Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Wątek: Nikon obniża ceny!

Początki nałogu

Domyślnie

Pentax dSLR padnie, ale o tym juz bylo :-) Oni zyja zupelnie z czego innego. Samsung moze sie dlugo bawic w szkla systemu, ile to procent jego dzialalnosci - moze 1% ?
    Poza tym logistyka i dystrybucja - nawet w Polsce Samsunga czy Sony mozna kupic na kazdym rogu, a Pentaxa ?
    Co do matryc - troche jak z panelami LCD czy napedami - ilu jest producentow na swiecie ? Sony, Canon, Matsushita, Samsung, Fuji, moze jeszcze ktos. Reszta nie ma wyjscia, musi brac od nich. Przyszlosc Sony-a jest wiec raczej rozowa.
    Nikon ciagle ma rynek profi, no i nazwe, wystarczy ze dobrze opakuje matryce Sony. A Canon - na modelach 350D, 30D, 5D margines siega 20-30%, maja z czego schodzic bez ruszania bebechow ! Ludzie, przeciez 350D kosztuje ok 2,5k PLN, nie mowcie mi ze to tanio. Dla mnie seria 3xx to cena ponizej 1k.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomSS
    Zerkinijcie na to jak ktoś nie widzaił http://optyczne.pl/?news=207 :]
    Cytat Zamieszczone przez Optyczne
    Nikon liczy na sprzedaż swoich flagowych modeli D200, D70s, D50 oraz nowego D2Xs na rynku amerykańskim. Canon, który liczy głównie na model 30D,
    jesli flagowe modele Nikona to D70s i D50, to rzeczywiscie canon moze liczyc tylko na 30D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obey
    A spójrzcie jeszcze raz na taki element jak matryca. Sony robi je teraz do lustrzanek 3 firm (4, jeśli liczyć Pentaksa jako osobny byt). Daje to dużo wieksze mozliwości manewru w relacji jakość/cena niż Canonowi, który robi sam jeden dla samego siebie jednego
    Nie patrzcie na ilosc producentow a na to kto ma jaki udzial w rynku i ile sprzedaje. Tutaj to co sprzeda samsung czy pentax przestaje sie liczyc przy molochu typu Canon.
    ...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomSS
    Zerkinijcie na to jak ktoś nie widzaił http://optyczne.pl/?news=207 :]
    Ta informacja to szczyt niekonkretności. Czytałem tą notkę na stronie Reutersa i chodzi o skonsolidowane wyniki kwartalne obydwu grup. Oczywiście, w pewnej mierze są one dobre dzięki ożywieniu na rynku fotografii cyfrowej, ale nawet w przytaczanej informacji podano, że w przypadku Canona duży wpływ na wyniki miała m.in. duża sprzedaż układów drukujących do laserówek HP. A flagowymi modelami Nikona są - podobnie jak u Canona - modele serii jednocyfrowej.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-08-2006 o 13:13

obey
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nie patrzcie na ilosc producentow a na to kto ma jaki udzial w rynku i ile sprzedaje. Tutaj to co sprzeda samsung czy pentax przestaje sie liczyc przy molochu typu Canon.
    Przeczytaj dalej Nie po to Samsung i Sony wchodzą w dSRL żeby dzisiejsze udziały w rynku pozostały bez zmian. Pozostaja dwie mozliwości:
    1. Pewnie, że się nie uda. Przecież Canon to Canon!!! I Juz!!!
    2. Spokojny przegląd rynku podpowiada, że Canon straci kosztem "nowych".

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obey
    Spokojny przegląd rynku podpowiada, że Canon straci kosztem "nowych".
    Wypada tylko zadac jedno pytanie - kogo obchodzi to, czy Canon straci badz zarobi? ;-) Mnie na przyklad obchodzi jedynie to, czy ja (ja, uzytkownik) strace/zarobie... a w obecnej sytuacji o swoje nerwy jestem dziwnie spokojny

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Canon z pewnoscia straci, ale liczac dzisiejsze ustwienia na rynku Samsung czy Sony to sie troche beda musieli jeszcze pomocowac, aby z ta sprzedaza matryc bylo jak piszesz.

Spotkac pentaxa czy minolte, nawet w tak sporym turystycznie miescie jak NY jest baaardzo trudno poza sklepami. A i w wielu sklepach ciezko. Mysle ze Canon spokojnie wychodzi na swoich matrycach rownie dobrze (a moze i lepiej liczac ze nie ma po drodze takich nikonow czy sonoltosamtaxow) jak Sony na swoich.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ale co Canon straci? udzial w % w rynku, bo defacto segment sie rozwija i wszyscy (nawet ci co traca) moga zyskiwac ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Ta informacja to szczyt niekonkretności. (...)
    Dokładnie miałem takie same odczucia jak piszesz. Mało jak zobaczyłem orginał na stronie Reutersa to miałem wrażenie jakbym czytał inny artykuł!

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ale co Canon straci? udzial w % w rynku, bo defacto segment sie rozwija i wszyscy (nawet ci co traca) moga zyskiwac
    W tej chwili (2005) dslr-y to 4% rynku wszystkich cyfrówek, w czasach analogu slr-y to było ok. 10% wszystkich aparatów także biorąc pod uwagę dynamikę wzrostu sprzedaży nawet Ci co stracą - zyskają (na ilości).

Co do Canona to po pierwsze pracują nad małymi matrycami CMOS, prawdopodobnie z myślą o swoich kompaktach (może to być problem dla sony). Po drugie Canon to bardzo duża firma (jeśli chodzi o wartość rynkową - większa od Sony, a jeśli chodzi o osiągane w ostatnich latach wyniki ekonomiczne w stosunku do kosztów własnych - to inna liga) i to raczej Sony może mieć kłopot. Co do Samsunga to póki co mam wrażenie że jeśli chodzi o dslry to nie widać jakoś u nich chęci ekspansji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-08-2006 o 21:13
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Jesli cena D200 to prawda to nie mam pytan.....

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów