Nie zapominajcie o trzeciej stronie mocy: Pentaksie. Też szykuje nową lustrankę K10D. Prawdopodobnie korpus będzie uszczelniany, 10 megapikseli, stabilizacja matrcy.
Nie zapominajcie o trzeciej stronie mocy: Pentaksie. Też szykuje nową lustrankę K10D. Prawdopodobnie korpus będzie uszczelniany, 10 megapikseli, stabilizacja matrcy.
Może nikon po prostu źle oszacował popytu. Rozpoczął zapełnianie magazynów d80 żeby go w listopadzie zacząć sprzedawać a wolne linie produkcyjne nie nadążają z produkcja d50 i d200 bo ten ostatni to dobra puszka która się dobrze sprzedaje. Dużo ludzi kupuje aparat przed wakacjami żeby mieć nową zabawkę na wyjazd i z tego powodu magazyny są puste a obniżka cen to plotka. Przecież obniżka ceny w momencie kiedy popyt przewyższa podaż jest kompletnie bez sensu z ekonomicznego punktu widzenia.Zamieszczone przez akustyk
Ewentualnie nikon boi się że a100 może trochę odebrać klientów na d200 wiec robiąc obniżkę ceny d50 przygotowuje pole do obniżki d200? Zapowiada obniżki już teraz żeby ludzie nie kupili a100 i poczekali na tańszego d50 i d200
A 5D canona dalej drogie![]()
Ostatnio edytowane przez czeczot ; 07-08-2006 o 23:31
Ktore nie tylko nie ma uszczelek ale nawet nie jest metaloweZamieszczone przez Il fuoco
Przychodzi mi tu na mysl "zamienil stryjek siekierke na kijek"
P.S. Link w twojej sygnaturce ma malo dzialajaca postac:
http://<font%20color="red">www.photograph.pl</font>
...
Propozycja fajna ale pentax to obecnie zupełnie niszowa firma. Ciekawsze jest jak zareaguje sony, dopóki nikon nie wejdzie z D80 /na rynek/ to nie sądzę żeby ceny specjalnie jechały w dół. Sony raczej nie jest firmą która konkuruje ceną.Zamieszczone przez akustyk
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pytanie, czy Sony przetrwa te walke na megapiksele i cene w segmencie amatorskim i czy jej dzial foto nie skonczy jak Konica Minolta.Zamieszczone przez Kolekcjoner
Biorac pod uwage, ze ma na razie tylko jeden, mocno plastikowy model, z ISO uzywalnym tylko do 400, bardzo glosnym lustrem, powolnym AFem, fatalnym kitem, obiektywami bez silniczkow, slaba ergonomia...
w Polsce na pewno. co niejako wynika z tej trzeciej uwagi, ktora napisalem.Zamieszczone przez Kolekcjoner
w Niemczech Pentax stoi wyraznie lepiej.
przy czym akurat niszowosc mi nie przeszkadza. jesli mam dobry korpus i zestaw potrzebnych szkiel, to napis na obudowie jest jedna rybka...
inna sprawa, ze wiedzac, ze wsrod uzytkownikow na swiecie jest jeszcze troche szklarni tego producenta w zasadzie nie balbym sie jakos specjalnie zostania na lodzie. przyroda nie znosi prozni, i gdyby kiedys Pentax zwinal interes (calkiem mozliwe, choc jeszcze nie teraz), to ktos fizycznie sie znajdzie kto zrobi cyfrowe body pod te szkla lub po prostu umozliwi ich wykorzystanie gdzies indziej. no bo jak leza pieniadze do wziecia na ulicy, to znajdzie sie ktos, kto sie po nie schyli.
za to z Anti-Shakiem, swietna cena do mozliwosci, matryca o magicznej cyferce 10 przy "Mpix"... a co do ergonomii to mocno bym sie klocil. body Minolty uzywa sie bardzo wygodnie, a Alfa to na zywca przeniesione ergo Minolty.Zamieszczone przez pantau
zalezy do czego potrzebujesz aparat. Alfa to nie jest propozycja dla reporterow. ale juz dla niedzielnych pstrykaczy, czy chocby dla amatorow fotografii jest to zupelnie niezla propozycja...
Wiesz po pierwsze to chyba nie jest aż tak źle, a po drugie Sony to dość spora "firemka" i myślę, że długo jeszcze mogą dokładać do interesu. W Japonii np. sprzedaż alfy rośnie błyskawicznie.Zamieszczone przez pantau
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"blyskawicznie" czesto tlumaczy sie po ludzku jako "eksponencjalnie". a tutaj z ujemnymi wartosciami nie bangla tak czy siak. no nie da sie, chocby skaly sr...lyZamieszczone przez Tomasz Golinski
EDIT: chociaz w sumie... jakby przejsc w cialo liczb urojonych, to powinno sie dac. ale ten model zdaje sie nie do konca przystaje do rzeczywistosci...![]()