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurek07
    Nie mogę także zrozumieć dlaczego po włączeniu lampy błyskowej celem doświetlenia cieni przy świetle dziennym, wybranie i zablokowanie AF powoduje zablokowanie ekspozycji. Jeśli ktoś chciałby dać mi kilka dobrych rad to bardzo proszę. :-D
    Dziwne - na stałe mam ustawione CF4 na 1:AE lock/AF i jak naciskam kciukiem gwiazdkę, to mi AF blokuje (One Shot), ale póki nie dotknę spustu to cały czas ekspozycję zmienia - nawet z lampą. Wciśnięcie spustu do połowy dokonuje pomiaru i "zamraża" go.
    Nie widzę więc opisanego problemu.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

U mnie jest tak, jak u Duty. Lampa 550.
    Jaki macie firmware?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Dziwne - na stałe mam ustawione CF4 na 1:AE lock/AF i jak naciskam kciukiem gwiazdkę, to mi AF blokuje (One Shot), ale póki nie dotknę spustu to cały czas ekspozycję zmienia - nawet z lampą. Wciśnięcie spustu do połowy dokonuje pomiaru i "zamraża" go.
    Nie widzę więc opisanego problemu.

No ale o czym my mowimy, chodzi o to, żeby operować samym spustem, a nie jakąś gwiadką..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    USA

Domyślnie

A jak ty chcesz wlaczac dwie rzeczy jednym guzikiem inaczej jak nie na raz?
    ...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A moze tu nie trzeba szukac nikoniarskich metod pracy ze sprzetem a nauczyc sie po Canoniarsku?
    Dokładnie. Jakiś czas temu wydzwaniał do mnie jakiś człowiek, który przesiadał się z nikonów na 5D. W końcu zastrzelił mnie tym samym pytaniem: dlaczego blokuje... Chwilę mi zajęło zastanowienie się, czego on chce, co blokuje i jak to ma być inaczej
    Jak mu wytłumaczyłem jak to działa w normalnych aparatach, to chyba mu się nawet spodobało.
    Jarek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów