przepraszam czy przeciętny hodowca/posiadacz psów wie jaka jest różnica między 50/1.4 a 50/1.2?nie można wiedzieć wszystkiego
co do pejzaży w pionie podzielam opinię Ewy, mz pion musi być mocno uzasadniony - zastanawiałem się dlaczego coś mi nie pasuje w pejzażach Bagneta
pozdr
Widzę, że od sporego czasu fotografujesz.
W moim przypadku jest całkowicie odwrotnie.
Wczoraj zostałem zmuszony do ustawienia pionowego po raz pierwszy![]()
W ogóle w patrzeniu na przyszły kadr w wyobraźnie nie biorę tego pod uwagę.
Fotografowałem aleje bardzo starych grabów na całkowitym odludziu, po lewej miałem paskudny element a po prawej jakiś połamany i nieciekawy płot, po pastwisku czy coś i wstrętne krzaki.
Zrobiłem to niechętnie ale udało mi się w ten sposób maksymalnie wyeliminować oba psujące kadr elementy, ale za to uchwyciłem wysoko korony grabów i i bardzo mało uczęszczana ścieżkę wśród nich.
PS. To całkowicie inny kadr, inne miejsce, jak ten który Tobie tak z „głupia frank” pokazałem Ewo.:wink:
Pozdrawiam.
Van- a co myślisz o długaśnych panoramach (np. 3:1) ? Może się skuszę :smile:
panoramy jak najbardziej - popatrz jakie są tendencje na rynku telewizorów czy monitorów komputerów, wszyscy producenci idą bardziej "wszerz" niż w "zadłuż", pstrykając w pionie skazujesz się na to że twoje prace będą po prostu gorzej wyglądały na "nowych mediach"
mój ostatni klient zażyczył sobie foty w 780x400 ...
pozdrawiam
nie ma za co przepraszać, to jest oczywiste że nie można wiedzieć wszystkiego. A co do różnicy to z pewnością nie, ale bardzo nad tym ubolewam, bo jak widzę większość (pewnie z 95%) zdjęć psów to hmm nie nazwałbym tego zdjęciami.
A co do prób z rowerkiem, przydałby się jeszcze do tego jakiś rowerek bez obtarć na korbie itp. ładniej by to wyglądało, ale pomysł bardzo ciekawy.
350D
Na zdjęciu oczywiście Sznaucer. Teoretycznie miniaturowy, ale postanowił sobie trochę urosnąć :-)
Spróbuję z wyjść z rowerem wieczorem, przejechać się gdzieś po mieście. Wcześniej go trochę wyczyszczę i spróbuję ustawić aparat tak, żeby nie było widać wszechobecnych zadrapań/obtarć. Szkoda, że nie mam żadnej lampy. Mógłbym jednym błyskiem zaznaczyć kontury roweru a światła miasta same by się naświetliły na dłuższym czasie.
Koszt zrobienia takiego uchwytu to ok 150zł. Sporo mniej od firmowych sprzętów.
Uchwyt:
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=69&lang=pl&curr=PLN
55pln
Głowica kulowa:
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=522
89pln
Oba skręcone ze sobą jedną śrubą.
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-05-2008 o 09:39